Heerlijke volle en rijke vanillevla. Gemaakt van de beste ingrediënten, zodat we trots kunnen zijn op het resultaat. Volgens een uniek familierecept met verse weidemelk.
Pudding wordt net als vla gemaakt van melk, maar is vaak iets dikker. Er wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld gelatine om de pudding een 'vaste' vorm te geven. Als je de pudding uit zijn bakje kiepert, blijft hij dezelfde vorm. In het Nederlands hebben we het woord geleend van het Franse woord boudin.
Vla is een dikvloeibaar Nederlands zuivelproduct, gemaakt van verse koemelk met toevoegingen die de viscositeit tot die van yoghurt verhogen. Het heeft wat weg van pudding, maar is vloeibaarder.
Verschil tussen vla en yoghurt
Vla wordt gemaakt van gekookte melk met custard of met een combinatie van eieren, maïzena en vanille. Maar ook altijd met de toevoeging suiker en veelal met verdikkingsmiddelen. Yoghurt wordt gemaakt van melk, maar er worden goede melkzuurbacteriën aan toegevoegd.
Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium.Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam.
Wanneer u ongewenst gewicht verliest, ziek bent of moet herstellen heeft u 1,5 tot 2 keer zoveel eiwitten nodig dan normaal. Vooral dierlijke producten zoals vlees, vis, kip, gevogelte, (karne-)melk, yoghurt, vla, pap, kwark, (smeer)kaas en ei zijn rijk aan eiwitten.
De Hoge Gezondheidsraad doet een aanbeveling van 250 tot 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt of kaas) per dag.
Op de eerste plek eindigde de vla van Campina Boer en Land en de tweede plek is voor Weerribben Zuivel, met biologische vanillevla die ze wel echt vanillevla mogen noemen omdat hier echte bourbon vanille aan toegevoegd is.
Vanille vla uit de supermarkt is alleen niet zo gezond als dat men vroeger dacht. Afgezien van de eiwitten en calcium bevat het ook een flinke hoeveelheid suiker. Dat is niet verstandig als je gewicht wilt verliezen of diabetes hebt.
Omdat er in vla meestal dus meer suikers zijn toegevoegd, is de keuze voor kwark of yoghurt vaak een 'gezondere' optie. Wel zijn er tegenwoordig ook allerlei magere vlasoorten te koop, dus kun je hier prima mee afwisselen!
Een flinke snuf kaneel of cacao is áltijd een goede smaakmaker voor door de vla. Ook lekker zijn cacao nibs of chocolate chips! Gedroogde abrikozen, cranberry's, rozijntjes of gedroogde bessen geven je toetje een extra zoetje.
Ja, je kunt de vla opwarmen, maar je zult wel heel goed moeten roeren. Hij is namelijk al gebonden en zet daarom makkelijk aan op de bodem. Verder mag de vla natuurlijk niet meer koken!
MELK, vloeibare melkbestanddelen, suiker, gemodificeerd maïszetmeel, verdikkingsmiddel: carrageen, zout, natuurlijke aroma's, kleurstoffen: annatto en curcumine, calciumcarbonaat.
Vanillevla en chocoladevla zijn het meest bekend. Daarnaast zijn er veel andere soorten, zoals aardbeienvla, citroenvla, hopjesvla, dubbelvla en wintervla. Soms is er aan vla nog rozijnen, stukjes chocolade, bitterkoekjes of stukjes appel of peer toegevoegd. Ook is er slagroomvla met extra vet in de vorm van room.
Tips. Het laten staan van vet eten, uien, pittig gekruid eten en sterke koffie. Probeer eens 6 kleine maaltijden per dag in plaats van 3 grote. Vanillevla kan verlichting bieden.
Optimel magere vla is in combinatie met de vanillesmaak heerlijk vol en rijk van smaak. de producten van Optimel bevatten 0% vet en geen toegevoegde suikers. Smaakt lekker, voelt goed!
Vla, een karakteristiek zuivelproduct uit Nederland, kenmerkt zich door zijn dikvloeibare textuur en zoete smaakprofiel. Het originele recept voor vla bestaat uit melk die gekookt is met custard, of een mengsel van eieren, maïzena en vanille, waarbij suiker wordt toegevoegd voor extra zoetheid.
Vloeibare voeding zoals pap en vla mag wel. Voeding zoals aardappelen, vlees en groente moet u zelf vloeibaar maken. Dik vloeibare voeding bestaat uit een voeding die met een lepel kan worden gegeten en zonder kauwen makkelijk kan worden doorgeslikt. Deze voeding mag zachte stukjes bevatten.
Er zijn regels voor wat vla mag zijn
De regels volgens de Nederlandse Warenwet: vla moet minstens voor de helft uit koemelk bestaan met een melkvetpercentage van 2,6% en zetmeel moet een kenmerkend bestanddeel zijn. Traditioneel is het een mengsel van gekookte melk en eieren (custard), vanille en suiker.
Er zitten 130 kilocalorieën in 1 schaaltje (150 gram) vla, diverse smaken. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'vla, diverse smaken'?
Zuivel. Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
Het kan variëren van 1.2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Kwark is een hele goede optie om makkelijk eiwitten binnen te krijgen, maar als je een fervent kwark-eter bent, kunnen wij het ons goed voorstellen dat je na een tijdje geen kwark meer kunt zien.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.