Parkieten niezen wel eens vaker (net als de mens), maar als het echt erg is, zou ik toch aan andere zaken denken. Met name een stoffige of een rokerige omgeving kan de oorzaak zijn. Eventueel zou je ook nog de bodembedekking van de kooi (schelpenzand) kunnen vervangen door houtsnippers of corbo.
Gezondheid & ziekte
Parkieten kunnen allerlei ziekten oplopen, bijvoorbeeld de papegaaienziekte, het circovirus of KDS (Kliermaag-dilatatiesyndroom). De papegaaienziekte wordt veroorzaakt door een bacterie. Symptomen lijken op verkoudheid, zoals neusuitvloeiing, moeilijk ademen en ontstoken ogen.
Piepen. Dit is een geluid dat niemand - ook niet de parkieten in hun kooi - wil horen. Dit betekent namelijk dat er iets niet pluis is. De vogel is waarschijnlijk geschrokken van iets of is bang.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
Knuffelen is een duidelijke indicator dat je parkiet je leuk vindt en een band met je wil. Als je vogel zachtjes tegen je hand neust, rond klimt over je lichaam, je verzorgt en tegen je nek wrijft, dan weet je dat je parkiet je leuk vindt en zich veilig voelt bij je. Kijk naar de vleugels van je vogel.
Ziektesymptomen veren
Zieke vogels hebben het vaak koud en zetten zich daarom uit. Is het verenpak rommelig en vormt zich geen enkele lijn tussen staart en rug, dan is dat vaak een alarmsignaal. Soms zit een parkiet die zich niet goed voelt ook scheef, gebogen of met de pootjes uit elkaar.
Mijn vogel niest
Niezen is een verschijnsel wat past bij aandoeningen van de longen en luchtwegen. Niezen bij een vogel kan komen door een ontsteking door schimmels of bacteriën, door irritatie door rook, door virusaandoeningen (bijvoorbeeld papegaaienziekte is een bekende oorzaak voor niezen).
Minder activiteit: je vogel beweegt minder, zit op de bodem, heeft geen zin in spelen en slaapt meer. Verminderde eetlust: je vogel eet minder of wordt kieskeuriger. Normale voeding laat hij links liggen, nieuwe dingen wil hij nog wel proberen. Vermagering: voel aan het borstbeen.
Zet de kooi op een plaats waar de vogels gewend kunnen raken aan de aanwezigheid van mensen, maar niet in het midden van een drukke, lawaaiige ruimte. Dit zorgt voor stress bij uw parkieten. Zorg ervoor dat de kooi met een zijde aan een muur staat.
De slaaphouding; tijdens de slaap rust de parkiet meestal op een voet. De andere voet wordt ingetrokken in de buikveren. De snavel verbergt hij in zijn licht uitstaande rugveren. De grasparkiet kan ook op beide voeten slapen.
Re: Rent heen en weer over zitstok
Let er wel op dat je hem geen aandacht geeft wanneer hij dit gedrag vertoont. Dan gaat hij denken dat wanneer hij dit doet, hij aandacht krijgt. Dus aandacht geven wanneer hij 'normaal' doet en negeren wanneer hij heen en weer loopt.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Als vogels in een sterke temperatuurverandering komen, kunnen ze een verkoudheid oplopen. Net als bij mensen kennen zij ook een loopneus. Dan komt er snot uit de neusgaten in hun snavel, beginnen hun ogen te tranen en kunnen ze gaan niezen.
Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem. De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken.
Een parkiet die ziek is, zal zich terugtrekken en de veren bol zetten. De vogels kwetteren vrolijk, dus als ze dit plots niet meer doen, voelen ze zich misschien niet goed. Vogels zijn prooidieren en daarom erg efficiënt in het verbergen van tekenen van ziekte.
Speeltjes als hondentouwen, kattenballetjes en houten speeltjes zijn net zo leuk voor je vogel als voor elk ander dier. Parkieten zijn vrij slimme dieren en de meeste zullen dan ook eerst even nadenken en hun nieuwe speeltje uit de kooi' kijken voordat ze de moed verzameld hebben om hun nieuwe speeltje te gebruiken.
In het begin zal het moeilijk zijn, maar na verloop van tijd zal het negeren van het geschreeuw van je vogel hem dit aandachttrekkende gedrag afleren. Verlaat de kamer wanneer je vogel begint tekeer te gaan. Kom niet terug naar de kamer tot hij gestopt is met schreeuwen of gillen.
Parkieten kunnen fluiten, zingen, kwetteren of zelfs geluiden nabootsen. Wanneer je dit soort parkiet geluiden hoort dan is alles in orde. De parkiet voelt zich gelukkig en is helemaal gezond.
Ze bewegen hun hoofd en ze zullen alles doen wat ze nodig hebben om met je te communiceren. Een ander goed teken dat ze aanhankelijk van je zijn, is als ze op je schouder zitten en lichtjes in je oor of haar beginnen te pikken. Parkieten hebben ook een sterke neiging om erg aan dingen gehecht te raken.
Veel krijsen kan zijn omdat hij je aandacht wil. Als je wil dat hij minder gaat krijsen moet je hem negeren als hij krijst. Is hij opgehouden met krijsen en is hij weer mooi aan het fluiten of zit hij even rustig, dan geef je hem aandacht. Zo'n krijsbui is niet erg, het betekend dat je parkietje plezier heeft.
Parkieten zien een stuk minder goed in het donker. Ik denk dat je parkiet in de vroege ochtend, wanneer het begint te schemeren, gaat vliegen en niet als het nog donker is. Je parkiet slaapt wel, maar zo gauw het wat licht begint te worden, dan worden ze ook wakker. En doordat je de kooi open hebt, vliegt ie er uit.
Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan. Daarom slaapt een parkiet altijd zo hoog mogelijk in een boom, of zo hoog mogelijk in een kooi.
Het gezichtsvermogen van de grasparkiet is veel beter ontwikkeld dan dat van de mens. Daarnaast is zijn gezichtsveld veel groter, aangezien zijn ogen aan de zijkant van de kop zitten. Ze kunnen alle zijwaartse bewegingen waarnemen, waardoor hij zeer goed beseft wat er opzij en schuin achter hem allemaal gebeurt.