Gemiddeld draait de maan met een snelheid van 3680 kilometer per uur om de aarde. De maan staat gemiddeld 384.400 kilometer van de aarde. Dat is de afstand van het middelpunt van de aarde tot het middel punt van de maan.
Tegenwoordig draait de Maan in 27 dagen om haar as, even lang als de omlooptijd rond de Aarde. Dat betekent dat we altijd dezelfde kant van de Maan zien.
De maan en de aarde trekken aan elkaar. En omdat de aarde sneller om de as draait (in 24 uur) dan de maan om de aarde draait (27,3 dagen) schiet dat getrek vanuit het oogpunt van de aarde gezien niet erg op.
Het feit dat zowel de rotatie van de maan om zijn as als ook zijn omloop om de aarde even lang duren (29,5 dagen), verklaart waarom de maan altijd met dezelfde kant naar de aarde toe gericht is.
De eerste succesvolle reis naar de maan duurde vier dagen.Tegenwoordig zou dat een dag korter zijn, door het gebruik van chemische raketten. De vlucht naar de maan is 386.000 kilometer lang. En dat is nog relatief 'kort'; een reis naar Mars of de buitenste planeten zou maanden of misschien zelfs jaren duren.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
De Maan verwijdert zich inderdaad langzaam van de Aarde. Dit komt door de getijdenkrachten, die ook eb en vloed veroorzaken. Het enige gevolg hiervan is echter dat de maand steeds langer duurt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, en je weet nu meteen waarom je er zo weinig over leest.
Kort antwoord: Nauwelijks. Langer antwoord: De maan is het dichtstbijzijnde hemellichaam, maar de gemiddelde afstand bedraagt altijd nog 384.400 kilometer.
Verder draait de Aarde heel snel om haar as, net als een tol die een beetje schuin staat. De mensen rond de evenaar verplaatsen zich van west naar oost met een snelheid van 1.670 km per uur. (Bij de polen is die snelheid lager.)
Het duurt 3 dagen om naar de maan te vliegen en 8 tot 10 maanden om bij Mars te komen. Wetenschappers zijn nog bezig met het testen hoe lang mensen precies in de ruimte kunnen leven.
Zonder de zwaartekracht van de aarde, zou de maan weg zweven, de ruimte in. Door de combinatie van snelheid en afstand tot de aarde blijft de maan altijd in evenwicht tussen vallen en ontsnappen. Als de maan sneller was, zou hij ontsnappen; een beetje langzamer en hij zou op de aarde vallen!
De zon is vierhonderd keer groter dan de maan. Maar hij staat ook vierhonderd keer verder weg. Daarom past de maan precies voor de zon.
Een dag op de Maan duurt ongeveer een maand, namelijk 29,53 dagen. In deze tijd draait de Maan eenmaal om z'n as, ten opzichte van de Zon. Op de Maan zie je in die tijd dus eenmaal een zonsopkomst en eenmaal een zonsondergang. Hier merken we op Aarde niets van, omdat de Maan in dezelfde tijd eenmaal om de Aarde draait.
Eb en vloed worden veroorzaakt door de getijkracht van de maan op het zeewater. De getijkracht ontstaat doordat de aantrekkingskracht van de maan niet even groot is op alle waterdeeltjes op aarde. Alle waterdeeltjes op aarde worden namelijk aangetrokken door de maan.
De maan trekt met haar zwaartekracht het water naar zich toe. Als de Noordzee aan de kant van de maan staat, dan is het daar vloed. Ook aan precies de andere kant van de wereld is het dan vloed, door draaien van de aarde.
De maan heeft bijvoorbeeld effect op je emoties, energie en slaap. Rond volle maan is de invloed het sterkst. Wat veel mensen merken is dat ze rond volle maan onrustig zijn, slecht slapen of veel (intenser) dromen.
Omdat de maan in dezelfde zin rond de aarde wentelt als de aarde rond de zon, beweegt de maan aan de hemel in dezelfde richting ten opzichte van de sterrenachtergrond als de zon, dit wil zeggen tegen de schijnbare dagelijkse beweging in. Per etmaal blijft de maan 360°/27.3 = 13.2° achter op de sterren.
De volle maan heeft een versterkend effect op emoties, gedachten en situaties. Je kunt je daardoor onrustiger voelen dan normaal, slechter slapen, intenser dromen of zelfs slaapwandelen. Ook kun je een strijd tussen hoofd en hart ervaren. Dit komt door de stand van de zon ten opzichte van de maan.
Dag en nacht te zien
De maan is 's nachts het beste te zien, maar overdag is hij ook gewoon aanwezig. "De maan draait in één maand om de aarde heen. Daar komt het woord 'maan' vandaan", vertelt Adrie. "Dat betekent dat hij net zo vaak overdag te zien is als 's nachts.
Sinds de laatste Apollo-missie in 1972 kreeg de maan geen bezoek meer van mensen. NASA plant daar snel verandering in te brengen. Loopt alles volgens plan, dan zullen in 2025 opnieuw astronauten het stoffige maanoppervlak betreden.
De Maan draait om z'n as.Je zou dus verwachten dat we alle kanten van de Maan kunnen zien.Echter, de Maan draait ook om de Aarde. Het blijkt zo te zijn dat de rotatietijd van de Maan precies gelijk is aan de omlooptijd van de Maan om de Aarde.
Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.
Waterstof, ammonia en methaan bijvoorbeeld, die gebruikt kunnen worden als brandstof. Er werd ook koolstofmonoxide en koolstofdioxide aangetroffen. Bovendien troffen de onderzoekers een aantal metalen aan in de pluim: natrium, zilver en kwik. De vulling van de maankraters is waarschijnlijk niet op de maan ontstaan.