Voor de lichtbruine en donkerbruine rietsuiker is er, net als bij de basterdsuikers, melasse toegevoegd. Dit is de gewone suiker, dezelfde die je ook in je koffie of thee doet. Andere namen die je ook wel tegenkomt voor kristalsuiker zijn melissuiker, tafelsuiker of sacharose.
Rietsuiker is niet gezonder dan kristalsuiker of andere soorten suiker. In rietsuiker zitten mineralen, maar de hoeveelheid is zo klein dat het nauwelijks een bijdrage levert aan het halen van je dagelijkse behoefte.
Kristalsuiker is van nature wit, rietsuiker is bruin vanwege het productieproces en basterdsuiker is bruin dankzij toegevoegde karamel of stroop. Misschien klinkt kristalsuiker hierdoor het gezondst. Maar is dat ook wel het geval?
Rietsuiker is in principe gelijk aan kristalsuiker en dan voornamelijk de grove variant. Aan de rietsuiker in Nederlander is een melasse toegevoegd waardoor die een lichtbruine kleur heeft.
Rietsuiker is een suikersoort wat gewonnen wordt uit het sap van de stengel van suikerriet. Bij het productieproces wordt het sap ingekookt, gekristalliseerd en gezeefd. Het is de ideale grondstof voor het vervaardigen van bakproducten.Natuurlijk kun je het ook gebruiken als zoetmaker in koffie of thee.
Geen enkele suiker is het gezondst. Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers. Of je nu een banaan eet of een glas frisdrank drinkt: je lichaam maakt geen onderscheid tussen toegevoegde suikers of suikers die van nature in voedingsmiddelen aanwezig zijn.
Ben jij een rasechte suikerjunk, maar mijd je geraffineerde suikers? Vervang kristal-, basterd- en rietsuiker eens voor amazake, ahornsiroop of kokosbloesemsuiker.
Zoetjes bevatten weliswaar minder calorieën dan suiker, maar je lichaam reageert wel op de zoetstof. Het effect is dat je bloedsuikerspiegel mogelijk zelfs een grotere piek krijgt dan met gewone suiker, zo blijkt uit onderzoek. En dat is heel slecht voor je hart- en bloedvaten en algehele gezondheid.
Stevia, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn gezonde natuurlijke zoetstoffen. Ongeraffineerde stropen hebben een hoge glycemische index en kun je het beste met mate eten. Vermijd geraffineerde suikers: deze bevatten geen voedingsstoffen en laten je bloedsuikerspiegel pieken.
Bruine suiker is niets maar dan ook niets meer dan kristalsuiker met toevoegingen zoals suikerstroop, karamel en soms kleurstoffen. Het heeft de voedingswaarde op geen enkele manier gezonder gemaakt; er is geen verschil tussen beide. Neem bruine suiker omdat de smaak je bevalt maar niet om je gezondheid te verbeteren.
In principe kun je basterdsuiker vervangen door gewone suiker en andersom. Wel beïnvloedt dit de smaak en de structuur van je baksel. Door het gebruik van kristalsuiker worden je baksels wat brosser, maar blijven ze langer knapperig. Basterdsuiker geeft je baksel juist extra smaak en een smeuïgere structuur.
De naam bruine suiker doet wellicht vermoeden dat dit een meer 'gezonde suiker' is, toch is dit niet juist. Bruine suiker heeft ook wel de naam basterdsuiker, een term die meer gangbaar is. Basterdsuiker is eigenlijk niet meer dan fijne kristalsuiker met wat toevoegingen zoals suikerstroop of karamel.
Basterdsuiker vervangen
Is het zelf maken van basterdsuiker jou iets te veel werk? Je kunt het in vrijwel alle recepten ook gewoon vervangen door fijne kristalsuiker. Je krijgt alleen wel een iets ander eindresultaat.
Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."
Basterdsuiker is kristalsuiker waaraan een suikerstroop is toegevoegd. Deze invertsuikerstroop is een vloeibare suiker en zorgt ervoor dat de basterdsuiker sneller oplost dan de gewone suiker. Ook maakt de toevoeging van suikerstroop basterdsuiker wat kleveriger dan normale kristalsuiker.
In gesloten verpakking is dit product onbeperkt houdbaar (zie THT-datum op de emmer). Bewaar rietsuiker altijd koel en droog.
Het is aan te raden om bij het vermijden van suikers voornamelijk de zogeheten 'vrije suikers' te vermijden. Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Gezondheidsorganisaties geven verschillende adviezen als het gaat om de minst schadelijke zoetstof. Een van de meest gehoorde adviezen is om te kiezen voor natuurlijke zoetstoffen zoals stevia of erythritol. Deze zoetstoffen worden als veilig beschouwd en hebben geen nadelige effecten op de gezondheid.
De beste zoetstoffen zijn natuurlijke zoetstoffen als kokosbloesemsuiker, palmsuiker en stevia. Vooral stevia is erg populair als zoetstof. Het bevat namelijk nagenoeg geen calorieën. Andere natuurlijke zoetstoffen die je als suikervervanger kunt gebruiken, zijn onder meer honing, ahornsiroop en agavesiroop.
Sukrin (erythritol) komt van nature voor in peren, meloenen en champignons. De zoetstof wordt gewonnen door natuurlijke fermentatie van glucose. Sukrin wordt in het lichaam opgenomen in het bloed maar het heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel. Deze zoetstof is uitermate geschikt voor diabetici.
De zoetjes van Cologran (Lidl), Kruidvat en Canderel worden geprezen omdat ze makkelijk oplossen, ook zonder roeren. De zoetjes van Jumbo vinden sommige testers te zoet, terwijl anderen juist genieten van de zoete smaak. De zoetjes op basis van Stevia vinden veel testers niet zoet genoeg.
Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. De smaak lijkt erg op die van suiker en ze hebben geen bijsmaak, zoals de meeste intensieve zoetstoffen. De opname van polyolen in de dunne darm is gering.
In 1879 ontdekten medewerkers van de John Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten de zoetstof sacharine. Dit organisch zuur met natrium is 300 tot 500 keer zo zoet als gewone suiker (sacharose) en levert geen calorieën. Al meer dan 100 jaar biedt deze zoetstof uitkomst voor diabetici.
Doordat het sap van suikerriet ingekookt, gekristaliseerd en gezeefd wordt ontstaat rietsuiker. Rietsuiker is niet veel gezonder dan normale suiker, maar is wel natuurlijker. Ook bevat rietsuiker wat meer mineralen dan normale witte suiker en onze rietsuiker bevat helemaal geen vet, maar wel veel koolhydraten.
Zùsto vervangt suiker met een 1-op-1-verhouding, dus u hoeft uw recepten niet aan te passen. Als je recept 100 gram suiker zegt, vervang je gewoon 100 gram Zùsto. Zo simpel is het!