Bleu froid: de buitenkant van het vlees is gebakken en de binnenkant van het vlees is nog koud. Bleu chaud: de buitenkant van het vlees is gebakken en de binnenkant van het vlees is warm.
Een steak 'bleu chaud' of 'saignant' serveren veronderstelt een korte en krachtige baktijd. Daarom is het essentieel dat je het vlees vooraf tot in de kern op kamertemperatuur laat komen, of -beter- verwarmt tot 40°C. Bak het vlees kort en krachtig. De precieze baktijd is afhankelijk van de dikte van het rundvlees.
Bleu: het vlees is aan de binnenzijde nog volledig rauw. Het is noodzakelijk dat het aan de binnenzijde warm is. Saignant: het vlees is meer gebakken, zodanig dat het aan de binnenzijde nog bloederig is. A Point: dit vlees is helemaal niet meer rauw aan de binnenzijde, maar toch nog vrij sappig.
Dit is de laatste keuze van vlees bakken, tenzij je het vlees zwart wilt. De buitenkant is bruin gekorst. De binnenkant is helemaal doorbakken of niets roze te zien en nog minder bloed.
In Nederland gebruiken we meestal de Engelse termen: Rare: bijna rauw, alleen aan de buitenkant gebruind (50-55°C) Medium: enkel de kern rood (60-65°C) Well done: doorbakken (70-75°C)
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Je kunt van dunne plakjes rauwe ossenhaas de lekkerste carpaccio maken.
Saignant: ongeveer anderhalve minuut aan elke zijde. A point: ongeveer 2,5 minuten aan elke zijde. Bien cuit: ongeveer 4 minuten aan elke zijde.
Een steak 'bleu' bakken betekent dat de steak vanbinnen nog volledig rauw is. Het vlees moet aan elke kant ongeveer één minuut bakken.
Bleu (bloederig rood): 1 minuut aan elke kant. Saignant (rood): 1,5 tot 2 minuten aan elke kant. A point (medium): 3 tot 4 minuten aan elke kant. Bien cuit (doorbakken): 5 minuten aan elke kant.
Het lekkerst is om een ossenhaas in zijn geheel te bereiden, waardoor de malsheid nog beter bewaard blijft. Ook kan je het stuk prima marineren en daarna bereiden. In Nederland is de ossenhaas het meest favoriete stuk vlees, vanwege zijn malsheid en omdat het vlees mager is.
bleu. Laat de steak 1,5 minuut bakken op hoog vuur. Draai hem om en bak hem ook aan de andere kant 1,5 minuut.
Welke pan voor een mooie biefstuk? Wij zijn groot voorstander van gietijzeren koekenpannen. Bijvoorbeeld een demeyere of een du buyer. Prijstechnisch een investering, maar dit soort pannen gaan levenslang mee en bakken echt het mooiste vlees.
De ideale pan om steak in te bakken heeft een dikke bodem zodat de warmte goed verspreid wordt. De pan mag ook niet té groot zijn, anders gaat de boter rondom verbranden. Kruid de biefstuk met flink wat versgemalen zwarte peper en een beetje zout. Op die manier krijgt je steak bij het bakken een mooi en lekker korstje.
Net zoals de entrecote komt ook de côte à l'os uit het rugstuk van een rund. Het grote verschil is dat aan de côte à l'os nog een stuk rib vastzit, wat voor extra veel smaak zorgt bij het bakken. Bovendien is de côte à l'os dooraderd met vet zodat dit stukje vlees lekker sappig is.
bakken → frire. bakken → cuire, faire frire, boulanger. gebak → pâtisserie. gebak → pâtisserie, gâteau.
A point gebakken betekent de baktijd een 3-tal minuten per kant is, terwijl voor bien cuit een 5 minuten per kant vergt om volledig doorbakken te zijn. De baktijden zijn slechts een indicatie. Als regel kan je nemen dat per cm dikte de steak 1 minuut langer of korter moet bakken.
De kerntemperatuur van een ossenhaas is net als ieder ander stuk vlees. Het is afhankelijk van wat jezelf lekker vind. Zelf vinden wij ossenhaas het lekkerste als deze medium-rare wordt gebakken of gegrild. Het is echter zonde om zo'n mooi stuk vlees te bereiden op een hogere kerntemperatuur dan medium vinden wij.
Bij rare, ook wel rood of saignant, wordt de biefstuk enkel kort dichtgeschroeid. Het vlees is van binnen nog (bijna volledige rood). Bij well done, ook wel doorbakken of bien cuit, is het vlees volledig gebakken. Er is geen stukje rood vlees meer aan te treffen.
Saignant: licht rood (55°C) À point: rosé (60°C) Cuit: bijna doorbakken (65°C) Bien cuit: goed doorbakken (70°C)
Op rauw vlees kunnen bacteriën zitten. Bacteriën zijn hele kleine beestjes. Op rauw vlees zitten veel bacteriën en sommige daarvan kunnen je ziek maken. Door het eten van rauw vlees kun je bijvoorbeeld buikpijn of diarree krijgen.
De tournedos is wellicht het meest heerlijke en malse deel van de ossenhaas. Dit deel wordt gesneden uit het dikke deel van de spier. Meer om van te genieten dus en overheerlijk met bijvoorbeeld een pittige kruidensaus.
"We raden dat eigenlijk altijd af. Rauw gehakt bevat altijd bacteriën. Met de huidige problematiek kan het aantal bacteriën nog hoger liggen. Er is dan een nog groter risico op een voedselinfectie en een maag-darmontsteking", legt het FAVV uit.