Op het strand liggen regelmatig grote vlokken gelig schuim. Vooral bij harde wind in het voorjaar ontstaan hele banken van dit schuim. Het zijn resten van afgestorven algen. Het schuim ontstaat omdat de gelatinelaag waarin de bruine slijmalg Phaeocystis globosa leeft, door de golven wordt opgeklopt.
Wanneer kolonies schuimalgen sterven, kloppen de golven bij een stevige wind het slijmomhulsel op, waardoor schuim wordt aangemaakt - je kan dat het best vergelijken met het opkloppen van eiwit voor het maken van slagroom. Dit schuim spoelt later aan op de stranden, soms in massale hoeveelheden.
In de zee leven algen (microscopische kleine plantjes) en de schuimalg is de veroorzaker van zeeschuim. Wanneer de kolonie schuimalg afsterft komt er eiwit vrij dat vervolgens door de golven wordt opgeklopt. Net als melk van een cappuccino. De hoeveelheid schuim kan enorm zijn, vooral in de lente.
De basisingrediënten van schuim zijn twee chemische stoffen: polyol en di-isocyanaat. Als je die twee samenbrengt en mengt met water, dan gebeurt er dit. Het gaat schuimen als een gek. En het verandert van een vloeibare in een vaste stof.
De algen leven ongeveer vier tot zes weken. Daarna raken de voedingsstoffen op en zakken ze naar de bodem van de zee. Daar sterven ze af, waar bacteriën ze verteren. De golven en stroming kloppen bij een stevige wind het slijmomhulsel op waarbij eiwitten vrijkomen en het karakteristieke schuim ontstaat.
Als het water heel troebel is door bijvoorbeeld veel plantjes of zand of modder dan botst het licht er tegen aan en wordt het teruggekaatst. Dus als er veel plantjes zijn dan wordt het water groen. Is er veel modder en zand? Precies, dan wordt het zeewater bruin.
Er ontstaat schuim wanneer er grote hoeveelheden afvalstoffen in het water zitten en de organismen in uw vijver niet alle afvalstoffen meer af kunnen breken. Daarnaast kan het ook zijn dat uw water te zacht is, doordat er te weinig calcium en/of magnesium aanwezig is in het vijverwater.
Vers schuim kan het beste verwijderd worden met PU reiniger. Uitgehard schuim kan enkel mechanisch verwijderd worden. Daarnaast hebben we voor reeds uitgeharde resten van purschuim een product beschikbaar dat gebruikt kan worden op niet poreuze ondergronden zoals kunststoffen, aluminium en coatings.
Een schuim is een dispersie van gas in een continue fase.
De continue fase bestaat uit een combinatie van de basiscomponenten water, eiwitten, koolhydraten en vetten. Niet alle basiscomponenten zitten in elk schuim. Een bierschuim bijvoorbeeld bestaat alleen uit water, eiwit en koolhydraten.
Een ander voorbeeld van een schuim is brood, hierbij wordt de structuur door eiwit gestabiliseerd.
Er ontstaat schuimvorming in uw zwembadwater wanneer u teveel anti-alg of een teveel aan reinigingsproducten heeft gebruikt. U kunt het beste uw zwembad deels leegpompen en bijvullen met leidingwater. Zo zakt de schuimconcentratie.
Kwallen, krabben en schelpen herkent iedereen wel. Er spoelt nog veel meer aan: stukken net, touw, plastic, lege melkpakken en flessen, vaak gedumpt vanaf schepen. Ook badgasten laten afval en verloren voorwerpen achter. Mensen die op het strand naar waardevolle dingen zoeken heten jutters.
Op een strand langs een zee of oceaan treft men in het algemeen zeewier, schelpen en kwallen aan. Ook spoelen veel dingen aan, zoals wrakhout, afval, dingen die van schepen afgevallen zijn. Strandjutters zijn op zoek naar waardevolle dingen die op het strand te vinden zijn.
De spieren die je gebruikt voor het doorslikken van speeksel kunnen ook verstijven, waardoor het speeksel in je mond zich ophoopt. Je kunt dan gaan schuimen of bellenblazen als je lucht door het speeksel uitademt. Je spieren kunnen ook ontspannen waardoor ze verslappen.
Het in beweging houden van de mest voorkomt de vorming van een schuimlaag. Regelmatig mixen zal dus de schuimvorming voorkomen/reduceren.
Zodra purschuim in contact komt met de huid moet deze verwijderd worden met nagellak remover (aceton). Na uitharding is het haast onmogelijk om de purschuim te verwijderen van de huid.
Een ontschuimer, of antifoam, is een chemische toevoeging die schuimvorming tegengaat of het schuim afbreekt. McDonalds gebruikt een ontschuimer in de frituurolie om spattende olie tegen te gaan. In medicijnen om winderigheid of een opgeblazen gevoel tegen te gaan, is ontschuimer een bestanddeel.
Oorzaak schuimvorming
Schuim in de spa wordt vaak veroorzaakt door chemicaliën en middelen in het water die er eigenlijk niet thuis horen. Denk bijvoorbeeld aan zwemkleding. Deze zitten vaak nog vol wasmiddelen en wasverzachters. Ook je eigen haren en huid bevatten soms nog sporen van zeepresten.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Voor het onderhoud van een natuurlijke leefomgeving, voeg je best ieder seizoen bacteriën toe aan je vijver. Dat doe je tijdens het voorjaar, vanaf het ogenblik dat de temperatuur boven de 12° C stijgt. Na iedere onderhoudsbeurt van jouw vijver, voeg je opnieuw de gepaste hoeveelheid micro-organismen toe aan de vijver.
In het algemeen kun je bij een koivijver 4 liter lucht per minuut per m3 aanhouden en bij een gewone vijver 2 liter lucht per minuut per m3. Voor onze voorbeeldvijver hebben we een luchtpomp nodig die minimaal : 2 (liter) x 60 (minuten) x 8 (inhoud vijver) = 960 liter per uur levert.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.