Eet vezelrijk, dit zorgt ervoor dat je darmen goed blijven werken en dat er voldoende vocht in de ontlasting zit. Dit voorkomt obstipatie, wat de boosdoener is van aambeien. Vezels vind je in groente, fruit en volkorenproducten. Drink voldoende water, 1.5-2 liter per dag.
Aambeien verdwijnen vaak vanzelf. Een behandeling is dus niet altijd nodig. Het belangrijkste is je ontlasting soepel en zacht te krijgen en houden. Dit kan je doen door vezelrijk te eten, bijvoorbeeld volkoren producten, groenten en fruit.
De weefsels en bloedvaatjes rond de anus zijn erg gevoelig voor druk. Krijgen de zwellichamen te veel druk te verduren, zoals bij de bevalling, dan kunnen ze uitrekken en geïrriteerd raken, en resulteren in uitgerekte bolletjes wat aambeien zijn. Aambeien kunnen gaan bloeden, irriteren of jeuken.
Soms is het een rode bult. Die kun je met een beetje vaseline op je vinger zelf voorzichtig terugduwen voorbij de kringspier. Dan komt de doorbloeding weer op gang en verdwijnen de pijn en de aambei. In sommige gevallen komt hij de eerstvolgende keer dat je moet poepen weer naar buiten.
Tandpasta. Een mogelijke gouden tip: er is veel anekdotisch bewijs dat tandpasta zou helpen bij het verschrompelen van de aambei. Je verlaagt daarmee de druk en pijn. Let op: deze methode is niet wetenschappelijk onderzocht.
Uitwendige aambeien herkent u als een zacht, pijnlijk bultje of uitstulping aan de buitenkant van de anus. Een naar buiten gezakte aambei gaat aanvankelijk vanzelf weer terug. In een later stadium moet u hem naar binnen terugduwen.
De aambei moet vervolgens zelf genezen. Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaatvaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne-vaselinecrème gebruiken. De crème vormt een verzachtend laagje op de huid rond de anus.
Zolang er geen complicaties optreden, kunnen aambeien tijdens de zwangerschap goed behandeld worden met koude applicaties, bijvoorbeeld koude kompressen, of een verkoelende gel op de aambeien. Ook veel rusten is belangrijk.
De meeste aambeien kun je behandelen met een crème die de aambeien doet krimpen en die jeuk en irritatie bestrijdt. Met een meer vezelrijk dieet kun je constipatie voorkomen, wat vaak een veelvoorkomende oorzaak van aambeien is. In sommige gevallen kan het nodig zijn om aan te vullen met zetpillen.
Neusspray kan helpen om aambeien te verminderen omdat deze spray een vaatvernauwende werking heeft. Zoals het de vaten in je neus vernauwt en je verkoudheid stopt, werkt dit ook als je neusspray op de aambeien spuit.
Neem rustig de tijd en probeer of het lukt. Probeer je ontlasting zacht te houden door steeds veel te drinken en vezelrijk te eten. Meestal komt de eerste ontlasting op de derde of vierde dag na de bevalling. Vaak vinden vrouwen het prettig om tijdens het poepen met een warme natte washand het perineum te steunen.
Als de aambeien in de anus afknellen, zwellen ze verder op en bestaat de kans dat ze kapot gaan. Hierdoor verliest u wat helderrood bloed na of op de ontlasting. De sluitspier van de anus en de huid rondom dit gebied raken daarvan meestal geïrriteerd, wat een branderig gevoel en jeuk tot gevolg heeft.
Voorbeelden zijn vaseline-cetomacrogolcrème of zinksulfaatvaselinecrème. Zinksulfaat werkt ook licht samentrekkend en laat de aambei iets verschrompelen. Ook zinkoxidezetpillen kunnen worden gebruikt bij jeuk en irritatie bij aambeien. Zetpillen zijn geschikt bij aambeien die naar buiten komen.
Van een paar dagen tot enkele maanden. Het hangt van de grootte van de aambeien af, hoeveel klachten u heeft en wat u zelf doet. Zo kunt u zorgen voor zachtere ontlasting. Eet hiervoor voldoende vezels (bijvoorbeeld volkorenbrood en groente) en drink voldoende water.
Aambeien zijn dus eigenlijk gezwollen bloedvaten. U kunt ze het beste vergelijken met spataderen. Ze zitten alleen op een vervelende plaats: binnen de sluitspier van de anus. Soms zijn ze zo gezwollen dat ze naar buiten puilen.
Aambeien zijn eigenlijk een soort spataders, maar dan rond je anus. Je voelt deze gezwollen bloedvaten vaak als een bobbeltje naast je anus zitten. Ze geven een jeukerig en pijnlijk gevoel. Soms gaan ze bloeden als je ontlasting hebt: je ziet dan wat helderrood bloed op je wc-papier.
Een dagelijkse hoeveelheid van 25 tot 30 gram is te adviseren. Behalve peren zijn andere uitstekende bronnen van vezels: peulvruchten zoals spliterwten, linzen, zwarte bonen en lima bonen; groenten zoals artisjokken, doperwten, broccoli en spruiten en fruit zoals frambozen, appelen en bananen.
Vermijd zeep en vochtig toiletpapier waar alcohol of parfum in zit, omdat dit jeuk en irritatie verergert. Soms kan de pijn verminderen door uitgezakte hemorroïden voorzichtig naar binnen te duwen.
Water drinken
Water versoepelt de ontlasting en vergemakkelijkt de stoelgang. Je hoeft niet of minder te persen, waardoor de kans op irritatie of op het ontstaan van aambeien kleiner is.
Aambeien zijn zwellichamen aan de binnenkant van de anus, bij de sluitspier. Iedereen heeft ze, maar niet iedereen heeft er last van. We hebben ze nodig om vocht en ontlasting tegen te houden. Aambeien zijn echter gevoelig voor druk en kunnen vervelende pijnklachten veroorzaken.
Theranal is een van de meest gebruikte geneesmiddelen bij inwendige en uitwendige aambeien. Theranal verlicht snel de symptomen van aambeien zoals jeuk, pijn en irritatie èn zorgt dat de aambeien krimpen. Uiteindelijk zullen de aambeien verdwijnen.
De getromboseerde aambei voelt hard aan en de zwelling is meestal niet terug naar binnen te duwen. De pijn is vaak het hevigst in de eerste week nadat het is ontstaan en vooral tijdens het ontlasten, bij afvegen en bij zitten.