Door een obstructie van de afvoergang kan de talg niet meer naar buiten komen en hoopt de talg zich op in de kliertjes en het omringend weefsel: er ontstaat een zwelling en een ontsteking. De meest voorkomende klachten zijn: pijn en roodheid. HOE BEHANDELEN? In sommige gevallen verdwijnt het chalazion vanzelf.
Een strontje ontstaat door een ontsteking. In het ooglid zitten zweetkliertjes en talgkliertjes. De uitgang van zo'n kliertje kan verstopt raken. Bacteriën kunnen dan in het kliertje een ontsteking geven.
Hoe ontstaat een ooglidrandontsteking? Een ooglidrandontsteking komt meestal doordat de talgkliertjes in de ooglidranden niet goed werken. Daardoor drogen uw ogen sneller uit. Traanvocht wordt gemaakt door de traanklieren.
Het kan wel 6 tot 8 weken duren, voordat de klachten verdwijnen en zelfs dan kunnen de symptomen weer terugkeren. Daarom is continue behandeling noodzakelijk. Als uw ooglidranden ontstoken zijn, kunt u beter geen make-up gebruiken.
Warm water. Een beginnend chalazion kan het best behandeld worden met warme kompressen. Leg minimaal twee keer per dag gedurende 15 minuten een in heet water gedrenkte schone zakdoek/ washand op het gezwollen ooglid. U kunt ook de warme douche op uw gesloten oog richten.
Wat wel helpt is om producten te gebruiken die de poriën openzet en de verstopte klier reinigt. Zo helpt het gebruik van een exfoliant bijvoorbeeld bij het verwijderen van de dode huidcellen, wat de verstopping voorkomt en oplost. Onze Pure Balance Skin Renewing Cleansing Mousse heeft een exfoliërende werking.
HOE BEHANDELEN? In sommige gevallen verdwijnt het chalazion vanzelf. Een beginnend chalazion kan behandeld worden met warme compressen, een goede hygiëne en antibioticum al of niet gecombineerd met een ontstekingsremmer. Indien dit niet helpt wordt het chalazion operatief verwijderd.
Je huisarts of specialist kan ooggel of oogdruppels met antibiotica voorschrijven. Deze breng je plaatselijk op de huid aan om bacteriën te doden en (verder) infecties te voorkomen.
Controleer bijvoorbeeld hoeveel zout, alcohol of koffie u gebruikt. U kunt ook zelf de zwelling van het ooglid verminderen. Leg hiervoor voor het slapengaan een koude, natte washand of natte kompressen op uw ogen. Als u zich zorgen maakt over uw dikke oogleden kunt u het beste even langs de huisarts gaan.
Een dik ooglid duidt meestal op een ontsteking en komt vaak voor. Voornamelijk kinderen onder de vijf jaar hebben vaak last van een dik ooglid en meestal trekt het na een paar dagen weer weg. Heb je langer last van een dik en ontstoken ooglid, dan heb je misschien last van blefaritis.
Bij herhaaldelijk optreden van oogontstekingen of heel ernstige oogontstekingen is het vaak nodig om bloedonderzoek te verrichten, een longfoto te maken en eventueel zelfs een beetje vocht uit het oog te laten onderzoeken.
Kamille is een heel nuttig plantje voor dieren en mensen. Het is het meest bekend vanwege haar rustgevende werking. Daarnaast heeft het een kalmerende werking op de huid en slijmvliezen, bijvoorbeeld in de ogen.
Hordeolum (strontje of pijnlijke infectie van het ooglid)
Het ooglid wordt rood, dik en vaak heftig pijnlijk. Soms hoopt zich pus op in de zwelling; er is een puskop zichtbaar. Wanneer de zwelling vanzelf opengaat zodat de pus eruit kan, verdwijnt de pijn en geneest de afwijking in een aantal weken.
Mag je een strontje doorprikken of uitknijpen? Nee, door het strontje door te prikken of uit te knijpen verspreid je de bacteriën en maak je de ontsteking alleen maar erger. Blijf daarom van het strontje af en wacht tot het vanzelf overgaat.
In de volksmond bestaan er verschillende synoniemen voor deze aandoening: naast het officiële 'strontje', wordt een hordeolum ook padzeiker, padschijter, wijnoog, kwijn, kween of pisoog genoemd. Het volksgeloof wil dat je het krijgt als je je behoefte doet in het paadje naast de kerk.
Kan een oogontsteking kwaad? Een oogontsteking door een virus of bacterie is meestal niet ernstig. Vaak geneest het oog binnen 1 tot 2 weken vanzelf. De oogontsteking is wel besmettelijk: het kan naar het andere oog gaan en naar andere mensen.
Symptomen oogontsteking veroorzaakt door een allergie:
Brandende ogen. Tranende ogen. Waterige afscheiding. Gezwollen oogleden en conjunctiva (slijmvlies).
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Gelukkig zijn voor de meeste mensen de klachten goed te verminderen met kunsttranen. Kunsttranen zijn er om de klachten te verzachten, maar genezen de onderliggende oorzaak niet. Als u met de kunsttranen stopt, komen de klachten meestal weer terug.
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Als je hoofd vlak ligt tijdens het slapen, kan er vocht opgebouwd worden in de huid rondom je ogen. Hierdoor krijg je dikkere oogleden. Je ogen kunnen geïrriteerd raken door het dragen van contactlenzen, met als gevolg dikke oogleden.
Een talgkliercarcinoom is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de talgklieren. Talgklieren zitten op bijna alle plekken in de huid. Vooral in en rond je oogleden zitten veel talgklieren. Daarom zit een talgkliercarcinoom vaak op deze plek.
Een talgkliercyste is een hard knobbeltje, dat aanvoelt als een knikkertje of erwtje. De grootte van het knobbeltje varieert vaak van een halve tot drie centimeter. Het is onverstandig om de cyste uit te knijpen.
Verstopte talgklieren, daar zijn velen van ons wel mee bekend. Minder bekend is sebaceous hyperplasie wat ook wel talgkliercyste wordt genoemd. Dit zijn kleine, hardnekkige bultjes met een witachtig randje op het gezicht dat vaak opduikt bij mensen na het 40elevensjaar.