Chronische veneuze insufficiëntie (CVI) kan het best als volgt worden omschreven: de kleppen van iemands aderen zijn niet meer goed in staat om het bloed op een juiste manier terug naar het hart te vervoeren. De aandoening komt vrij vaak voor en kan tot gezondheidsproblemen leiden.
Bij het eerste teken van veneuze insufficiëntie, zoals pijnlijke, vermoeide, zware of gezwollen benen, bezemrijsvarices en spataderen, moet een specialist (fleboloog, angioloog, vaatchirurg, dermatoloog) uw benen onderzoeken.
Meestal ontstaat een moe, loom en zwaar gevoel in de benen. Ook kan een vochtophoping rond de enkels ontstaan. Wanneer de bloedafvoer omvangrijk gestoord raakt, neemt de vochtophoping in het been toe en kunnen ook andere klachten, zoals eczeem, kleurverandering van de huid en soms zelfs open benen (wonden) ontstaan.
Chronisch veneuze insufficiëntie (tekortschieten van de aders) kan ontstaan door stoornissen in de bloedvaten in het been, waarbij omliggend weefsel onvoldoende voorzien wordt van voedingstoffen en zuurstof. De aders functioneren hierdoor niet goed.
Alle patiënten met diep veneuze insufficiëntie kunnen in principe worden behandeld met alleen conservatieve maatregelen. Een chirurgische correctie is geïndiceerd wanneer, ondanks het gebruik van adequate compressiekousen en een strikte naleving van leefadviezen, ernstige klachten zoals ulcera van de huid persisteren.
Bewegen (bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen) kan helpen klachten als moeheid in de benen te verminderen. Mogelijk helpt bewegen ook om verergering van de spataderen tegen te gaan. Als uw kuitspieren veel in actie zijn, bevordert dat steeds de terugstroom van bloed naar het hart.
Bij de aandoening “chronisch veneuze insufficiëntie” (letterlijk het doorlopend tekortschieten van de aders) functioneren de kleppen in de aderen niet goed.
Er is vaak sprake van een genetische aanleg, maar factoren zoals veel zitten of staan op het werk, obesitas (overgewicht) en een gebrek aan lichaamsbeweging spelen ook een rol. Vermoeide en zware benen, een tintelingen of gezwollen enkels kunnen allemaal tekenen van veneuze insufficiëntie zijn.
In de meeste aders zitten kleppen die ervoor zorgen dat het bloed wel naar het hart kan stromen, maar niet terug naar de benen. Als deze kleppen falen, wordt het bloed niet goed naar boven afgevoerd en kunnen er klachten ontstaan. Een spatader kan één van deze klachten zijn.
De belangrijkste contra-indicatie voor compressietherapie is arteriële insufficiëntie. Een (te) hoge druk kan de bloedtoevoer naar de huid en het onderhuidse weefsel verminderen en leiden tot necrose en ulceratie. Dit geldt met name voor patiënten bij wie de arteriële doorbloeding reeds verminderd is.
Indicaties Voor compressietherapie van de onderste extremiteiten zijn verschillende indicaties: • varices (primair of als nabehandeling bij flebologische ingrepen), • chronische veneuze insufficiëntie (CVI), • ulcus cruris venosum (eindstadium CVI), • oppervlakkige en diep veneuze trombose, • veneuze malformaties, • ...
Symptomen van een diepe veneuze trombose
Een trombose kan optreden in de lies, het dijbeen, de knieholte, de kuit of voetzool. In het laatste geval zijn staan en lopen bijzonder pijnlijk.
Door slagaderverkalking, een stolsel of een medische ingreep kan een slagader opeens dicht gaan zitten. U krijgt plotseling heftige pijn in uw been. Het been wordt bleek, koud, voelt doof aan en verliest kracht. U moet dan snel naar het ziekenhuis en krijgt daar direct een infuus met stollingsremmende medicijnen.
Symptomen. De patiënten zullen meestal klagen over pijnklachten, krampen of een vermoeidheidsgevoel in de kuiten, bovenbenen of de billen. Dit is het gevolg van het zuurstoftekort in de spieren op het moment van de inspanning.
De eerste verandering in uw aderen zijn doorgaans al opgetreden lang voordat u spataderen of andere zichtbare tekenen opmerkt. Vermoeide of jeukende benen, gezwollen enkels 's avonds, een stekend gevoel of pijn in de benen zijn de eerste signalen van veranderingen in de aderen.
Zodra chronische veneuze insufficiëntie optreedt, is er sprake van een probleem met de aderkleppen en als gevolg hiervan stroomt het bloed terug. . Hierdoor begint bloed zich, meestal in de benen en voeten, in de aderen op te hopen.
(aderlijk) Een ader (= vene) betreffende. Voorbeeld: intra-veneuze injectie betekent injectie in een ader.
Hoe ouder, hoe meer kans op problemen door spataderen. Als de kleppen in de 2 grote aderen in het been niet meer werken. Bij overgewicht. Als u last heeft van een te hoge bloeddruk.
Bij een aderontsteking ziet u een soort dikke, harde kabel op uw been (of arm). Eromheen is het dik, rood en pijnlijk. De ontsteking komt door een bloedpropje in een ader net onder de huid. Meestal verdwijnt dit vanzelf.
Gevolgen opengesprongen spatader
Een van de complicaties is een ernstige bloeding: een opengesprongen spatader kan zomaar leiden tot het verlies van één tot anderhalve liter bloed. Dat is veel als je bedenkt dat een mens zo'n vijf liter bloed door de aderen heeft stromen.