Daarnaast wil het wetsvoorstel de positie van de vertrouwenspersoon in de organisatie versterken door hem meer taken en bescherming te geven. Zo mag een vertrouwenspersoon niet worden ontslagen vanwege zijn positie binnen het bedrijf.
Een vertrouwenspersoon heeft ontslagbescherming als u dat heeft opgenomen in uw beleid.
Uitsluiting, pesten, seksuele intimidatie, discriminatie of agressie op het werk. Hopelijk krijg je er niet mee te maken.
Een vertrouwenspersoon gaat altijd vertrouwelijk om met de informatie van werknemers. Er is een geheimhoudingsplicht.
De vertrouwenspersoon heeft geen wettelijk verschoningsrecht, maar wel een (interne) geheimhouding.
Als je bent afgestudeerd, krijg je als vertrouwenspersoon een startsalaris van ongeveer € 2.600,-.Jouw salaris kan oplopen tot € 3.840,-.
De vertrouwenspersoon stelt zich onafhankelijk op. De vertrouwenspersoon dient zich uitsluitend te laten leiden door de belangen van de medewerker en nimmer door eigen belang, dan wel eventuele belangen van de organisatie.
Dit doet de vertrouwenspersoon
Hij is er om te luisteren, ondersteunen en adviseren. Het advies dat hij geeft kan variëren van concrete handvatten voor de medewerker om het probleem zelf of samen met de leidinggevende op te lossen, tot advies tot bemiddeling of begeleiding bij een klacht.
Het betekent dat een vertrouwenspersoon het verhaal van de melder aan hoort en de melder ondersteunt bij het zoeken naar oplossingen. Ook kan een vertrouwenspersoon een melder ondersteunen bij het indienen van een officiële klacht. Het is van belang dat medewerkers een vertrouwenspersoon goed weten te vinden.
Het college benoemt minimaal twee vertrouwenspersonen, minstens één vrouw en één man voor in principe onbepaalde tijd. De benoeming eindigt in ieder geval bij uitdiensttreding of in het geval van de bedrijfsarts bij beëindiging van het contract op basis waarvan hij wordt ingehuurd.
De vertrouwenspersoon vangt de medewerker op, gaat na of een oplossing in de informele sfeer mogelijk is en begeleidt of verwijst de medewerker naar hulpverlenende instanties. Ook adviseert en ondersteunt een vertrouwenspersoon werkgevers en leidinggevenden bij het voorkomen van ongewenste omgangsvormen.
Een ontslag als gevolg van een vertrouwensbreuk kan bijvoorbeeld ontstaan in een situatie waarin de werknemer zich probeert te bevoordelen ten opzichte van zijn/haar werkgever. Of ingeval de werknemer stelt in het kader van zijn functie bepaalde klanten te hebben bezocht, maar dat in werkelijkheid niet gedaan heeft.
Werken als vertrouwenspersoon
Elk bedrijf kan een externe vertrouwenspersoon inhuren of de rol intern toewijzen aan een geschikte werknemer die hiervoor training heeft gevolgd. In dat laatste geval is het meer een bijkomende functie. Een externe functie of een binnen jeugdzorg is wel een volledig beroep.
Je laat je ontslagen medewerker een opzegtermijn presteren die wettelijk vastgelegd is. Je beëindigt zijn arbeidsovereenkomst onmiddellijk en betaalt hem een ontslagvergoeding (verbrekingsvergoeding) die overeenstemt met de duur van zijn opzegtermijn.
De voorwaarden waaraan een vertrouwenspersoon moet voldoen zijn dus zowel voor kinderen en jongeren, als voor ouders en/of opvoedingsverantwoordelijken dezelfde. Het enige verschil is dat de vertrouwenspersoon van ouders en/of opvoedingsverantwoordelijke niet dezelfde mag zijn als deze van de minderjarige.
Er zijn twee soorten vertrouwenspersonen: een interne vertrouwenspersoon en een externe vertrouwenspersoon. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is wie ze vertegenwoordigen en hoe onafhankelijk ze zijn.
Een externe vertrouwenspersoon huur je in of sluit je een (jaar)contract mee af. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van beide. Maar, het beroep van vertrouwenspersoon is een vrij beroep. Iedereen mag zich dus 'vertrouwenspersoon' noemen.
De opleiding
Het Landelijk Instituut Vertrouwenspersonen (LIVP) leidt mensen op tot professionele begeleiders in de functie van vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit.
De kosten variëren van een abonnementsvorm per medewerker of vast bedrag per jaar, tot uurtarieven tussen 80 en 135 euro. De Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen heeft op haar site een beroepsregister met beschikbare en gecertificeerde externe vertrouwenspersonen.
Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging, schending van bedrijfsgeheimen, werkweigering zonder goede reden ...
Kan een ontslag geweigerd worden? Een werkgever mag nooit je ontslag weigeren mits je de geldende opzegtermijn in acht neemt. Soms kan het wel gebeuren dat een werkgever een werknemer toch probeert over te halen om bij hun te blijven werken.
Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.
De vertrouwenspersoon moet voor alle werknemers toegankelijk zijn en staat garant voor vertrouwelijkheid en geheimhouding. Om die reden is de functie ook niet te combineren met een functie als bedrijfsarts, HR adviseur of bedrijfsmaatschappelijk werker.
Instemmingsrecht ondernemingsraad
De ondernemingsraad of pvt krijgt instemmingsrecht op de profielschets van de vertrouwenspersoon, op de benoeming en op de verlenging en beëindiging van de benoeming. Een interne vertrouwenspersoon krijgt dezelfde ontslagbescherming als leden van de ondernemingsraad.