Je kunt radio luisteren via de kabel, de ether en via internet. Voor mobiele ontvangst of ontvangst waar niet direct een kabelaansluiting of internet beschikbaar is, heb je ontvangst van etherzenders nodig. De analoge ether FM wordt op termijn opgevolgd door het Digital Audio Broadcasting+.
En hoewel de vergunningen op de FM-frequenties dit jaar aflopen, kregen vier van de best beluisterde commerciële Nederlandse radiozenders - Qmusic, Radio 538, Radio 10 en Sky Radio - begin dit jaar toestemming van de overheid om in elk geval nog tot 2025 uit te zenden op FM.
Analoge radio is via de coax-kabel op het netwerk van (in dit geval) Ziggo. Na het verdwijnen zullen er nog een paar opties overblijven. Wil je FM-radio dan kun je er voor kiezen om ouderwets een antenne te gebruiken Andere opties zijn digitaal: via je provider of via DAB+, dat radiozenders via de ether ontvangt.
Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan.
FM Radio uitzendingen die u via een antenne aansluiting ontvangt, blijft de komende jaren nog gewoon actief. Dus met uw portable radio of in de auto kunt u gewoon radio blijven luisteren. Wilt u thuis FM Radio blijven beluisteren, dan moet u net als vroeger een FM antenne op dak plaatsen!
Radio luisteren via FM
Heb je geen zin om je internetbundel hiervoor te veel te gebruiken? Kies dan voor een smartphone met FM-radio. Er zijn Android-smartphones met een FM-ontvanger. Meestal gaat het om budgetsmartphones, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A5 en de Huawei P8 Lite.
Wil je alleen DAB+ ontvangen of ook FM? Sommige antennes zijn in staat om beide te ontvangen. Mocht DAB+ om wat voor reden dan ook niet werken, dan kun je het altijd nog op het FM-netwerk proberen.
Met de FM-antenne kun je radio blijven luisteren als het analoge radiosignaal gestopt is. Ook zonder een digitale radio of ontvanger. Met de antenne kan je via de FM naar ruim 30 zenders luisteren. De geluidskwaliteit is afhankelijk van de ontvangst van het radiosignaal in huis.
Je neemt daarvoor een extra decoder (tv-ontvanger) of CI+ module (CAM module of insteekkaart) af bij je aanbieder. Soms is dit tegen hogere abonnementskosten. Hoe je digitale televisie kijkt op meerdere tv's, varieert per aanbieder. Bij de meeste aanbieders kun je ook tv-kijken via tablet, smartphone of pc.
Kun je een FM radio ombouwen naar DAB+? Conclusie: FM-radio's mogen blijven. Met een externe ontvangstmodule maak je van bestaande radio's, autoradio's en smartphones een DAB+ radio. Afhankelijk van de gekozen oplossing dienen AUX, USB of bluetooth als interface.
De meest voor de hand liggende antennes zijn dipolen, een mooi woord voor "draadjes met een plus- en minlading". De lengte van elke draad is dan een halve of kwart van de golflengte; voor FM is die kwartlengte ongeveer 75 cm.
De publieke en commerciële radiostations in Nederland digitaliseren. Zo kun je digitaal radio luisteren via computer, tablet, mobiele telefoon of tv set-top-box, en sinds enige tijd ook digitaal via de ether. DAB+ is de digitale opvolger van FM en hiervoor heb je alleen maar een DAB+ radio nodig.
FM-radio bestaat uit analoge signalen, terwijl DAB+ digitaal is. Net zoals bij televisie stappen we van analoog over naar digitaal. Het belangrijkste verschil tussen DAB+ en FM is de bandbreedte. Je kan op de FM-band maar een beperkt aantal radiostations uitzenden.
Naar alle waarschijnlijkheid zal de toekomst van radio digitaal zijn. FM-radio zal de komende jaren vast nog blijven bestaan. Voordat een nieuwe technologie door het algemene publiek wordt omarmd moeten de voordelen die deze technologie biedt vaak vele malen groter zijn dan de oude technologie.
Zoek je de beste FM antenne om je FM-signalen beter te kunnen ontvangen? Voor de beste geluidskwaliteit kies je dan voor de S-Impuls FM dipool antenne. Niet alleen is deze S-Impuls FM dipool antenne geschikt voor FM-frequenties van 87,5 tot 108 MHz - je kan tot wel 15 kilometer aan bereik halen.
Hoe werkt een FM-signaal? Het geluid van een radiozender wordt door een zendmast omgezet in signalen die overal binnen het bereik van de mast zijn op te vangen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische golven. Deze golven of trillingen worden uitgedrukt in de eenheid Hertz (Hz).
Met de dLAN-adapters kunt u een netwerk maken over het stroomnet, voor internet en audio. Met de adapters sluit u de internetradio aan op de router zonder getouwtrek met kabels. Het netwerkverkeer loopt zo via uw stroomnet. Sluit één adapter aan op uw router en plug de andere adapter in uw internetradio.
Je kunt radio luisteren via de kabel, de ether en via internet. Voor mobiele ontvangst of ontvangst waar niet direct een kabelaansluiting of internet beschikbaar is, heb je ontvangst van etherzenders nodig. De analoge ether FM wordt op termijn opgevolgd door het Digital Audio Broadcasting+.
NPO Radio 1 is in een aanzienlijk deel van Nederland te ontvangen via DAB+. Als je een DAB+-radio hebt is het een kwestie van op 'full scan' of 'auto tune' drukken. Dan laadt de radio alle zenders en kun je NPO Radio 1 opzoeken en luisteren.
De nieuwe standaard voor radio is DAB+. Dat is Digital Audio Broadcasting, digitale radio dus. Deze gaat de FM-zenders vervangen. Sinds 20 december 2020 moeten nieuwe auto's voorzien zijn van DAB+-ontvangstmogelijkheid.