Als we de maiswafel qua voedingswaarden vergelijken met de rijstwafel, zien we dat er vrijwel geen verschillen zijn. Dit betekend dat beide even gezond zijn. Wat betreft de smaak vind ik dat de maiswafels het echt winnen! Deze zijn veel smaakvoller, bijna zoals popcorn.
Maiswafels worden gemaakt van (niet genetisch gemanipuleerd) mais en zout. De maiswafel zijn krokant en knapperig en net wat smaakvoller dan de traditionele rijstwafel. De maiswafels zijn bovendien glutenvrij en vezelrijk. Qua voedingsstoffen is de maiswafel iets gezonder, omdat hij minder vet bevat.
Als je alleen naar calorieën kijkt, zijn rijstwafels een goede keuze. Ze zijn licht en luchtig en leveren daardoor weinig energie. Vervang je bijvoorbeeld 2 sneden volkorenbrood (160 kcal) door 3 rijstwafels (80 kcal), dan bespaar je de helft aan calorieën.
Rijstwafels zijn namelijk koolhydraatarm en passen daardoor perfect binnen een koolhydraatarm dieet. Je moet er echter wel rekening mee houden dat een rijstwafel nagenoeg géén vezels bevat. Nadat je één of twee rijstwafels gegeten hebt, krijg je dus al snel weer flinke honger.
'Smaakt Speltwafels' bevat met 9,4 gram per 100 gram de meeste vezels. De nummers twee, 'Smaakt Biologisch Haver Rijstwafels' en 'Body & Fit Superfood Wafels', bevatten al 3 gram minder vezels. 'Consenza Rijstwafels zonder zout' bevat met 3,4 gram per 100 gram het minst aantal vezels.
Een rijstwafel als verantwoord tussendoortje voor je peuter. Veel ouders doen het, maar het is minder gezond dan je denkt. In rijstwafels of andere rijstproducten kan namelijk de giftige stof arseen zitten, die in hoge dosering gevaarlijk is.
Een cracker bevat, in tegenstelling tot de rijstwafel, veel meer nuttige voedingsstoffen, mits je voor een volkoren variant gaat. Want ook voor naturel crackers (vaak gemaakt van tarwemeel of bloem) geldt, dat ze weinig vezels bevatten.
Ze worden vaak benoemd als afslank tip omdat ze weinig calorieën bevatten: rijstwafels. Ze zouden daarom perfect in een dieet passen. Maar een knapperige rijstwafel is meer dan alleen een caloriearm tussendoortje. Zo bevatten ze soms flink wat zout en dat is nu weer niet echt goed voor je lichaam.
Het is moeilijk om te zeggen of je wel of niet elke dag 1, 2 of meer rijstproducten, zoals rijstwafels, kan eten of geven. Het hangt ervan af hoe je eetpatroon er verder uitziet. Varieer in tussendoortjes. Denk aan groente, fruit, cracker, schaaltje yoghurt of een boterham.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Rijstwafels zijn een goed voorbeeld van 'Je bent wat je eet'. Deze droge rakkers zijn een perfecte bron van vetvrije koolhydraten en geven je direct veel energie in ruil voor weinig calorieën.
Een snee volkoren brood bevat namelijk 85 calorieën, 2,3 gram vezels en 1 gram vet terwijl 3 rijstwafels (die je zou eten om een boterham te vervangen) 90 calorieën, 0,7 gram vezels en 1 gram bevatten.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Een wrap bevat meer calorieën dan twee sneetjes brood. Eén grote wrap bevat ongeveer 220 calorieën, terwijl twee sneetjes brood gelijk staan aan ongeveer 160 calorieën. Een wrap bevat daarnaast veel meer zout dan brood. Let hier mee op.
Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen kazen, zoals Original Philadelphia, frisse en romige smaak.
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.