Zijn er wolven uitgezet in Nederland? Er is tot nu geen enkele aanwijzing dat er wolven in Nederland uitgezet zijn. Dankzij genetisch onderzoek zijn de meeste waargenomen wolven in Nederland te herleiden naar hun oorspronkelijke roedel.
Sinds 2015 is de wolf terug in Nederland. De komst van dit beschermde roofdier zorgt voor vragen en soms dilemma's.
De geschiktheid van Nederland als leefge- bied voor de wolf is nog grotendeels onbekend. Door te dispergeren kunnen wolven Nederland koloniseren waarbij de wolven drukke wegen moeten passeren. Bij hun habitatkeuze vermij- den ze echter wel gebieden in de nabijheid van drukke wegen.
Zeven roedels hebben hun territoria op de Veluwe, de andere twee roedels leven in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio. Dit meldt BIJ12 in de nieuwste voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland over de periode 1 mei tot en met 31 juli 2023.
De laatste wolf in Nederland werd waarschijnlijk in 1868 bij Schinveld gedood. Elders in Europa verging het de wolf niet veel beter en werden ze steeds zeldzamer. Wettelijke bescherming vanaf 1982 zorgde voor een geleidelijke ommekeer. In 1996 kwamen de eerste wolven vanuit Polen naar Duitsland.
In de nieuwste voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland over de periode 1 mei tot en met 31 juli 2023 meldt BIJ12 dat er in Nederland op dit moment minimaal twintig gevestigde wolven leven. Daarnaast zijn er de welpen die dit jaar geboren zijn en nakomelingen van voorgaande jaren.
In de natuur heeft de wolf geen vijanden. De mens is voor hem veel gevaarlijker. Door verkeer en illegale afschot zijn inmiddels meerdere wolven overleden.
Komt u in de natuur een wolf tegen, blijf dan kalm en houd afstand. Een wolf zal u normaal gesproken niet benaderen. Komt de wolf te dichtbij, ga dan hard praten en maak gebaren. Houd honden aan de lijn.
Dit meldt BIJ12, het bureau dat voor de provincies de wolvenstand bijhoudt. In totaal leven er in Nederland momenteel minstens twintig gevestigde wolven, wat betekent dat ze een eigen territorium hebben. Daarnaast zijn er nog zwervende wolven en de welpen die dit jaar en in voorgaande jaren zijn geboren.
Het verspreidingsgebied van de wolf wordt echter kleiner en verschillende ondersoorten van de wolf zijn reeds uitgestorven. De laatste jaren zijn er meer waarnemingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk. Begin 2018 stak een gezenderde wolvin de grens met Vlaanderen over.
En wij als mensen zijn onraad. Hooguit in geval van hondsdolheid kan het gebeuren dat hij een mens kan aanvallen, maar dat komt niet meer voor en in zo'n geval is ook een grote hond gevaarlijk. Maar er zijn in West-Europa geen gevallen bekend van wolven die mensen aanvallen en er zijn al veel wolven, hoor.”
Wolven leggen 40-50 km per dag af. Wanneer een jong dier een eigen leefgebied gaat zoeken, kunnen ze dus op korte tijd afstanden van honderden tot meer dan 1000 km afleggen en zich in een heel andere uithoek van Europa vestigen.
Zeven roedels leven op de Veluwe, twee leven in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio. Er leven volgens BIJ12 tientallen wolven in Nederland, maar het is lastig te zeggen hoeveel het er precies zijn.
Waar slaapt een wolf? Een wolf leeft het gehele jaar, dag en nacht, buiten. Hij rust dan in het gras, onder de bomen of in de bosjes. Tijdens het paarseizoen verhuist de roedel naar een wolvenhol.
De poolwolf is groter dan de andere soorten wolven en de mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Volwassen wolven zijn 150 cm lang en hebben een 30 cm lange staart. De schouderhoogte varieert van 75 tot 90 cm. De poolwolf is zwaarder dan de grijze wolf.
Bekende welpen zijn de jongen van wolven, tijgers en leeuwen, maar ook het jong van bijvoorbeeld een beer en een otter wordt welp genoemd.
Een mens alleen wordt zelden benaderd door een wolf. In het bijzijn van een hond kan dit vaker voorkomen. Dit komt omdat de wolf in een hond een sociale partner kan zien, een paringspartner of een concurrent. Het komt zeer incidenteel voor dat een wolf een loslopende hond aanvalt.
Zij houden die wildstand niet alleen kwantitatief (getalsmatig) in stand, maar ook kwalitatief. Een wolf jaagt met name op oudere en zieke dieren, waartoe zij vele malen beter in staat is dan welke jager ook. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van wolven ervoor dat wild zich op een andere manier gaat gedragen.
Daar heeft vooral de mens voor gezorgd. Toch zijn er nog heel veel wolven in Europa, Azië en Noord-Amerika. In Rusland leven de meeste wolven, tussen de 10.000 en 20.000.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels.
Herders en boeren van het dorpje Qavoq proberen wolven af te schrikken met het geluid van blaffende honden, schreeuwende mensen en geweervuur.
Aanvallen door wolven op mensen komen tegenwoordig nauwelijks nog voor. Tijdens de laatste 50 jaar van de vorige eeuw zijn er in Amerika, Europa en Rusland samen slechts 17 slachtoffers gevallen, waarvan de helft dan nog betrekking had op gevallen van hondsdolheid die toen nog heerste.
Keffen en blaffen zijn geluiden die wolven maken als er gevaar dreigt. Grommen doen ze als ze geïrriteerd zijn (bijvoorbeeld als ze hun prooi willen beschermen). Janken doen wolven als ze het niet naar hun zin hebben.
Hun optisch en analytisch vermogen is groot, dat is ondersteund met een fenomenaal ontwikkeld geurvermogen en gehoor, dat maakt de wolf een intelligent strategisch en tactisch slim dier. Wolven kunnen op hun trektochten in het leefgebied tot wel 150km per 24 uur afleggen.
Dat een wolf en een hond met elkaar paren is zeldzaam. In Duitsland leven verschillende wolvenroedels. Vorige week werd ook op de Veluwe een wolf gespot.