Wil je houtworm bestrijden met verhitting, dan moet je het houten voorwerp ten minste een half uur op minstens 55 graden in de oven zetten. Bestrijding met kou doe je door het houten voorwerp twee weken in de vriezer te leggen.
Houtworm gaat dood wanneer het in contact komt met brandstoffen als petroleum (lampenolie) of benzine. Wrijf het hout goed in en laat de ruimte even een tijdje gesloten.
Houtworm kan niet tegen extreme hitte en ook niet tegen intense kou. Om zelf houtworm te bestrijden met hitte, moet je voorwerpen tot in ieder geval 55 graden een half uur verhitten in een oven. Houten voorwerpen moet je twee weken in de vriezer leggen om zelf houtworm te bestrijden met kou.
Verschillende middelen zijn beschikbaar om houtworm te bestrijden. Denk aan bestrijdingsmiddelen als HG houtworm, Perfacs houtworm, Tenco anti-houtworm, enzovoorts. Naast deze middelen uit de bouwmarkt zijn er middelen zoals petroleum (lampolie), permethrin en diverse huismiddeltjes.
Houtworm verdwijnt niet vanzelf. Het kan zelfs jaren duren voor de larven van de houtwormkever volwassen worden. Tot die tijd zitten ze gewoon in houten constructies en veroorzaken ze elke dag meer schade. Het komt ook voor dat volwassen kevers terugkeren naar de plek waar ze als larven hebben geleefd.
Verwacht geen wonderen. Houtwormbestrijding met azijn, spiritus, petroleum, benzine of ammoniak mislukt vaak. Dat komt omdat deze middelen niet sterk genoeg zijn om alle houtworm in het hout te doden.
Petroleum of bezine zijn goede oliën om hout mee af te sluiten voor houtwormen. Je kan de olie op het hout smeren. Dit is dus een goede manier om houtwormen te voorkomen. Als de houtwormen al in het hout zitten, kunnen ze er ook niet meer uit, waardoor ze alleen maar dieper het hout in kunnen.
Om deze reden is het belangrijk om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden en houten constructies regelmatig te controleren op tekenen van houtworm. Daarnaast hebben houtwormen een hekel aan het geluid van kloppen en tikken op het hout. Hierdoor kunnen ze worden afgeschrikt en voorkom je verdere schade.
Vaak zitten ze in brandhout dat je vers uit het bos hebt gehaald. Leg je het hout naast je haard neer, dan verspreidt het ongedierte zich binnen de kortste keren door je woning. Soms kom je echter ook houtworm of kevers in tweedehands meubels tegen.
De houtworm kan in je huis komen als de omstandigheden daar goed voor zijn. Voor houtwormen zijn dit: Koele ruimtes met een verhoogde luchtvochtigheid (ongeveer 60% en meer) met oudere (dus goed gedroogde) houten voorwerpen. Houten vloeren die relatief vochtig zijn, bijvoorbeeld omdat ze vaak gedweild worden.
De gevolgen van houtwormen zijn niet best. Het kan uw meubels ernstig beschadigen met tot gevolg dat uw meubels niet meer te herstellen zijn. Deze houtinsecten kunnen ook de balken van uw dak aantasten, als het zo ver is, bent u een stuk verder van huis.
Kan houtworm overspringen? Nee, houtworm kan niet overspringen. Houtwormen zijn insecten die zich voeden met hout en ze kunnen zich alleen verspreiden door te kruipen of te vliegen naar nabijgelegen houten objecten. Ze kunnen zich niet verplaatsen door door de lucht te springen of te vliegen.
Het is wel belangrijk dat het hout zeer snel de vriestemperatuur bereikt: wanneer dat niet snel gebeurt, zal de houtworm zich langzaam terugtrekken tot een stadium waarin het bestand is tegen extreme kou.
Bewerkt of geverfd hout kan ook aangetast worden door houtworm, wanneer verf of beits begint af te bladeren en het hout door invloeden van buitenaf zwakker wordt.
Houtwormen. Houtwormen zijn de larven van bepaalde kevers die hout eten. Je voorkomt aantasting door houtwormen als je het hout beschermt met verf, was of beits.
Hout preventief behandelen
Behandel je hout preventief met verf, lak, vernis, boenwas of beits. Dit zorgt ervoor dat het hout niet meer aantrekkelijk is voor de houtkever. Een houtworm verkiest vochtig hout. Haal daarom de luchtvochtigheid in huis naar beneden door extra te stoken of zorg voor extra ventilatie.
De gewone houtwormkever herkennen
De houtworm zit voornamelijk in hout van naaldbomen en loofbomen. Meestal wordt ook alleen het spinthout (het zachtere hout tussen de bast en de kern van een boom) aangetast. U kunt houtworm herkennen als u in uw hout ronde gaatjes ziet die een grootte hebben van 3 - 6 mm gekomen.
De levenscyclus van houtworm begint bij de eitjes.Deze worden gelegd in het hout.Na een aantal weken komen de eitjes uit tot houtwormlarve. Deze larven leven dus het langst en graven tot wel jarenlang in de houten delen.
Ook kunt u de beestjes soms horen.Het knagen maakt namelijk geluid.Zeker wanneer er veel houtworm aanwezig is, is dit hoorbaar. Daarnaast kan een hoopje zaagsel voor of onder een houten object duiden op aanwezigheid van dit ongedierte.
De kosten van houtworm bestrijden zijn gemiddeld tussen de 200 en de 650 euro per project. Meestal ben je zo'n 250 euro kwijt voor houtworm bestrijden. Houtworm bestrijden kost meestal minimaal 80 euro en maximaal 1.300 euro. Houtwormen zijn larven die zich voeden door aan hout te knagen.
Houtworm schade herstellen
Als de houtworm verdreven is en je bent achter gebleven met de gebakken peren, kunnen de gaatjes worden dichtgesmeerd met stopwas of een mengsel van schuurstof en borma holzmasselösung.
Ja, de houtworm kan zich op verschillende manieren verspreiden. Allereerst kan de houtworm jarenlang in hetzelfde stuk hout zitten. Ook kunnen ze zich verplaatsen in aansluitende stukken hout, zoals je dakconstructie. Daarnaast kunnen houtwormkevers vliegen en zo bij andere stukken hout komen.
De gewone houtwormkever is te vinden in zowel naaldhout als hardhout.
De kleur van het lichaam van een houtworm is vaak crème, met een zwartbruine kop. Houtworm herkennen kan ook door te kijken naar de aanwezigheid van kevers in de buurt van houten constructies. Wanneer er regelmatig kevers opduiken in een bepaalde ruimte in huis, kan dit duiden op de aanwezigheid van houtworm.
Houtworm bestrijden
De houtwormplaag wordt direct behandeld, maar omdat de kevers een lange levenscyclus hebben kan het meerdere jaren duren voor een plaag volledig is verdwenen.