In Nederland is goudzoeken een kansloze missie. In Europa kun je je geluk beproeven op de Alter Pocher berg in Oostenrijk. Bij dit goudzoekers dorpje wordt al sinds de 14e eeuw naar goud gezocht. Verder kun je in de Belgische Ardennen terecht en in Zweden kun je je geluk gaan beproeven.
Andere goud vindplaatsen in Nederland
Mogelijk heb je meer geluk langs de Rijn bij Spijk aan de Duitse grens. Op de strandjes aan de noord-oever van de Rijn kun je met een goudpan in het zand op de kleilaag kleine deeltjes goud vinden.
In Europa ligt bijna geen goud dat economisch rendabel te winnen, maar in andere gebieden van de wereld wel. Veel goud wordt gevonden in Noord-Amerika en in diverse Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in Australië, Rusland, China, Indonesië en in diverse Zuid-Amerikaanse landen.
Goud zoeken in Europa: Bulgarije en Roemenië
In Roemenië en Bulgarije kan men naar goud zoeken in Europa. Roemenië heeft zelfs de grootste goudvoorraad van Europa. De ondergrond is erg rijk en er zijn per jaar dan ook veel goudzoekers die hier actief naar goud zoeken, bijvoorbeeld gedurende hun vakantie.
De Nederlandsche Bank (DNB) bezit ruim 600 ton goud (EUR 26,7 miljard eind 2019) als onderdeel van haar totale reserves. Het goud wordt vooral aangehouden als reserve en is van oudsher een vertrouwensanker.
Goudchemie. Goud staat bekend als een inert edelmetaal dat weinig reactiviteit vertoont; het reageert bijvoorbeeld niet met zuurstof.
De goudmijnen in Zuid-Afrika zijn al de diepste ter wereld. Sommige reiken tot 3,5 kilometer onder de grond.
Nu we dat weten is de vraag wat u volgens de wet moet doen als u zo'n schat vindt. Een schat gevonden, wat nu? Wanneer de schat gevonden is, dient de vinder met 'bekwame spoed' de schat te melden bij de gemeente. De gemeente zal vervolgens controleren of de eigenaar inderdaad onmogelijk getraceerd kan worden.
Op sommige plaatsen op de wereld wordt goud in de grond gevonden. Tussen dikke lagen steen vind je heel dunne laagjes steen waar goud doorheen zit. Je kunt dit goud niet zomaar uit de grond halen wanneer je een kuil graaft. Het goud zit meestal heel erg diep in de grond.
Liefst 83 procent van het Europese goud komt uit Rusland, dat sinds 2010 elk jaar zijn productie verhoogt. Rusland nam in 2019 de tweede plek over van Australië – in 2019 werd er in Rusland 50 ton meer gedolven dan het jaar daarvoor.
Er zijn veel mensen die zich afvragen of men ook echt goud kan vinden met een metaaldetector. Het antwoord is volmondig ja! Zoals al eerder vermeld is het strand een goede plaats voor het zoeken naar metalen of edelmetalen. Hier is de kans namelijk groot dat u gouden sieraden detecteert.
Grootste ooit
De grootste goudklomp die ooit met een metaaldetector werd gevonden is de Hand of Faith (27,21 kilo). Die werd ook in Australië gevonden en is verkocht aan een casino in Las Vegas, waar hij nu te zien is. De vondst is het afgelopen weekend bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse vergadering van goudzoekers.
Binnen de Nederlandse wet kan dat tot en met € 9.900,- per transactie per maand. Wij hanteren hiervoor de regels volgens de "Financial Intelligence Unit-Nederland" (FIU-Nederland), voorheen Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (Wet MOT).
4,5 miljard euro
Op dit moment is 1 kilogram goud 50.582 euro waard. Dat is zo'n 35 procent meer dan zo'n 2,5 jaar geleden, toen het derde seizoen van La Casa de Papel op Netflix verscheen. De huidige waarde van 90 ton goud is dus iets meer dan 4,5 miljard euro.
Als je het goud minder dan een jaar bezit, is de daaruit voortvloeiende winst belastbaar en dus deel van je aangifte inkomstenbelasting. Niettemin is er een vrijstellingsgrens (§ 23 lid 3 zin 5 EStG), die alleen voorziet in belastingheffing op verkopen van meer dan 600 euro.
Het bedrag waar je aan moet denken varieert dan ook van 100 euro (voor kleine “ingrepen” ) tot 4.000 euro (en soms meer) voor een volledig nieuw ontwerp met diamant(en).
Je kunt hem inleveren bij een inleverpunt, bijvoorbeeld van Wecycle. Ongeveer negentig procent van de geregistreerde telefoons die worden ingeleverd voor recycling, komt binnen via Wecycle. Dat heeft inleverpunten bij onder meer supermarkten en kluswinkels. Er zijn bedrijven in de Benelux die ze inzamelen.
Goud heeft namelijk zowaar een functie in het lichaam. Het schijnt een rol te spelen in het gezond houden en het onderhoud van de gewrichten. Daarnaast is goud een goede geleider en is dan ook belangrijk bij het doorgeven van elektrische signalen.
Goud is zo duur omdat het schaars is: het ligt niet voor het oprapen. Toch wordt er halverwege de negentiende eeuw in Californië heel wat goud gevonden, en dat zorgt voor een enorme toeloop van goud- en gelukzoekers: de gold rush. Met zeefjes gaan ze de rivieren af, op zoek naar de kostbare klompjes.
De vooruitzichten voor goud blijven negatief
Onze raming voor eind 2022 staat op USD 1.500 per ounce en voor eind 2023 op USD 1.300 per ounce.
In tijden van lage rente lijkt goud een goede belegging. Het is crisisbestendig en heeft tal van oorlogen, depressies en valutahervormingen doorstaan. In tegenstelling tot papiergeld kan men het niet naar believen bijdrukken. Daardoor behoudt goud altijd waarde.
Tussen 1973 en 1980 steeg de goudprijs van zo'n $ 100 naar ruim $ 800 per troy ounce. In de 20 jaren daarna daalde goud en bewoog het voornamelijk zijwaarts zo rond de $ 400. Vanaf 2000 begon de goudprijs weer te stijgen en in 2020 bereikte het glanzende metaal een hoogtepunt van $ 2.074.