[refl] "zich ~": iets tot zijn bezit maken, al of niet wederrechtelijk. tweede betekenisomschrijving.
De vormen van het werkwoord zich toe-eigenen zijn dus: – ik eigen/eigende me toe, jij eigent je toe, wij eigenen/eigenden ons toe; – dat ik me toe-eigen/toe-eigende, dat je je toe-eigent/toe-eigende, dat wij ons toe-eigenen/toe-eigenden, zich toe-eigenend; – ik heb me toegeëigend.
I toe bijwoord Uitspraak: [tu] 1) (in combinatie met 'naar') in de genoemde richting Voorbeeld: `naar huis toe`met je gezicht naar het raam toe () 2) erbij Ik doe het niet, al kreeg ik geld toe.
In de vaste combinaties tot nog toe en tot nu toe hebben nog en nu beide de betekenis 'op dit ogenblik'. Nog is oorspronkelijk een versterkte vorm van nu. Deze uitdrukkingen betekenen 'tot (op) dit ogenblik', 'tot heden toe' (vergelijk tot dan toe = 'tot dat ogenblik').
Tot nog toe betekent letterlijk iets als 'tot op dit moment toe'. Het heeft de betekenissen 'tot op heden', 'tot nu toe', 'tot dit moment', 'vooralsnog'. Enkele voorbeelden: Ik heb tot nog toe niets van haar gehoord.
Na wat speurwerk van Martine Reij van Stichting Muziekstad Ede zijn we eruit: taptoe blijkt een militair commando te zijn. Best een oud commando zelfs; het komt van het eind van de Tachtigjarige Oorlog. Na een lange dag vechten en daarna flink bier drinken, moesten de soldaten op tijd terug naar hun barakken.
Toelichting. Het bijwoord toe is een synoniem van dicht. Het wordt vaker in België dan in Nederland gebruikt. In België is toe vooral gebruikelijk in gesproken taal en informele geschreven taal; in Nederland heeft het voor veel taalgebruikers juist een ouderwetse bijklank.
Wanneer wij enorm transpireren, zeggen wij vaak dat we zweten als een otter. Een otter zweet echter helemaal niet dus waarom deze uitdrukking? Simpel: de otter, een waterdier, heeft een vettige vacht en wanneer hij uit het water komt houdt zijn vacht water vast waardoor het lijkt alsof hij hevig zweet.
Bijwoord. ▸ Deze maandag is het zo goed als droog en de zon komt af en toe tevoorschijn. ▸ Af en toe moesten we zelfs een heel stuk teruglopen.
[8] voorzetsels , bijv. aan, bij, met, af, toe ; [9] voegwoorden , bijv.
We schrijven ertoe aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord.
Eigenlijk betekent 'er' hetzelfde als 'daar'. Het is eigenlijk een verzwakte vorm van dit woord. Wanneer 'er' als plaatsaanduiding wordt gebruikt, verwijst het naar een plaats waarvan je weet over welke plaats het gaat.
De uitdrukking 'van likmevestje' is vrij bekend. Het houdt in dat iets niet goed is, dat iets van weinig waarde is of van inferieure kwaliteit. Of er wordt een weinig capabele persoon mee bedoeld.
En het benaderen van een otter is ook niet zonder gevaar. "Hij kan bijten natuurlijk. Ze komen gewoon niet dicht bij mensen."
Je zou ze zo willen aaien. Met zijn zachte kop en onvermoeibare zin om te spelen lijkt het een heerlijk knuffeldier. Het is een schuw dier dat vooral in de nacht actief is.
Een voornaamwoordelijk bijwoord is een combinatie van een van de bijwoorden van plaats er, hier, daar, waar, ergens, nergens en overal en een of meer voorzetselbijwoorden (bijvoorbeeld af, aan, achter, door, heen, in, mee, op, toe, uit, van, voor).
Toekomen wordt in het hele taalgebied gebruikt in de vaste verbinding (iemand iets) doen/laten toekomen, die vooral in de (ambtelijke) schrijftaal voorkomt. De betekenis hiervan is '(iemand iets) sturen' of 'ervoor zorgen dat iets bij iemand aankomt'.
De verleden tijd van toekomen is 'kwam toe'. Het voltooid deelwoord is 'is toegekomen'.
T. Spreek uit als: toel. Een hulpmiddel voor het uitvoeren van steeds terugkerende taken. Een tool kan een klein programmaatje zijn dat u kunt installeren, maar ook een functionaliteit in een programma zoals Word of Photoshop.
de toekomende tijd
naamw. (m.) Bron: WikiWoordenboek. begrip uit de grammatica, dat een handeling zich in de toekomst gaat afspelen.
Een handje toesteken is standaardtaal in België in de betekenis 'een beetje helpen, meehelpen bij concrete activiteiten'. Standaardtaal in het hele taalgebied is iemand een handje helpen.
Het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, dat ook bekendstaat als de Grote Van Dale, de Dikke Van Dale of kortweg de Van Dale, is het bekendste verklarende woordenboek van het Nederlands.
Nieuwe woorden kunnen op verschillende manieren ontstaan. Ze kunnen uit een andere taal worden overgenomen, maar ze kunnen ook worden afgeleid van een bestaand woord of worden samengesteld uit twee of meer bestaande woorden. Meestal ontstaan nieuwe woorden door afleiding, samenstelling en ontlening.
Bij af en toe en soms, kan men, net zoals bij vaak en dikwijls, denken aan het accent op een aantal keren of de handelingen (af en toe) tegenover het accent op de duur van de tijdstippen (soms).