Werknemers met een 40 urige werkweek hebben recht op minimaal 160 uur vakantie per jaar (4×40=160). Wanneer je dit dus deelt door een reguliere werkdag van 8 uur kom je uit op 20 vrije dagen. Werk je bijvoorbeeld 36 uur per week dan heb je recht op minimaal 18 vakantiedagen per jaar.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Als u bijvoorbeeld het hele jaar 25 uur per week werkt, heeft u recht op 100 vakantie-uren per jaar. Daarmee kunt u in ieder geval 4 weken vakantie per jaar opnemen.
In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantiedagen. Gemiddeld heeft een werknemer in Nederland een totaal van 25 vakantiedagen. De vakantiedagen bouw je op naar evenredigheid van het verstreken deel van het jaar.
met een 28-urige werkweek heb je recht op 14 dagen per jaar. met een 32-urige werkweek heb je recht op 16 dagen per jaar. met een 36-urige werkweek heb je recht op 18 dagen per jaar. met een 38-urige werkweek heb je recht op 19 dagen per jaar.
Een werknemer met een voltijd dienstverband werkt gemiddeld 36 uur per week. Bij een gelijk over de week verdeelde vijfdaagse werkweek heeft één werk/vakantiedag derhalve een waarde 7,2 uur. Bij een vakantierecht van 24 vakantiedagen bedraagt het vakantiereservoir uitgedrukt in uren: 24 x 7,2 uur = 172,8 uur.
Als werknemer heb je elk jaar recht op vier keer het aantal uren dat je per week werkt. In veel gevallen krijg je van je werkgever ook nog bovenwettelijke vakantiedagen. De afspraken die voor jou gelden kun je terugvinden in je arbeidscontract en cao.
Volgens de wet heeft uw werknemer elk jaar recht op een aantal vakantiedagen. In uren is dit minimaal 4 keer het aantal uren dat hij per week werkt. Als iemand 32 uur per week werkt, heeft hij dus recht op 128 vakantie-uren per jaar.
Bij een 40-urige werkweek heb je wettelijk recht op 20 vakantiedagen. Veel werkgevers geven er echter nog minimaal 5 dagen extra bij. Check daarom altijd even je contract. Zo weet je precies hoeveel vakantiedagen je te besteden hebt.
Voor werknemers die op 31 december 2016, 50 jaar of ouder zijn is een overgangsregeling opgenomen. Tot 1 januari 2023 had een werknemer van 54 jaar of ouder recht op de extra vakantie-uren. Per 1 januari 2023 geldt het recht op extra vakantie-uren geldt voor werknemers die 55 jaar of ouder zijn.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Stel dat je 40 uur per week werkt, dan heb je dus recht op minimaal 160 vakantie-uren per jaar (want 4 x 40 = 160). Nu is het heel eenvoudig om ook het aantal vakantiedagen te berekenen. Deel hiervoor het aantal vakantie-uren door 8, want dat is de duur van een reguliere werkdag: 160 / 8 = 20.
Dit komt neer op 4 keer het aantal uren dat de werknemer per week werkt. Met andere woorden als iemand 20 uur per week werkt dan heeft die persoon recht op 80 vakantie-uren per jaar. Iemand die een volledige baan heeft en 40 uur werkt, heeft recht op 160 uur vakantie.
Zo berekent u uw wettelijke vakantiedagen
Per jaar krijgt u 4 keer het aantal uren dat u (gemiddeld) per week werkt. Stel, u werkt 40 uur per week. U heeft dan recht op 4 x 40 uren = 160 vakantie-uren. Als u 8 uur per dag werkt, heeft u 20 wettelijke vakantiedagen per jaar.
De werknemer krijgt net als vorig jaar ook in 2022 op jaarbasis één extra vrije dag op 1 mei of de verjaardag. De werknemer bepaalt op welke dag hij vrij wil hebben. Deze keuze kan niet afgewezen worden, tenzij er aantoonbaar bedrijfseconomische omstandigheden zijn die het opnemen van de vrije dag onmogelijk maken.
Als werknemers de leeftijd van 55 jaar bereiken kunnen zij hun werkgever verzoeken om de werkweek aan te passen tot vier dagen. Deze regeling wordt in de cao Bouw & Infra omschreven in artikel 6.5 Cao Bouw & Infra, als de vierdaagse werkweek voor werknemers van 55 jaar en ouder.
Wie heeft recht op rimpeldagen? Alle werknemers in de zorgsector, ongeacht of ze met zorgtaken bezig zijn. Zo hebben verpleegsters in een ziekenhuis er recht op, maar ook het personeel in ondersteunende diensten zoals de boekhouding.
Met 46 vakantiedagen per jaar biedt de sector van onderwijs, vorming en opleiding de meeste verlofmogelijkheden. Zo blijkt uit het meest recente Jobat Salariskompas.
De wettelijke vakantiedagen zijn in de wet geregeld. Dit houdt in dat elke werknemer in Nederland recht heeft op vier keer het aantal contractdagen in de vorm van vakantie. Een medewerker die bijvoorbeeld fulltime werkt (40 uur per week), heeft dus jaarlijks recht op twintig vakantiedagen.
Wanneer je minimaal 12 uur werkt en maximaal 32 uur, werk je parttime. De parttime werkweken bestaan gemiddeld uit 24, 28 of 32 uur werken. De werkgever kan er voor kiezen om functies aan te bieden in parttime of in fulltime, daarnaast heb je ook nog dienstverbanden als interim of oproepkracht.
Wat is dat: een 36-urige werkweek? Een werkweek van 36 uur houdt in dat je vier dagen negen uur per dag werkt, in plaats van vijf dagen acht uur. Een werkweek van vier dagen dus. Óf optie twee: een werkweek van vijf dagen van acht uur, met om de week een dag vrij.
Bij de Rijksoverheid bestaat een volledige werkweek uit gemiddeld 36 uur. Het bijbehorende gemiddelde aantal uur per dag is 7,2 uur.
Bij een 36-urige werkweek komt het erop neer dat er 4 dagen per week 9 uur gewerkt moet worden. Je kunt jezelf als werkgever afvragen hoe gefocust iemand nog is na 9 uur werken.
Het grootste voordeel van een 36-urige werkweek is een gezondere werk-leefbalans! Wanneer je een extra middag of ochtend voor jezelf hebt, heb je net wat meer ruimte om quility time met je familie, mogelijkheden om te sporten, huishoudelijke taken uit te voeren of wat je er dan ook mee wil doen.
U mag een vakantie weigeren als dit is vastgelegd in aanvullende regels. Heeft u in uw arbeidsovereenkomsten of in het bedrijfsreglement vastgelegd dat er in een bepaalde periode geen vakantie mag worden opgenomen? Of staat dit vermeld in de CAO? Dan mag u in deze periode een vakantieaanvraag weigeren.