Roestvrij staal is beter bestand tegen roest vanwege het chroomgehalte. Het maakt het staal zwaarder dan gegalvaniseerd staal. Sommige soorten roestvrij staal hebben andere legeringssamenstellingen, waardoor het beter bestand is tegen roest.
Gegalvaniseerd staal is een laag van zink coating op het oppervlak van koolstofstaal voornamelijk terwijl RVS een legering van ijzer met tien procent of meer van chroom en andere elementen is.
Gegalvaniseerd staal – of verzinkt staal – is omhuld met een zinklaag om het metaal tegen invloeden van buitenaf te beschermen. Het is een non-ferrometaal dat niet kan roesten, maar dat wel aangetast kan worden en zwart kan gaan afgeven.
Verschil tussen RVS en verzinkt? Er zijn eigenlijk twee grote verschillen tussen RVS en verzinkte schroeven: de sterkte en bestendigheid tegen roest. Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken.
In stalen constructies kiezen constructeurs altijd voor stalen verzinkte schroeven en bouten en niet voor RVS. Dit heeft een goede reden. Als RVS en staal met elkaar worden gecombineerd, kan er galvanische corrosie ontstaan.
Gegalvaniseerd staal kan ongeveer veertig jaar mee, totdat het moet worden vervangen. Hard water in huis vermindert over het algemeen de levensverwachting van gegalvaniseerde leidingen.
Staal beschermen tegen corrosie kan door ervoor te zorgen dat het niet met de combinatie van water en zuurstof in contact komt. Dit kan door het een beschermende laag te geven zoals verf, lak of vernis. Of door het te verbinden met een materiaal dat minder edel is dan staal.
Het voordeel van thermisch verzinken is dat het een sterk anticorrosief vermogen heeft en dat de hechting en hardheid van de gegalvaniseerde laag beter zijn. Elektrolytisch verzinken betekent dat de zinkzoutoplossing wordt geëlektrolyseerd om de geplateerde onderdelen te coaten.
Gegalvaniseerde schroeven
In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van zink, maar er kan ook nikkel of chroom gebruikt worden. Deze laagjes maakt gegalvaniseerde schroeven geschikt als schroeven voor buiten, maar let op: op langere termijn kunnen deze schroeven wel gaan roesten.
Wanneer het chroom met zuurstof in aanraking komt, vormt het een onzichtbaar laagje chroomoxide (ookwel de oxidehuid) . Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen verdere roestvorming (oxidatie).
Verzinken of galvaniseren wordt gedaan om het staal te beschermen tegen corrosie en de elementen het aangebrachte laagje staal is een non-ferrometaal wat niet kan roesten, het toegevoegde laagje zink werkt dan als een schild tegen de elementen.
Gebruik Gegalvaniseerde Oppervlakken Reiniger – Atmosferisch en Mineraal voor het snel en eenvoudig verwijderen van kalk, roest, ijzerchloride, zware metalen, fosfaten, sulfaten, nitraten of zwarte aanslag op gegalvaniseerde oppervlakken.
Gegalvaniseerd staal is staal bekleed met een laagje zink. Dit materiaal wordt veel gebruikt in de auto-industrie of in de bouw om het risico van corrosie te verminderen, en is over het algemeen goedkoper dan roestvast staal.
Wat is koudlassen (vreten)?
Het wordt veroorzaakt door een combinatie van druk en wrijving (hoge wrijvingswaarde bij rvs). Je merkt het als tijdens het vastdraaien van een bout de schroefdraad vast komt te zitten in een moer of tapgat.
Stainless steel sieraden zijn gemaakt van een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof en komt ook voor onder de naam roestvast staal (RVS) of inox.
RVS is roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Bij staal stopt corrosie niet, dus zal het materiaal uiteindelijk helemaal aangetast worden. Om roestvorming bij staal te voorkomen moet het materiaal voorzien worden van een beschermlaag.
Gegalvaniseerde metalen containers worden niet als veilig beschouwd voor het koken of bewaren van voedsel. Het galvanisatieproces zorgt voor een coating op het metaal die roest verhindert. Deze coating bevat zink, dat bij consumptie giftig kan zijn.
Hammerite Hechtprimer is een watergedragen grondverf die toepasbaar is op non-ferro metalen en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Deze grondverf hecht uitstekend op kaal en geschilderd metaal, zink, aluminium, gegalvaniseerd staal, koper, chroom, roestvrijstaal en messing .
Galvaniseren en verzinken is namelijk hetzelfde wanneer we het hebben over elektrolytisch verzinken (onderdompelen in zinkoplossing). Online wordt dit echter vaak door elkaar gehaald met thermisch verzinken. Bij galvaniseren is de zinklaag dun (5-40 µm). Bij thermisch verzinken is de zinklaag dikker (50-200 µm).
Galvaniseren is een proces waarbij een dun laagje metaal wordt aangebracht op een product, ook wel een werkstuk genoemd. Meestal bestaat dit werkstuk grotendeels uit ijzer en is het doel van galvaniseren om corrosie tegen te gaan.
Galvaniseren creëert een elektrisch geleidende barrière die het onderliggende metaal beschermt tegen blootstelling aan lucht en vocht. De zinklaag voorkomt oxidatie die het metaal anders na verloop van tijd zou verzwakken. Bovendien bevordert de zinklaag vaak de hechting tussen het staal en andere metalen.
Roestvast staal
Legering van ijzer met chroom, nikkel en koolstof. Het chroom vormt een oxidelaag dat weerstand biedt tegen corrosie. Roestvast staal is niet altijd ongevoelig voor roest. Afhankelijk van de omgeving kunnen er daarom andere materialen zoals molybdeen worden toegevoegd.
Onbehandeld staal is namelijk niet goed bestand tegen corrosie en zal na verloop van tijd gaan roesten. Iets wat in bepaalde situaties niet wenselijk is. Zo is verzinkt staal buiten toe te passen, terwijl dit voor onbehandeld staal niet aan te raden is.