Maar waarom een keramische tafel in plaats van een marmeren tafel? Nou, daar zijn genoeg redenen voor: marmer is een natuursteen en vergt meer onderhoud en aandacht. Het natuursteen is gevoeliger voor vlekken en niet hittebestendig. Keramiek is daarentegen ijzersterk en ontzettend gebruiksvriendelijk!
Ook speelt het budget een rol; marmer is over het algemeen duurder dan composiet en keramiek. Kunststof en Sima Core zijn vaak nog een slagje goedkoper, maar geven dan ook een minder natuurlijk effect.
Keramisch marmer is eigenlijk dun plaatmateriaal dat in verstek gezaagd wordt en als wastafel met ingewerkte waskom wordt verwerkt, waardoor het minder gevoelig is voor krassen en slijtage.
Marmer en graniet zijn natuursteensoorten.
Verschil tussen keramiek en composiet
composiet is het goed om te weten dat composiet minder goed bestand is tegen hitte. Bij aanraking met hitte kan er bij een composieten blad kleurverschil optreden. Het composiet blad is ook wat vlekgevoeliger. Er zit dan ook wel een prijsverschil tussen composiet en keramiek.
Het materiaal is hard, hittebestendig, waterdicht, kras- en vlekbestendig, licht van gewicht, hygiënisch en onderhoudsvriendelijk. En het uiterlijk bepaal je zelf. Ga je voor een industriële, natuurlijke of warme uitstraling? Het kan allemaal met keramiek.
Roestvrijstaal. Roestvrijstalen werkbladen zijn een populaire keuze in commerciële keukens vanwege hun duurzaamheid, hittebestendigheid en hygiënische eigenschappen. Ze hebben een strakke, moderne uitstraling die past bij moderne keukenontwerpen.
Vanwege zijn prachtige, bijna transparante lichtval en vastheid is marmer zeer gewild als materiaal voor werkbladen. Kenmerkend voor marmer zijn de attractieve kleurschakeringen en aders, maar ook de kristalstructuur (zoals bij een suikerklontje).
Omdat marmer een poreuze natuursteen is, krijg je er gemakkelijk vlekken en kringen in. Marmer raakt met name snel beschadigd door zure vloeistoffen zoals azijn, citroensap en jus d'orange.
Het is niet meer dan eerlijk om te zeggen dat het Carrara-marmer niet zomaar een marmer is, maar het is de belichaming van 'het' marmer. De bekendste beeldhouwers hebben met dit materiaal gewerkt en, tenslotte, het lichtere type word niet voor niets Bianco Statuario genoemd.
Nadelen van een keramiek keukenblad
Scherpe voorwerpen in de keuken kunnen eventuele schade veroorzaken aan het keukenblad. Daarnaast blijven de randen van het keramische keukenblad kwetsbaar, enige oplettendheid is hierbij wel vereist. Ook is een keramiek keukenblad extreem gevoelig voor zuren.
Keramiek versus composiet
Vaak is composiet wat goedkoper, omdat het gerecycled natuursteen bevat.
Keramiek wordt veel toegepast omdat het een betaalbaar materiaal is met heel veel goede eigenschappen. Dit zijn de belangrijkste: Keramiek is dankzij de dikke glazuurlaag makkelijk schoon te maken. Die glazuurlaag zorgt namelijk dat vuil zich maar moeilijk kan hechten en maakt het materiaal uitermate vlekbestendig.
Keramiek is een bijzonder materiaal wat betreft keukenwerkbladen. Het is uiterst krasvrij, oogt bijzonder mooi, het is makkelijk schoon te houden en verkrijgbaar in alle soorten en maten. Daarom past dit materiaal in haast elke keuken: modern, landelijk, tijdloos, intensief gebruik,...
Het Dekton keukenblad is oersterk. Deze aanrechtbladen kunnen daardoor zelfs in de buitenkeuken gebruikt worden. Dekton is verkrijgbaar in allerlei mooie kleuren en speciale reliëfs, waardoor een Dekton blad vaak niet van echt natuursteen te onderscheiden is.
And last but not least: keramiek. Dit is misschien wel het duurste keukenblad in de rij, maar je krijgt er heel wat voor in de plaats. Zo is keramiek bestand tegen vlekken, krassen, zuren en hitte. Kijk wel uit met zware of scherpe voorwerpen, want als je deze hard op het werkblad laat vallen kan er een barst ontstaan.
Wel kun je marmer schoonmaken met een beetje groene zeep. Of kies voor speciale marmerreiniger (zoals deze voor een marmeren vloer), dan weet je zeker dat je goed zit. Als je toch liever met allesreiniger schoonmaakt, kies dan een ecologische variant.
Marmer bijvoorbeeld is niet goed bestand tegen het Nederlandse klimaat. Het oppervlak van marmeren beelden verliest hier in de buitenlucht snel de typerende gladheid.
Behalve door het ontbreken van fossielen is marmer te herkennen aan zijn suikerachtige structuur, die vooral opvalt in breukvlakken.Typisch zijn verder de 'aders' in deze natuursteen.
Graniet is, vanwege de aanwezigheid van kwarts, extreem hard en dus bestand tegen krassen, hitte en harde stoten. Marmer is echter minder goed bestand tegen krassen, hitte en andere krachten van buiten omdat het opgebouwd is uit kalksteen dat in de binnenkant van de aarde gekristalliseerd.
Goed om te weten voor de bakkers onder ons: marmer is hittebestendig. Een keer een hete pan op het marmer zetten is dus geen enkel probleem. Wel raden we het af dit altijd te doen, om verkleuring of verbranding te voorkomen. Waar marmer dan weer niet goed tegen kan, is gewicht en vloeistoffen.
Maak een sopje, laat de zeep een vijftal minuten intrekken, spoel na en wrijf het marmer daarna droog met een schone doek. Het is cruciaal dat je goed nadroogt, want elk druppeltje water dat op het marmer blijft liggen, kan voor vlekken zorgen.
Onder meer de grootte en dikte, plinten, achterwanden en voorzieningen zoals een spoelbak en kraan, zullen invloed hebben op de uiteindelijke prijs van een keramiek keukenblad. Om u toch een richtlijn te geven, voor een eenvoudig keramisch keukenblad betaal je ongeveer 300 euro per strekkende meter.
Een keramiek aanrechtblad wordt samengesteld uit onder andere klei, porselein, kleurstoffen en speciale keramische bindmiddelen. Het resultaat is een oersterk blad, dat levenslang zijn kleur behoudt, en volledig op maat kan worden gemaakt.
KERAMIEK
Dit zorgt voor een zeer hard hitte- en vlekbestendig werkblad. Door die hardheid is keramiek wel iets gevoeliger voor beschadigingen aan de stootranden. Keramiek zit in de hogere prijsklasse, het is een vrij duur maar erg onderhoudsvriendelijk materiaal.