Zonder dat je jouw merk hebt gedeponeerd is jouw naam dus niet beschermd. Om jouw merknaam te beschermen moet je het dus deponeren.Daarna zal het Merkenbureau jouw merk inschrijven in het merkenregister en ben je beschermd.
Een merknaam deponeren doe je bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Als je een merk registreert bij het BBIE is jouw merknaam beschermd. Binnen de Benelux mag dan niemand dezelfde of een vergelijkbare merknaam gebruiken. Dit geldt ook voor je logo.
Registratie. Als je kiest voor registratie in de Benelux, dan bedragen de kosten voor het vastleggen van jouw woordmerk of beeldmerk 475 euro. De kosten voor deponeren in de EU zijn 1299 euro.
Je naam is extra beschermd wanneer je hem gebruikt als merk en kiest voor handelsnaam beschermen en deze beide registreert. Degene die zijn naam gebruikt in het verkeer heeft gebruiksrecht op zijn naam. Dit gebruiksrecht is echter niet exclusief zoals dat wel het geval is binnen het merkenrecht en bij een octrooi.
Wil je wat meer bescherming dan enkel bescherming door het handelsnaamrecht, registreer dan een merk. Een merk beschermt namelijk tegen alle soorten gebruik van die naam (als je een woordmerk registreert), die een inbreuk maken. Dus ook tegen hobbyblogs, facebookpagina's en twitteraccounts.
Check of jouw naam nog vrij is
Je naam mag bijvoorbeeld niet exact omschrijven wat je doet, of een kenmerk van het product beschrijven. Kan het als merk gedeponeerd worden? Dan ook even nagaan of jouw naam (of één die er sterk op lijkt) al bestaat. Dit kan je doen door te zoeken in het BOIP Merkenregister.
Als merk kan bijvoorbeeld worden beschermd: de naam en het logo van Shell, een Coca-Colafles en de kleur blauw van Camping Gaz. Door inschrijving in het merkenregister heeft u het recht anderen te verbieden uw merk te gebruiken.
Onderscheidend vermogen is de belangrijkste eis die gesteld wordt aan een merknaam. Een merk moet een product of dienst onderscheiden van de producten of diensten van anderen. Daarom moet je geen merknaam verzinnen die te algemeen is.
De bedrijfsnaam (handelsnaam) is de naam die u gebruikt bij het ondernemen. Het handelsnaamrecht ontstaat door het gebruik van de bedrijfsnaam. U moet uw bedrijfsnaam actief gebruiken om bescherming te krijgen van de Handelsnaamwet. Bijvoorbeeld in uw reclame, op uw gebouw, website en facturen.
De Handelsnaamwet beschermt de naam waaronder een onderneming wordt gedreven. Het is gebruikelijk om de handelsnaam bij de Kamer van Koophandel in te schrijven, maar voor de wettelijke bescherming is dat niet vereist. Het is enkel van belang dat jouw onderneming die naam naar buiten toe gebruikt.
Een merkregistratie is tien jaar geldig vanaf de datum waarop je het merk hebt gedeponeerd bij het bevoegde merkenbureau. Daarna kan je de registratie onbeperkt voor een periode van telkens tien jaar verlengen.
De eigenaar van het merk wordt de merkhouder genoemd. Een merkhouder kan zowel een rechtspersoon (een onderneming, zoals een B.V., V.O.F. of een stichting) als een natuurlijk persoon (bijvoorbeeld jijzelf) zijn. De rechten en plichten die verband houden met het merk rusten op de merkhouder.
Hoe weet ik of mijn merk al bestaat? U kunt zelf in het Merkenregister zoeken of uw merk al bestaat en, zo ja, voor welke producten en/of diensten het geregistreerd is. Dit geeft u een goed beeld van bestaande merken die identiek zijn aan of lijken op het merk waarvoor u een registratie wilt aanvragen.
Wat is een logo? Een logo is de grafische weergave van een merknaam en een manier om een merk te registreren. Dit kan bijvoorbeeld als een woord op een speciale manier is geschreven of omdat een beeldmerk is toegevoegd. Denk hierbij aan het logo van Nike of dat van Starbucks.
Een handelsnaam registreren als merk doe je door jouw merknaam te deponeren bij een officiële overheidsinstantie. Deze instantie bepaalt of jouw merk ook daadwerkelijk geregistreerd kan worden. Je kunt in principe zelf een merkdepot doen.
Mag je als ondernemer meerdere eenmanszaken hebben? Het is niet toegestaan om meer dan één eenmanszaak te hebben. Dit komt omdat het privé-vermogen van de eigenaar onlosmakelijk is verbonden met de eenmanszaak. Dit is de uitkomst van een uitspraak van de rechtbank.
Je kunt zoveel handelsnamen (bedrijfsnamen) als je wilt toevoegen aan je bedrijf. Elke bedrijfsnaam moet aan de regels van de Handelsnaamwet voldoen. Als je een nieuwe of extra naam hebt verzonnen, moet je die toevoegen aan je inschrijven in het Handelsregister. Dat kun je online doen.
De meeste merken zijn woordmerken, zuivere beeldmerken of beeldmerken met woordelementen. Andere soorten zijn vormmerken, kleurmerken en klankmerken.
Je merknaam is een essentieel onderdeel van je merk.
Als je het goed doet, is het de beste reclame die je kunt hebben. Het moet niet alleen passen bij je merk en waar je merk voor staat; het moet ook de juiste energie geven. Een merknaam komt dan ook heel precies.
Een merk is een bepaald woord of afbeelding (of een geluid of een kleur) waarvoor geldt dat er iemand (de merkhouder) is, die het als enige mag gebruiken binnen een regio voor een bepaald handelsdoel. Een merk (brand) is wat het publiek denkt, voelt en ervaart bij een bedrijf.
Als merkinbreuk is gepleegd, dan wil je dat de partij die dat doet stopt met onrechtmatig gebruik van jouw merk. Maar er is meer, je kunt ook een schadevergoeding eisen. Op die manier kun je de kosten terugkrijgen. De claim zal dan bestaan uit vergoeding van de schade die is veroorzaakt door de inbreuk op je merkrecht.
Absoluut! Het laten registreren van uw merk is niet verplicht, maar zonder een merkregistratie verkrijgt u ook geen merkbescherming. Dat betekent dat wanneer iemand anders zonder uw toestemming uw merk gebruikt, u daartegen niet kunt optreden. Uw merk is immers niet geregistreerd vastgelegd.
Gemiddeld duurt de procedure voor het aanvragen en registreren van een merk drie maanden. Je kunt je merk eventueel ook met spoed inschrijven.