De stelregel die vaak wordt gehanteerd is 1 minuut dippen per graden Celsius. Maar kijk vooral naar wat je lichaam aangeeft.
In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
Wil jij graag met iemand dippen? Vul je postcode in en kijk of er iemand in de buurt woont die je graag een keertje meeneemt. Er zijn twee regels: Drie minuten in de kou is lang zat, maak er absoluut geen wedstrijd van wie het langste in de kou kan zitten.
Dippen in koud water verlaagt de ontstekingswaarden in je bloed, is een acute uitknop voor stress en helpt met een snellere vetverbranding. De eerste Landelijke DipDag is een initiatief van marathonloper, ademhalingsexpert en koudwaterdipper Koen de Jong van Sportrusten.
Je lichaam wordt sterker, je immuunsysteem wordt versterkt en het werkt zelfs ontstekingsremmend. Een dagelijkse bad in koud water houdt je kortom langer gezond en kan mogelijk zelfs ziektes voorkomen. Daarnaast heeft het ook een mentaal effect, wat zich ook weer vertaalt naar een betere gezondheid.
Is het water rond de 20 graden, dan heeft de gemiddelde zwemmer zonder wetsuit misschien even nodig om door te komen, maar zwemmen is prima te doen. In de herfst – als de nachten kouder worden – dan daalt de watertemperatuur best hard.
Ga nooit zwemmen in water dat kouder dan 15°C is. Dan is het risico op verkramping van spieren en onderkoeling groot. Gelukkig is een zwembad vaak veel sneller op temperatuur en kun je hier snel en veilig gebruik van maken.
Je huid te lang blootstellen aan ijskoud water kan je huid zelfs beschadigen, ga daarom maximaal 10 tot 15 minuten in een ijsbad zitten. Voelen je benen stijf zodra je uit een ijskoud bad komt? Maak je dan geen zorgen, dat is echt normaal en trekt vanzelf weg.
Koud douchen is een flinke boost voor je stofwisseling en zet die bruine vetcellen lekker aan het werk. Maar hoelang moet je nou koud douchen om af te vallen? Om van de positieve effecten te profiteren, is het wel zo dat je je koude douche een paar minuten vol moet houden.
Start de dag met een koude douche. Zo heb je de hele dag profijt van de positieve effecten. Bouw de duur van de tijd onder de koude straal op. Begin met 20 seconden, de dag erna 30 seconden en bouw het langzaam op naar 2 á 3 minuten.
Laat het materiaal ongeveer 15-30 minuten drogen tussen de lagen. De droogtijd varieert afhankelijk van de omgevingstemperatuur, het aantal aangebrachte lagen en de laagdikte.
Door bewust naar je diafragma – je belangrijkste ademhalingsspier – te ademen. Stap ook altijd onder de koude douche wanneer je uitademt. Daarnaast adem je continu minimaal twee keer zo lang uit als in. Zo houd je je ademhaling onder controle en voorkom je hyperventilatie.
Een siliconen batmuts (of twee over elkaar) of een neopreen badmuts is dan ook aan te raden. Wanneer je dan zonder wetsuit kunt gaan zwemmen is weer erg persoonlijk. De gemiddelde aanbevolen temperatuur ligt rond de 18 tot 20 graden.
Ja!Door de koude temperatuur spoelt koud water niet alle natuurlijke oliën van je huid weg. Dit betekent dat ze niet uitdroogt zoals na een warme douche. Een ander bijkomend voordeel van koude douches is dat ze je bloedvaten vernauwen.
Een hartpatiënt loopt namelijk wel degelijk risico als het lichaam opeens wordt blootgesteld aan heel koud water. Het kan zelfs een hartaanval of hartritmestoornissen veroorzaken.
Vermindert spierpijn en verbetert het herstel
Koud afdouchen kan helpen om spierpijn te verminderen en het herstel te verbeteren na een workout. Dit komt doordat koud water de bloedvaten vernauwt, waardoor de doorbloeding naar de spieren wordt verminderd.
Koud douchen blijkt niet alleen bij hitte een aanrader, maar het hele jaar door. Volgens schrijfster Rens Kroes biedt een koude douche allerlei gezondheidsvoordelen. Een Nederlands onderzoek wees bovendien uit dat wie elke dag een koude douche neemt, minder ernstig en minder lang ziek is.
Koud douchen doe je het beste in de ochtend zodat je er de hele dag profijt van hebt. Maar, in de avond kan het ook goed zijn.Dit kan namelijk helpen om dieper in slaap te vallen. Tip: begin rustig met je romp en dan je gehele lichaam.
Naast dat koud douchen je spijsvertering versnelt, maakt je lichaam ook bruin vet aan als het blootgesteld wordt aan kou. Dit bruine vet heeft als voordeel dat het energie genereert door calorieën te verbranden. Die twee effecten samen maakt dat je sneller afvalt.
boost voor je immuunsysteem
De koude temperaturen helpen je immuunsysteem versterken. Door de kou maakt je lichaam witte bloedlichaampjes aan, die weerstand verhogend werken. Uit een onderzoek van het AMC blijkt dat dagelijks koud douchen leidt tot 29 procent daling in het ziekteverzuim.
Een ijsbad is het meest effectief als het gaat om het tegengaan van spierpijn, het verbeteren van het vermoeidheidsgevoel, het verminderen van spierbeschadigingen en ontstekingen na lichamelijke inspanning.
Het is goed voor je bloedsomloop en ontgifting van je huid
Koud douchen stimuleert je bloedsomloop, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Tegelijkertijd stimuleren de spiersamentrekkingen de afscheiding van gifstoffen in je huid. Dit geeft je meteen energie!
Controleer de kwaliteit van het zwemwater, bijvoorbeeld via www.zwemwater.nl. Controleer de temperatuur van het water. Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
Voordelen zwemmen in koud water
Openwater zwemmen in koud water is wel degelijk heel goed voor je. Uiteindelijk versterkt het namelijk je immuunsysteem. Je lichaam wordt sterker. Het werkt ontstekingsremmend, en zorgt voor een betere doorbloeding.
De meeste zwemmers beginnen met 13-14 graden het open water zwemmen weer op te pakken. Dit is ongeveer in de maand mei. Velen zwemmen dan nog wel met handschoenen, sokken en caps. Vanaf een graad of 16 beginnen de meesten de handschoenen uit te doen.