Synthetische dekbedden bestaan uit vezels die gemaakt worden met een kunstmatige grondstof. Er worden constant nieuwe vezels ontwikkeld met andere eigenschappen. Synthetische vezels zijn beter bestand tegen slijtage en hebben een groot gebruiksgemak door verschillende eigenschappen.
Van beide materialen worden de beste eigenschappen gebruikt. Het katoen zorgt ervoor dat het dekbedovertrek vocht goed opneemt, ademt en relatief soepel valt. De polyester zorgt er voor dat het overtrek vrijwel strijkvrij is en de kleur goed vasthoudt.
Nieuwe polyester dekbedden zijn gemaakt van aardolie, en plasticafval zorgt voor veel problemen. Laat (transpiratie-)vocht minder goed door en kan daardoor zweterig aanvoelen. Dit wordt nog erger als de tijk ook gemaakt is van synthetisch materiaal en niet van katoen. Polyester houdt warmte wat minder goed vast.
Katoen is een natuurproduct dat goed ventileert en zacht aanvoelt. Het is ideaal materiaal voor een dekbed voor kinderen én volwassenen, het hele jaar door. Omdat het lucht goed doorlaat en vocht prima reguleert, is een katoenen dekbed fijn als je het 's nachts snel (te) warm hebt.
Polyester heeft dankzij de kromming van de vezel een goede veerkracht en is zeer licht. Dat maakt dat een microvezel dekbedovertrek lekker licht in gewicht is. Daarnaast voelt het heerlijk zacht aan, is het strijkvrij, krimpt het niet en droogt het snel.
Polyester is een ademend
Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo charmant. Polyester of polyamide (het zusje van) nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat.
Stof van polyester is een fijnstof en dat betekent dat een goede persoonlijke bescherming noodzakelijk is. Zorg er dus voor dat als je aan de gang gaat met polyester je altijd persoonlijke bescherming gebruikt.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Dons. Dons is het superieure vulmateriaal als het gaat om warmte-isolatie en vochtdoorlatendheid. Maar donzen dekbedden zijn duur en de winning van dons is omstreden.
Het nadeel is dat het een synthetische stof betreft die wat temperatuur regulatie wat warmer aan kan voelen. Het is wat minder ademend dan katoen, dus als je het snel warm hebt en/of veel transpireert is microvezel minder geschikt, iig in de zomer.
Als je op zoek bent naar een comfortabel, zacht, licht en ademend dekbed is een donzen dekbed de beste keuze. Ganzen- en eendendons staan er bekend om dat ze veel vocht opnemen, de warmte goed vast houden en laag gewicht hebben. Hoe onderscheid je nou de verschillende dekbedden.
Katoen. Een katoenen dekbed biedt goede ventilatie en werkt sterk vocht absorberend. Een vulling van katoen ademt goed en reguleert warmte, waardoor het dekbed in de zomer koel aanvoelt. Dit maakt een katoenen dekbed ideaal als zomerdekbed of wanneer je het snel te warm hebt.
Het beste 4 seizoenen dekbed is zonder twijfel het Select synthetisch 4-seizoenen dekbed, wederom weer van Beter Bed Select. Een vierseizoenen dekbed kun je het gehele jaar door gebruiken om de ideale temperatuur in bed te krijgen dankzij twee dekbedden die je aan elkaar kunt klikken.
In de kledingindustrie wordt polyester vaak gecombineerd met andere (natuurlijke) vezels. Stoffen waarin polyester is gebruikt zijn glad, licht, duurzaam en voelen zacht aan. Het materiaal is vormvast, kreukt bijna niet, behoudt zijn kleur goed en gaat lang mee maar het materiaal heeft niet alleen maar voordelen!
Een fijn dekbed draagt bij aan een goede nachtrust. Maar waar moet u rekening mee houden wanneer u een dekbed koopt? Let u vooral op de maat, de warmteklasse, de kwaliteit van de vulling, de kwaliteit van de tijk en op de manier van produceren.
Heb je het snel warm en lig je regelmatig te zweten in bed, dan is een dekbed met wol, dons of halfdons een goede keuze. Deze vullingen nemen namelijk snel veel vocht op en voorkomen daarmee overmatig zweten in bed. Wil je een heel koel en luchtig dekbed? Kies dan voor bamboe.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
Een 100% natuurlijk katoenen dekbed wordt door de meeste mensen als niet te warm en niet te koud ervaren. Kenmerken: Katoenen dekbedden zijn volledig gevuld met katoen. Daarnaast neemt katoen goed vocht op en heeft een zeer goed ventilerend vermogen.
Voor dat ultrazachte, echt hemelse gevoel van een hotelbed, is een dekbed in extrazacht dons (of een alternatief voor dons) een absolute must. Dekbedden van 100% dons zijn de meest lichte en luchtige maar ze houden je wel comfortabel warm.
Katoen is een populair materiaal voor dekbedden tegen zweten, omdat katoen vocht absorbeert en tegelijkertijd heerlijk luchtig aanvoelt. Ook bamboevezels zijn licht en soepel en reguleren de temperatuur tijdens warme zomernachten.
Als je last hebt van nachtelijk zweten, is een van de mogelijke oorzaken een te warme omgeving. Misschien is je beddengoed te warm, ventileren je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven.
Een zomerdekbed van dons of zijde hebben net als de katoenen variant een goede vochtregulatie. In gewicht zijn de zijden, tencel en donzen dekbedden echter wel veel lichter dan de katoenen, waarbij zijde het aller dunste en koelste dekbed is.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.