vitamine C, dat vooral in groente en fruit zit, stimuleert de vorming van en voorkomt schade aan witte bloedcellen. Vitamine A zorgt er mede voor dat we voldoende witte bloedcellen hebben. Vitamine B6 zorgt voor een goede conditie van de lymfeklieren en daarmee voor voldoende witte bloedcellen.
Vitamine C en een opkomende verkoudheid
Een studie stelt vast dat het innemen van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C (zowel uit groentes en fruit als uit een supplement) de symptomen vermindert en de duur van een griepje of verkoudheid verkort (3).
Goed voor de weerstand
De vitamine die het meest wordt aangeprezen als 'weerstandsvitamine', is vitamine C. Deze stimuleert de vorming van witte bloedcellen, die een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem, oftewel je weerstand vormen.
Als je vitamine C begint in te nemen op het moment dat je al verkouden of grieperig bent, is het eigenlijk te laat. Als je echter wel al regelmatig vitamine C inneemt, blijk je sneller op te knappen (8% bij volwassenen en 15% sneller bij kinderen) en zijn de symptomen bovendien minder heftig.
Sommige mensen zweren bij tot 1000 mg vitamine C extra per dag om hun weerstand tegen verkoudheden en andere ongemakken op te krikken.
Hoewel je een teveel aan vitamine C uitplast, kun je klachten krijgen als je veel vitamine C binnenkrijgt. Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan leiden tot darmklachten of diarree en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine.
De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is voor een volwassene dus vastgesteld op 75 mg en de maximale hoeveelheid is 2.000 mg. Alles boven deze hoeveelheid kan als een overdosis worden beschouwd, maar gevaarlijk is het niet.
Sowieso is fruit goed voor je als je ziek bent, maar vooral wanneer je misselijk bent of last hebt van diarree wordt het eten van een banaan aangeraden. Bananen zijn makkelijk te kauwen en vallen licht op de maag, maar zorgen er wel voor dat je een flinke hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen binnen krijgt.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Kies qua fruit vooral voor rijp fruit. Bananen kunnen zeker voordelen hebben vanwege de grote hoeveelheid kalium. Echter, kunnen ze door de vezels ook voor klachten zorgen. Zure fruitsoorten bevatten veel vitamine C maar kunnen de maag flink van streek brengen.
Verkoudheid & griep
Vitamine C zorgt voor een normale werking van het immuunsysteem, door de aanmaak van witte bloedcellen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die vatbaarder zijn voor verkoudheden, zoals actieve topsporters, minder vatbaar worden voor een verkoudheid als zij extra vitamine C innemen.
De meest voorkomende symptomen van griep zijn plotseling opkomende koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn en een droge hoest. De hoest kan lang aanhouden, de overige klachten verdwijnen meestal na twee tot zeven dagen. Bij (kwetsbare) oudere mensen kunnen de symptomen minder uitgesproken zijn.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Bij griep heb je last van koude rillingen, (hoge) koorts, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en keelpijn. Meestal duren je klachten ongeveer één week, daarna verdwijnen ze vanzelf. Na het doormaken van griep kun je nog een paar weken hoesten en moe zijn.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
De reacties van te veel vitamine B3 variëren van blozen, jeuk, nervositeit en hoofdpijn tot darmkrampen. Bij grote hoeveelheden kunnen misselijkheid, geelzucht en verhoogde leverenzymen voorkomen, een toxisch beeld dat hepatitis nabootst. De symptomen verdwijnen wanneer je stopt met de inname van vitamine B3.
Het zorg dat je mentaal en fysiek tot rust komt. Je neemt even afstand van je dagelijkse activiteiten. Ontspanning kan in veel verschillende vormen: denk aan fietsen, wandelen, sporten, mediteren, lezen, naar de sauna gaan, muziek luisteren. Daarna voel je je weer energiek en productief.
Wat de misselijkheid ook kan verminderen, zijn zetmeelrijke voedingsmiddelen. Eet dus crackers, pretzels of naturel chips, als je er trek in hebt. 'Ze kalmeren de maag en houden je voedsel vaak binnen', aldus Fear.
Ook misselijkheid en geen eetlust hebben een functie tijdens ziekte; je lijf heeft helemaal geen tijd om voedsel te verteren, het heeft al zijn energie nodig om ziekteverwekkers te bestrijden. Zodra je lichaam weer wat eten aan kan, krijg je wel weer honger.
Met een goede evenwichtige voeding krijgt u ruim voldoende vitamine C binnen. Sommige mensen hebben extra vitamine C nodig, zoals zware drinkers, of mensen die heel eenzijdig eten. Vrijwel geen bijwerkingen. Alleen bij meer dan 1500 mg per dag kunt u misselijk worden of diarree krijgen.
Een vitamine C-tekort is vandaag de dag eerder zeldzaam aangezien onze voeding meestal voldoende van deze vitamine bevat. Wanneer een tekort zich toch voordoet, kun je dit merken aan symptomen zoals gewichtsverlies, een lage weerstand, vermoeidheid, een slechte genezing van blauwe plekken en wondjes en gewrichtspijn.
Dus ze kunnen vitamine (C en B12) supplementen goed gebruiken zou je denken. Daarom wil ik u waarschuwen. PAS OP! 99% van de Vitamine's zoals vitamines van de Kruidvat zijn hartstikke nep en slecht voor je gezondheid!