Een doel geeft je een richting in je leven. Je zegt eigenlijk tegen jezelf wat jij uit jouw leven wilt halen. Dit zal het gevoel over jezelf drastisch verbeteren. Doelen geven betekenis - doelen geven betekenis aan de successen die je wilt bereiken.
Doelstellingen geven houvast onderweg: je weet precies waar je bent en hoever je bent. Ze dienen als een soort kompas waarop je kunt zien wat je hebt gerealiseerd en wat je nog zou willen realiseren om jouw doel te bereken. Door de juiste doelen te stellen kun je focus ontwikkelen op de doelstelling.
Door het stellen van doelen weet je op ieder moment waar je staat. Door een begin- en een eindpunt vast te leggen bij het stellen van doelen, kan je je voortgang meten. Dit zorgt ervoor dat je op ieder moment weet waar je staat in je ontwikkeling en wat je nog moet doen om je doel te bereiken.
In het kort betekent doelen stellen dat je duidelijk kunt bepalen wat je wil in je leven, dat je een plan maakt om dit te bereiken en dat je vervolgens elke dag aan dat plan gaat werken.
In de ouderenzorg werk je met (zorg)doelen. Het is belangrijk om deze SMART-doelen (samen met de cliënt) te formuleren zodat er een goede bewaking is van iets wat bij de cliënt speelt. Dit kunnen zaken zijn met betrekking tot de gezondheid en welzijn van de cliënt. En dus ook op de kwaliteit van zorg.
Persoonlijke doelstellingen zijn doelstellingen die je voor jezelf stelt. Dit doe je om jezelf verder te ontwikkelen, om de dingen te doen die je graag wilt doen of om te bereiken wat je wilt bereiken. Je kunt persoonlijke doelstellingen stellen op je werk, maar ook privé, en natuurlijk ook voor beide.
Leerdoelen en succescriteria helpen studenten om de controle over hun leerproces in eigen hand te houden. Met leerdoelen weten ze wat ze moeten leren, waarom ze dat moeten leren én wat ze daarmee kunnen. Ze begrijpen beter waar ze mee bezig zijn en waarom ze bepaalde taken moeten doen.
Doelen zijn taken die jij jezelf oplegt om binnen een bepaalde tijd te behalen. Doelen kun je verdelen in korte termijn doelen en lange termijn doelen. In het volgende artikel (klik hier) vind je veel info en voorbeelden over hoe je nu simpel jouw (persoonlijke) doelen kunt bereiken. Doelen geven je leven zin.
Als het leven een doel heeft dan is dit doel door iets of iemand gesteld. Dat betekent dus dat er een eenheid is (noem het God, natuur, het universum) die bepaalde wensen heeft en graag een bepaalde uitkomst ziet. Want als de uitkomst je niets kan schelen, hoef je ook geen doel te stellen.
Maak een goed plan om je werk doelstellingen te bereiken
Denk na over wat je als eerste moet doen om uiteindelijk je doel te behalen. Dat is namelijk de eerste stap die je moet zetten. Maak elk doel zo concreet dat je weet welke taken je kunt doen om je doel uiteindelijk te bereiken.
Met behulp van een activerende instructie die volledig gericht is op het behalen van dit leerdoel wordt het mogelijk dat alle leerlingen dit leerdoel gaan behalen. Door de doelen klein en voor iedereen haalbaar te maken zullen ook de leerlingen met een eigen leerlijn mee kunnen doen.
SMART-leerdoelen formuleren
Begin je doel met “ik”. Gebruik na “ik” een doe- of meet-woord: maak, kan, ken, heb inzicht in, begrijp, pas toe, weet, et cetera. Beschrijf hierna SMART in concrete woorden en in meetbare termen wat je doel is om te leren: je doel of vaardigheid. Niet: Ik ga beter orde houden.
In de taxonomie van Bloom worden drie soorten leerdoelen aangegeven: Cognitieve doelen. Affectieve doelen. Motorische doelen.
In plaats van een vaag doel, wordt het een concreet plan waarbij je precies weet wat je moet doen om het doel te behalen.
Een doel is meetbaar met behulp van een bepaald systeem, bepaalde methode of procedure om cijfermatig te bepalen in hoeverre je het doel op een bepaald moment bereikt hebt.
Ik wil leren een goede balans te vinden tussen mijn leerinspanning en leerresultaat. Ik wil leren op tijd hulp te vragen. Ik wil leren een taak op mijn niveau te volbrengen. Ik wil leren afstand te nemen van een probleem om het beter te kunnen begrijpen Ik wil leren mijn mening met argumenten te onderbouwen.
Doelen kunnen eigenlijk overal over gaan: lichamelijk, geestelijk, leefstijl, dagelijks leven, sociale leven, omgaan met de ziekte en omgaan met de omgeving (zowel de fysieke omgeving als de sociale omgeving). In feite gaat het om de open vraag: wat is nu je situatie en wat zou je willen bereiken?
Wat zijn SMART doelen? SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Als je doelstellingen met deze methode opstelt, worden ze duidelijk en concreet.