Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
Doordat de isolatiewaarde van veren een stuk lager is dan van dons is het minder geschikt voor dekbedden. Verder kan een veer een beetje prikken. Daarom verkopen wij uitsluitend dekbedden met 10% veren vulling, zodat je geen last hebt van deze puntige uiteinden.
Omdat een gans groter is dan de eend, is het logisch dat de gans ook grotere donsvlokken heeft dan een eend. Dit betekent dat het ganzendons meestal een hogere isolatiewaarde heeft dan het eendendons. Er is dus minder ganzendons nodig om eenzelfde warmteniveau te bereiken in dekbedden.
Ganzendons is in de regel hoogwaardiger omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons.
Als je op zoek bent naar een comfortabel, zacht, licht en ademend dekbed is een donzen dekbed de beste keuze. Ganzen- en eendendons staan er bekend om dat ze veel vocht opnemen, de warmte goed vast houden en laag gewicht hebben.
Ganzendons of eendendons
Het dons en de veertjes in dekbedden komen vrijwel altijd van ganzen of eenden. Ganzendons is pluiziger en daardoor beter én duurder dan eendendons.
De kwaliteit van dons wordt afgemeten aan de vulkracht van het dons. Hoe hoger de vulkracht, des te beter het dons isoleert. De vulkracht van onze dekbedden ligt tussen de 110 (mm/30gr) en de 220 (mm/30gr). Slaapt u onder een goed donzen dekbed, dan slaapt u onder een licht en toch behaaglijk dekbed.
Dekbedden en kussens van eendendons en ganzendons zorgen voor warmte en bieden uitstekende isolatie. Dit 100% natuurlijke ruwe materiaal wordt al eeuwenlang gebruikt als vulling voor kussens en dekens. De reden hiervoor is eenvoudig - dons en veertjes zijn veel beter vulmateriaal dan kunstmatige vezels!
Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne dekbedden niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.
Het is een natuurlijk materiaal dat zeer goede isolerende en vochtregulerende eigenschappen heeft. Dons is een materiaal dat weinig vocht opneemt en daardoor geen leefomgeving biedt voor de huisstofmijt. Ook zal het nooit broeierig warm worden daar er altijd een droog slaapklimaat heerst.
Wat is het verschil tussen dons en synthetische isolatie? In grote lijnen zijn er twee soorten isolatie: natuurlijke dons en synthetisch isolatie. Elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Zo is dons lichter en warmer dan synthetische isolatie wanneer de vulkracht gelijk is, alleen isoleert dons niet als het nat is.
Hoe hoger het donspercentage, hoe lichter en warmer je dekbed en hoe groter de isolerende werking. Dit komt omdat het lucht vasthoudt. Dons is licht en soepeler dan wol. Let er bij een donzen dekbed op dat het dons niet te veel breekt, omdat daardoor het isolatievermogen afneemt.
Bij het kiezen van het perfecte dekbed zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden: Temperatuur: heb je het snel warm of koud in bed? Persoonlijke voorkeuren: hou je van luchtig dons of een omsloten gevoel? Allergieën: Ben je allergisch voor huisstofmijt?
Katoen. Een katoenen dekbed biedt goede ventilatie en werkt sterk vocht absorberend. Een vulling van katoen ademt goed en reguleert warmte, waardoor het dekbed in de zomer koel aanvoelt. Dit maakt een katoenen dekbed ideaal als zomerdekbed of wanneer je het snel te warm hebt.
Het beste 4 seizoenen dekbed is zonder twijfel het Select synthetisch 4-seizoenen dekbed, wederom weer van Beter Bed Select. Een vierseizoenen dekbed kun je het gehele jaar door gebruiken om de ideale temperatuur in bed te krijgen dankzij twee dekbedden die je aan elkaar kunt klikken.
Dons isoleert goed, is vochtregulerend en ventileert ook nog eens goed. Door deze unieke eigenschappen zal een donzen dekbed niet snel klam aanvoelen. Een synthetisch dekbed zorgt er voor dat je het niet snel te warm krijgt. Het dekbed ademt goed en neemt voldoende vocht op.
Het 'kraken' of 'knisperen' van een donzen dekbed wordt veroorzaakt door de tijkstof die gebruikt is voor het maken van de hoes/inlet. De stof die gebruikt wordt voor het maken van een inlet/stoffen 'hoes' die om het dons zit, moet heel strak geweven zijn.
De hoogte die het dons bereikt wanneer het gewicht verwijderd wordt, geeft de vulkracht aan (in millimeter per 30 gram dons). Dons met een vulkracht van 120 mm/30gr tot een waarde van 150 mm/30gr wordt gekwalificeerd als “Goed”. Dons met een vulkracht hoger dan 150 mm/30gr wordt gekwalificeerd als “Excellent”.
Na acht jaar wordt het tijd om je dekbed te vervangen. Bij tien jaar ben je eigenlijk al te laat. Je dekbed is over de datum en je ligt midden in een broeinest van beestjes die van vochtige warme plekken houden.
Dons komt van honderden miljoenen eenden en ganzen in de intensieve pluimveehouderij, waar ze over het algemeen een miserabel leven lijden. In Nederland zijn er ongeveer 50 eendenhouderijen waar eenden gehouden worden die na de slacht geplukt worden voor hun dons.
Ganzendons is bijzonder licht en zacht en houdt warm. Het zorgt ervoor dat het dekbed licht en warm is, maar toch lekker luchtig. In ons assortiment vindt u behaaglijke dekbedden gevuld met ganzendons voor elk seizoen. Hoe hoger de kwaliteit van het dons, hoe lager het vulgewicht van het donzen dekbed kan zijn.
Het donspercentage geeft aan hoeveel dons er in een dekbed zit. De meest gangbare types zijn gevuld met 65 of 90% dons, aangevuld met respectievelijk 35 en 10% veertjes. Sommige topkwaliteiten zijn er zelfs met 95% dons en 5% kleine veertjes.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
Een dekbed in warmteklasse 1 is de meest warme keuze. Extra dik en bijvoorbeeld gevuld met wol of dons. Een extra warme keuze, voor de koudste winternachten.