Het voordeel van een spaarlamp is dat deze een stuk langer meegaat dan een gloeilamp. Toch is led een stuk zuiniger (en gaat veel langer mee). Een spaarlamp verbruikt ongeveer 8W. Een led lamp is dus ongeveer 10% zuiniger.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
Stichting Milieu Centraal heeft uitgerekend dat als alle huishouden gloeilampen vervangt door spaarlampen dat dat een besparing van 480 miljoen euro aan elektriciteit zou opleveren. Er zijn 7,3 miljoen huishoudens in Nederland. 480 miljoen gedeeld door 7,3 miljoen is 66 euro. Dat heb ik u bespaard.
De prijs van een moderne led is ongeveer 15 eurocent per Lumen; dat is ca. 15x zoveel als de prijs van een gewone spaarlamp, die minder dan 1 eurocent per Lumen kost (prijspeil 2006). Ook in prijs is een led dus (nog) absoluut niet concurrerend.
Een spaarlamp van 8 Watt, wat qua lichtsterkte overeenkomt met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis 11,5 kWh (€2,50) als je 'm 4 uur per dag aan hebt staan. Een LED-lamp van 6 Watt, eveneens vergelijkbaar met een gloeilamp van 40 Watt, verbruikt op jaarbasis slechts 8,5 kWh (€2) bij 4 branduren per dag.
Het is geen verrassing: de verwarming is de grootste energievreter in huis. Bijna 60% van al je energie gaat op aan warmte. Bespaartip! Onderhoud je ketel (twee)jaarlijks en vervang het toestel wanneer nodig.
Energiezuinige lampen belasten het milieu veel minder, doordat ze tot 90% minder elektriciteit gebruiken. Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig.
Het kan! “Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door LED-lampen?” Om direct antwoord te geven op deze vraag: ja, in de meeste gevallen kun je gloei-, halogeen- en spaarlampen één-op-één vervangen met LED lampen.
Voordelen van spaarlampen:
Lager energieverbruik: Aangezien een spaarlamp meer licht geeft met minder watt verbruik je minder. Langere levensduur: Een spaarlamp (6000 tot 10000 branduren) gaat tot 5x zo lang mee ten opzichte van een gloeilamp (1000 tot 1500 branduren).
Minder verbruik met een dimmer.
Wanneer je een halogeen of gloeilamp 50% dimt verbruik je 25% minder stroom. Wanneer je een LED lichtbron 50% dimt verbruik je zelfs 50% minder stroom. Dit maakt een dimmer de sfeervolste manier om een kosten te besparen.
Ledlampen zijn bijna altijd het zuinigst met elektriciteit. Met de keuzehulp vind je de juiste lamp. Voor een paar soorten halogeenlampen is nog geen ledlamp als alternatief beschikbaar. Overweeg dan om de hele lamp (armatuur) te vervangen.
De oude vertrouwde gloeilamp ging zo gemiddeld 1000 tot 1500 branduren mee. Spaarlampen maar liefst 6000 tot 10.000 branduren. De LED-lamp daarentegen kan maar liefst 50.000 branduren mee als de lamp goed gekoeld is. Ook in dit geval is de LED-lamp dus een goede keuze.
Voor woningen ligt dit tussen de 15%-20% en voor bedrijven zelfs tussen de 30%-60%. Gelukkig is er een “lichtpuntje”! Je kunt namelijk zéér eenvoudig op jouw energiekosten besparen door jouw oude verlichting te vervangen door led lampen. In bijna alle gevallen zijn de lampen één-op-één te vervangen.
Een TL buis heeft gemiddeld een verhouding van 90:1 (90 lumen per Watt) en de verhouding van de samsung LED's die wij toepassen LED staat nu op 172:1. De directe energie- en kosten besparing LED t.o.v. TL kan oplopen tot 80% wanneer uw verlichting wordt uitgebreid met lichtmanagement.
Omdat de meeste lampen tegenwoordi gebruik maken van LED (filament) techniek heeft de EU de nieuwe labels van LED lampen veranderd naar F of G. Dit doen ze om fabrikanten te stimuleren om nieuwe technieken te ontwikkelen die nog zuiniger zijn.
Wat zijn de nadelen van een gloeilamp? Gloeilampen hebben een zeer lage energie-efficiëntie. Dit komt omdat +/- 90% van de energie verloren gaat aan het opwekken van de warmte om de gloeidraad te verhitten en dus niet aan het produceren van licht.
Hoge aanschafprijs. Dat de LED-tl-buizen een hogere aanschafprijs hebben dan normale TL buizen is een gegeven. Doorgaans kost een TL buis rond de 2 euro terwijl een soortgelijke LED-tl-buis al gauw tussen de 10 en 20 euro kan kosten.
Heb je net zoals wij, ze allemaal zonder doosje in een verzamelbak liggen, dan kun je het verschil misschien niet zo snel zien. Neem dan een lamp en houdt deze tegen het licht aan. Bij een spaarlamp kun je de 'tl'buisjes in de lamp zien zitten. Een Ledlamp heeft deze niet.
LED-verlichting is de meest energiezuinige verlichting. Een LED-lamp is een lamp waarin kleine led lampjes zitten die licht geven als er elektriciteit doorheen gaat. Door deze werking is een LED-lamp veel energiezuiniger dan andere lampen, zoals een halogeenlamp of een gloeilamp.
Het energielabel voor lampen loopt vanaf 1 september 2021 van A tot G. De zuinigste lampen hebben energielabel A, de minst zuinige G. Milieu Centraal legt uit wat er op het label staat en waar je op kan letten.
Ter vergelijking: een LED lamp verbruikt ongeveer 10 keer minder stroom dan een halogeenlamp om dezelfde hoeveelheid licht te produceren, en maar liefst 25 keer minder dan gloeilampen. Dit kan u al een hoop energiekosten besparen!
Slechts 5-10% van hun energieverbruik wordt omgezet in licht. Slimme Philips Hue lampen gebruiken LED, wat betekent dat ze ook profiteren van deze voordelen. Toch zijn Philips Hue lampen nog energiezuiniger dan normale LED-lampen. Elke Philips Hue lamp gebruikt 80% minder energie dan een traditionele gloeilamp.