Het is het beste als je een prik tegen tetanus zo snel mogelijk krijgt. Kom je er pas later achter dat je een prik tegen tetanus nodig hebt? Dan kan je de prik nog krijgen tot 3 weken nadat je de wond kreeg.
Een volledig tetanusvaccinatieschema bestaat uit 1 vaccinatie op drie tijdstippen: 0, 1 en 7 maanden na het incident. De incubatieperiode van tetanus is 24 uur tot 3 weken. TIG en tetanusvaccinatie daarom zo snel mogelijk na de verwonding toedienen.
Vaak krijg je eerst last van rusteloosheid, geprikkeldheid en hoofdpijn. Daarna treedt verkramping van de spieren op. Zonder behandeling is tetanus dodelijk. Omdat de bacterie snel werkt en de gifstof de grootste problemen veroorzaakt, helpen antibiotica niet.
Indien een (schaaf)wond zeer oppervlakkig blijft en goed is schoongemaakt, is het risico op tetanus zeer klein ( CDC en NHS). Ook een beet van een dier kan leiden tot tetanus. Het risico op tetanus na een honden- of kattenbeet lijkt klein, maar is niet goed onderzocht (Van Slooten 2013).
Besmetting en preventie van tetanus
Besmetting is alleen mogelijk als iemand een open wond heeft en die wond in contact komt met bijvoorbeeld straatvuil, stof, (paarden)mest of grond.
De eerste symptomen van tetanus zijn meestal niet-specifiek, zoals hoofdpijn en spierstijfheid in de kaken. Er zitten meestal 3 tot 21 dagen tussen het moment van besmetting en de eerste ziekteverschijnselen. Vervolgens treden binnen 3 dagen specifieke symptomen op. In zeldzame gevallen zijn de klachten alleen lokaal.
Prikken tegen tetanus bij kinderen
Alle kinderen in Nederland krijgen uitnodigingen voor prikken tegen tetanus. Dit zijn de dktp-prik en de dtp-prik. Een andere naam voor zo'n prik is vaccinatie. Als je alle prikken als kind hebt gekregen, ben je goed beschermd tegen tetanus tot je 20 jaar wordt.
Een kleine hondenbeet kan al kwaad, omdat u besmet kunt raken met de tetanusbacterie. Daarom krijgt u vrijwel altijd een tetanusinjectie na een hondenbeet. Een kleine hondenbeet kan daarnaast ook voor infecties zorgen als de wond niet goed wordt verzorgd.
Geen of een te late behandeling bij een beet van zo'n hond kan fatale gevolgen hebben voor de mens. Rutten vertelt dat mensen in korte tijd erg ziek kunnen worden door deze bacterie: “De incubatietijd is één tot zes dagen.
De incubatietijd is 3 tot 21 dagen, dat wil zeggen dat het 3 tot 21 dagen kan duren voordat ná de besmetting de ziekte uitbreekt. Gemiddeld echter breekt de ziekte na ongeveer tien dagen uit. Mensen kunnen elkaar niet met tetanus besmetten.
U krijgt van tetanus kramp in de spieren. Ook kunt u ernstige problemen krijgen met het ademhalen. Als tetanus niet goed wordt behandeld, kunt u eraan doodgaan. Door het Rijksvaccinatieprogramma komt tetanus gelukkig bijna niet meer voor in Nederland.
Dankzij het tetanusvaccin zijn gevallen van tetanus zeldzaam in ons land en andere delen van de ontwikkelde wereld. Maar de ziekte blijft een bedreiging voor diegenen die niet op de hoogte zijn van hun vaccinaties. Het komt vaker voor in ontwikkelingslanden. Er is geen genezing voor tetanus.
Tetanus voorkomen
In Nederland worden in principe alle kinderen ingeënt tegen tetanus via DTP-/DKTP-injecties. De laatste inenting gebeurt op de leeftijd van 9 jaar. Het kind is dan beschermd tegen tetanus. Deze bescherming is echter niet levenslang.
De arts of verpleegkundige geeft de injectie in de spier van de bovenarm of dijbeen. Het Rijksvaccinatieprogramma start bij kinderen in het eerste levensjaar met DKTP-Hib-HepB-prikken. Dit vaccin beschermt behalve tegen tetanus ook tegen difterie, kinkhoest, polio, Haemofilus influenzae B en Hepatitis B.
Hondenbeet behandelen
De behandeling van bijtwonden bestaat uit het direct uitgebreid schoonspoelen van de wond met stromend water. Bij een oppervlakkige wond, waarbij alleen de huid maar niet het onderliggende weefsel beschadigd is, kan een desinfectie-middel als povidine-jodium gebruikt worden.
We spreken van een bijtwond als er een groot risico is op weefselbeschadiging en infecties. Een hondenbeet beschadigt het weefsel en er is een groot risico op infecties.Infecties die zelfs dodelijk kunnen zijn. U kunt door een hondenbeet bijvoorbeeld tetanus oplopen, wat dodelijk is als het niet wordt behandeld.
Typisch voor tetanus is de steeds toenemende stijfheid van de spieren. Vaak begint dit ter hoogte van de kauwspieren, waarna een verdere uitbreiding plaatsvindt. Ook het verschijnen van het derde ooglid (wit vlies thv. binnenste ooghoek) wordt vaak opgemerkt.
Bij verhoogde kans op infectie dient de patiënt 1-3 dagen na de bijtwond gecontroleerd te worden. Indien er toch een bijtwondinfectie optreedt, wordt deze behandeld met amoxicilline/clavulaanzuur gedurende 7 dagen; tweede keus is clindamycine (≥ 13 jaar) of doxycycline (≥ 13 jaar), beide eveneens gedurende 7 dagen.
Het is belangrijk om zo snel mogelijk na het bijtincident aangifte te doen, want de kans dat kan worden opgetreden tegen een gevaarlijke hond is dan groter. Bel dus zodra dat kan de politie; is uw dier gebeten dan kan dat ook via telefoonnummer 144. Zorg dat de politie uw aangifte of melding opneemt.
Wat moet je doen na een beet, krab of lik? Ben je gebeten, gekrabd of gelikt door een buitenlandse hond? Neem dan direct contact op met een arts, ook als je gevaccineerd bent. Als snel wordt ingegrepen, kan worden voorkomen dat je ziek wordt.
Vraagstelling Tetanus, ook wel bekend als kaakklem of wondkramp, is een acute, zeer ernstige, potentieel dodelijke infectieziekte, veroorzaakt door het toxine van Clostridium tetani. Alleen vaccinatie met het tetanustoxine geeft immuniteit tegen tetanus.
Tetanus is een zeer ernstige aandoening en wordt veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie Clostridium tetani. De sporen van deze bacterie komen overal in de omgeving voor. Een mens of dier besmet zich met de sporen via een wond(je). Zo'n wond is bij verdenking op tetanus trouwens niet altijd terug te vinden.
Bent u nog niet eerder ingeënt, dan heeft u 3 inentingen nodig: de eerste 2 met een maand ertussen, de laatste 6 maanden na de tweede inenting. De bescherming tegen tetanus duurt minstens 10 jaar. Als u elke 10 jaar opnieuw 1 inenting krijgt, blijft u steeds beschermd tegen tetanus.