Waardoor kleuren de bomen geel? Dat een boomblad in de herfst verkleurt, heeft alles te maken het teruglopende stofje chlorofyl, wat voor de groene kleur in het blad zorgt. In feite absorbeert chlorofyl alle kleuren licht, maar niet het groen.
Tijdens de lente en de zomer draait de bladgroenfabriek op volle toeren en maakt de boom veel chlorofyl aan. In het najaar is er minder zon en wordt er steeds minder chlorofyl aangemaakt, waardoor het uiteindelijk opraakt.
In de herfst verdwijnt het bladgroen dat de boom moet laten groeien uit de bladeren.En trekt zich terug in de stam. Zodat de boom niet doodgaat. De andere kleuren zoals geel, oranje en rood zijn niet zo belangrijk voor het overleven van de boom, dus die blijven gewoon in de bladeren.
Goud/gele herfstverkleuring
Grote bomen als de linde en de tulpenboom verkleuren vaak goudgeel. De Valse Christusdoorn heeft een hele mooie heldergele verkleuring net als de Japanse Notenboom. Iets heel anders is de naaldverliezende boom de Larix die ook prachtige herfstverkleuring kent.
In de herfst is er minder zon
Ze sluiten hun 'voedselfabrieken' en gaan als het ware te rusten. Zonder zonlicht worden er geen stoffen meer aangemaakt, en het groen verdwijnt langzaam van de bladeren. Nu komen de kleuren geel en oranje tevoorschijn.
Onvoldoende water
Het eerste dat u moet controleren wanneer de bladeren van uw plant geel worden, is de watergift. Het kan zijn dat u uw planten te weinig water geeft. Planten hebben vocht nodig om te overleven, en een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat de bladeren geel worden en uiteindelijk verwelken.
Doordat bij lage temperatuur in de herfst het chlorofyl in de bladgroenkorrels wordt afgebroken worden aanwezige pigmenten zichtbaar. Xanthofyllen maken een gele, carotenoïden een oranje, anthocyanen een rode en de tannines een bruine kleur zichtbaar.
Traditioneel komt men dan al snel uit bij coniferen als groenblijvende bomen, maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kunt u denken aan hulst, steeneik, Portugese laurier of verschillende rhododendrons. Groenblijvende bomen kunnen het hele jaar door structuur aanbrengen in zowel een privétuin als de openbare ruimte.
Zeker met de klimaatverandering die steeds meer te merken is kiest u veilig voor een groenblijvende boom als de steeneik. Populair zijn de laurierbomen, de glansmispel, steeneik en de groenblijvende magnolia.
“Het hangt van je definitie van eeuwig af”, stelt de boomdeskundige. “Maar zelfs de meest regeneratieve en meest adaptieve boom zal niet bestand zijn tegen een te sterk veranderend klimaat of andere menselijke verstoring.”
Zelfs in de wortels van bomen en planten borrelt het geluid van kleine luchtbelletjes.Al deze geluiden zijn echter zo hoog of laag, dat wij het niet kunnen horen. Er zijn aanwijzingen dat insecten en planten ook elkaars geluiden kunnen “horen”.
RUIM JE TUIN NIET OP IN DE HERFST
Amfibieën, vlinders (en rupsen) , egels , eekhoorns en vogels zullen dankbaar zijn voor deze rommelhoekjes. De dieren in de tuin gebruiken dit plantaardige materiaal als voedselbron of schuilplaats.
Abscissie is in feite de manier waarop de boom een scheiding creëert tussen de bladsteel en de tak waar het aan vastzit. Dit proces wordt in gang gezet door de kortere dagen en lagere temperaturen van de herfst, die de boom signaleren dat het tijd is om zich voor te bereiden op de naderende winter.
In de herfst ondergaat de natuur een metamorfose, bladeren van bomen en struiken verkleuren. Groen wordt geel, oranje, rood of paars afhankelijk van de soort. Wie op een zonnige dag door het bos wandelt, waant zich zowaar in een schilderij.
Bladgroen is een heel kostbare stof om te maken. Bomen breken die dan ook af wanneer de bladval optreedt en slaan dan de grondstoffen op in hun takken en stam. Als de groene stof langzaam verdwijnt, worden andere gele en oranje kleurstoffen zichtbaar: caroteen en xanthofyl.
Bekende voorbeelden van deze bomen zijn de steeneik, laurierkers, Portugese laurier, glansmispel, Magnolia grandiflora, hulst en olijfwilg.
Methuselah. De oudste nog levende boom in de wereld is pas onlangs ontdekt en heeft daarom nog geen naam gekregen. Uit onderzoek van de ringen en stamcellen is gebleken dat deze boom 5.062 jaar oud is!
Methuselah is een ruim 4800 jaar oude boom van de soort Pinus longaeva, die groeit in de White Mountains te Inyo County, in het oosten van de Amerikaanse staat Californië. Lang is deze boom beschouwd als de oudste nog levende boom ter wereld en de oudste niet-klonale levensvorm ter wereld.
De oudste bomen op deze lijst, ook de oudste bomen op aarde waarvan de leeftijd met zekerheid is vastgesteld, zijn Bristlecone-Pines - Pinus longaeva, die groeien onder barre omstandigheden in de White Mountains in Californië: het oudste, helaas omgehakte exemplaar was 4844 jaar !
Bomen die hun bladeren behouden
Bladhoudende bomen behouden hun bladeren omdat ze zich aangepast hebben aan klimaten waar de winters minder streng zijn. Veel van deze boomsoorten komen van origine dan ook uit het Middellandse Zeegebied en worden mediterrane bomen genoemd.
“Als de temperatuur daalt en de dagen korter worden, breekt de boom het chlorofyl af – het bladgroen – dat in de bladeren zit. Daardoor komen voedingsstoffen vrij die de boom opslaat in stam en wortelstelsel om die in het voorjaar te gebruiken om blaadjes te laten groeien,” zegt de boswachter.
Voortman Mode neemt je graag mee in de trends van het najaar 2023, zodat je na deze fijne zomer voorbereid bent op je najaars garderobe! Goed nieuws voor liefhebbers van felle kleuren: onder de modekleuren van herfst/winter 2023 vallen óók fuchsia, magenta en roodoranje.
Warme kleuren hebben een gele ondertoon: zonnegeel, terra, petrol, olijfgroen, goud en oranjerood. Koele kleuren hebben een blauwe ondertoon: blauw, rood, paars, fuchsia, wit, zilver. Deze maken het herfsttype vooral erg bleek/grauw.
De herfst duurt doorgaans zo'n twee maanden, maar is vaak op zijn mooist in de laatste twee weken van oktober en de eerste week van november. Bedenk daarbij wel dat het weer van grote invloed is op het pieken van de herfstkleuren...