Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei.
Nigiri zalm sushi (rijst met een stukje zalm) is met 11,7% het populairst in Nederland. Uramaki Ebi Tempura (binnenstebuiten gerolde sushi met gefrituurde garnaal) sushi volgt met 11,4% en uramaki California Roll sushi staat op de derde plek.
In essentie zijn er maar vijf type sushi; nigiri, maki, uramaki, sashimi en temaki. Binnen deze type zijn er ontelbaar combinaties met ingrediënten mogelijk enkele bekende zijn de california roll of de sake maki. Lees hier alles over de verschillende soorten sushi.
Sushi (Hiragana: すし, Kanji: 寿司, 鮨) is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst (鮨飯, sushi-meshi) en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd.
Nigiri is een soort sushi dat bestaat uit een bolletje sushirijst met daarop sashimi (een plakje rauwe vis) of een andere topping. De meest voorkomende soorten nigiri zijn die met zalm sashimi of tonijn sashimi. Vaak vind je ook krabsticks, zoete omelet of paling op een nigiri.
Het Japanse woord voor 'handgemaakt' is temaki. Dit zijn kleine sushi-puntzakjes. Ze kunnen alle gebruikelijke sushi-ingredienten bevatten zoals rijst en vis, en deze worden in de nori gerold. Het zijn best grote sushi's en worden niet met stokjes maar met de hand gegeten.
De waarde van sushi Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
In Zuid-Oost Azië langs de Mekong rivier hadden de mensen een speciale techniek om de vis goed te kunnen bewaren. Deze techniek wordt gezien als het begin van het ontstaan van sushi. De vers gevangen vis werd in gekookte rijst gelegd en ging hierdoor fermenteren. Hierdoor was de vis soms tot wel een jaar houdbaar.
Sushi wordt bereid met slechts een handvol ingrediënten, maar de combinatie van smaken en texturen zijn bijna oneindig. Er bestaat een stukje sushi voor iedereen en met deze handleiding voor beginners kan iedereen de fijne kunst van het eten van sushi leren.
De gemarineerde rijst heet shari, rauwe vis heet sashimi. Nu kan dus gelijk het misverstand uit de weg worden geruimd dat sushi altijd uit een combinatie van rijst en rauwe vis bestaat. Er zijn varianten met gekookte vis (krab, garnaal, inktvis) of vegetarische lekkernijen als nigiri tamago met omelet.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
Sushi is nu zo populair omdat het voor een groter publiek toegankelijk is geworden. Dit komt door de lagere prijs en het all you can eat concept, dus onbeperkt genieten van sushi voor een vaste prijs. Ook worden er steeds meer sushi restaurants geopend, waardoor er bijna in elke stad wel sushi kan worden gegeten.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Crushi is crunchy van buiten en sushi van binnen.
Tori: betekent kip. Kip wordt meestal niet in sushi gebruikt, maar wel in grillgerechten die je in sushi-restaurants vaak ook kunt eten.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.
Sushi: Sushi betekent, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet rauwe vis maar azijnrijst. Nori: Dit is geroosterd zeewier, bedoeld om de vis en rijst samen te binden. Temaki: Deze sushisoort staat ook wel bekend als de 'handrol'.
Hoewel veel mensen denken dat de oorsprong van sushi uit Japan of China afkomstig is, klopt dat niet. Sushi vindt z'n oorsprong in het zuidoosten van Azië. In deze regio werd destijds rauwe vis verpakt in een laag gefermenteerde rijst met als resultaat dat de vis langer houdbaar bleef.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Serveer ook nog wat anders dan sushi
En zeewiersalade of een noodlesalade? Ook iets warms is heel leuk voor erbij. Gestoomde dumplings, gefrituurde garnalen of kleine loempiaatjes bijvoorbeeld. Zo zorg je voor de nodige variatie in je eten, maar wel binnen het thema!
Om de belangrijkste vraag maar direct te beantwoorden: sushi kun je zowel met stokjes als met je handen eten. In Japan is het zelfs heel normaal om de sushi te dippen in sojasaus of wasabi en deze vervolgens in een keer in de mond te stoppen. En dat gebeurt dus gewoon met de handen.