Bij strenge vorst kan de temperatuur in een kunststof regenwaterafvoerleiding (HWA-leiding) gemakkelijk onder 0° Celcius uitkomen. AIs de leiding leeg is, zal er niet veel gebeuren. Een PVC-leiding wordt hooguit bros: hij breekt sneller als je er een klap op geeft of als er iets tegenaan valt.
Bij een toename van temperatuur verweekt een PVC-buis, bij een afname wordt het broos en breekbaar. De buis gaat zich dan meer als een soort glas gedragen. Dit effect treedt sterk op bij temperaturen onder de -5℃. Daarom raden wij het af om PVC-buis te transporteren bij temperaturen onder de -5℃.
Een bevroren afvoer komt niet zo vaak voor, dat gebeurt meestal wanneer er water in de leiding blijft staan, mogelijk zit er een gedeeltelijke verstopping in de pijp of de pijp loopt niet op afschot.
Materiaal. Is er minimaal 0,5 m goed verdichte grond boven de buis aanwezig, dan volstaat een PVC-buis SN4. Buizen met een kleinere stijfheidsklasse dan SN4 zijn niet geschikt voor ondergrondse toepassingen. Voorbeelden van zulke buizen zijn HWA-buizen met een wanddikte van 1,5 mm en PE-afvoerleidingen.
De afvoerbuizen van een rioleringssysteem liggen op afschot om de doorstroming van het afvalwater te waarborgen. Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen.
Herkennen van een rioolbreuk
Soms moet een ruim- en ontstoppingsdienst eerst onderzoek doen met een speciale camera. Bij een rioolbreuk loopt het water slechts langzaam weg. Er is vaak een borrelend geluid te horen als het riool wordt gebruikt.
Voordelen van het vervangen van een gresbuis:
Een riool gaat tussen de 30 en 60 jaar mee, u hoeft hem waarschijnlijk nooit meer te vervangen.
Sterkte van pvc afvoerbuis
Om de sterkte van pvc rioolbuizen uit te drukken zijn er 3 klassen: SN2, SN4 en SN8. Hoe hoger het getal, des te sterker de pvc buis. De meest gangbare klasse is SN4. In situaties waarbij er een hogere verkeersbelasting van toepassing is zijn SN8 buizen vaak de aangewezen keuze.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Graaf de mantelbuis in de grond op ongeveer 60 centimeter diepte. Probeer de mantelbuis niet in te strakke bochten te leggen. Hoe flauwer de bochten, hoe gemakkelijker de kabel of slang er doorheen getrokken kan worden. Een mantelbuis wordt standaard geleverd met een dun nylon draadje in de buis.
PVC-U heeft zeer goede eigenschappen in een temperatuur bereik van 0°C tot 60°C. Bij lagere temperaturen neemt de de slagvastheid duidelijk af.
Het is dus van groot belang dat deze stoffen gedurende de hele levensduur van de leiding voldoende in het materiaal aanwezig zijn. De verwachte levensduur van PVC leidingen is inmiddels op 100 jaar gesteld.
Re: leidingen wel of niet schuren
Schuren is minder belangrijk dan ontvetten. Dus de pvc wordt stroef, en dan niet insmeren in het rond, maar in de lengterichting van de buis. En voor een betere verdeling de delen een kwart slag draaien, terwijl je de delen in elkaar schuift.
Zit de regenton vol dan loopt het water via de overloop set uw tuin in. Is de tuin vochtig genoeg en zit de houten regenton vol? Dan draait u de vulautomaat (toevoer) dicht door deze op de winter stand te zetten. Nu loopt al het regenwater weer rechtstreeks via de regenpijp in de afvoer (riool).
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven.
Het maken van goede verbinding tussen een PVC buis en hulpstuk met PVC lijm vereist een nauwkeurige manier van werken en vakkennis. De PVC buizen en hulpstukken van DYKA zijn gemaakt van hard PVC. Eén manier om deze aan elkaar te koppelen is door middel van een lijmverbinding (ook wel een koud lasverbinding genoemd).
Een primer hoeft niet, schuren wel. Te hard schuren van pvc is echt niet goed: korrel 240 is meestal genoeg.
Kan iedereen die met harde druk PVC aan de slag gaat, zo'n ding aanraden. Ontbramen en afschuinen in een handomdraai. De lijmverbindingen zien er veel beter uit met amper lijm die binnen in de buis wordt opgestroopt.
Steeds meer projecten liggen stil na de vondst van asbesthoudende kit tussen rioolbuizen van gres. Maar hoe hoog zijn de risico's nu echt? Validatieonderzoek van RPS wijst uit dat sanering niet meer in de hogere risicoklasse hoeft te gebeuren. Goed nieuws voor projecten die fors minder vertraging oplopen.
De pvc-buis in de gresbuis schuiven
Schuif de pvc-buis tot 1 à 2 cm diep in de gresbuis. Dieper dan 2 cm is niet nodig, omdat er anders snel verstopping kan ontstaan. Fixeer de pvc-buis zodat deze niet kan verschuiven.
De riolering vervangen kost gemiddeld zo'n 900 tot 1200 euro voor 11 meter aan riolering. Dit kan oplopen als er meer technieken aan te pas moeten komen, zoals het gebruik van een zandzuigwagen. Het vervangen van een standleiding kost al gauw tussen de 5000 en 10.000 euro.
Je bent dus verzekerd tegen schade door een breuk in de riolering. Maar ook tegen verstopping of wanneer de waterleidingen barsten door vorst, bijvoorbeeld. De dekking van onze opstalverzekering is breed. Mocht jouw huis onbewoonbaar geworden zijn door ernstige schade, dan zoeken wij vervangende woonruimte.
Uw verzekeraar vergoedt alleen niet alle waterschade. Waterschade die ontstaat door leidingbreuk, verstopping, neerslag, waterbed, ijskast en aquarium wordt door de meeste verzekeraars wel vergoedt. De gevolgen van uw verstopte of kapotte riool komen dus over het algemeen wel in aanraking voor vergoeding.
Vaak is in het huurcontract vastgelegd of de huurder de kosten zelf moet betalen. Dit is vaak wel het geval als het veroorzaakt is door de huurder zelf. In het geval van bijvoorbeeld een verstopte wc komt dit door de huurder zelf.