Wat is de oorzaak van zaadbalkanker? Er is niet veel bekend over de oorzaken van zaadbalkanker. Er zijn wel risicofactoren bekend: niet ingedaalde zaadballen tijdens de babytijd, een familielid met zaadbalkanker, verschrompelde zaadballen.
Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 800 mannen te horen dat ze teelbalkanker hebben. De kans om ergens in de loop van het leven zaadbalkanker te krijgen is iets meer dan 1 op de 200 (0,6%).
Symptomen van teelbalkanker
een groter volume van de teelbal. een verharding van de teelbal, wat je kunt voelen met de vingers. een vaag zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzakken of in de balzakken zelf (in ongeveer 30 % van de gevallen) een onverklaarbare vermoeidheid.
Zaadbalkanker is een relatief zeldzame aandoening. Zaadbalkanker komt voor bij jongens en mannen van 15 tot 45 jaar. De meeste patiënten zijn tussen de 20 en 30 jaar oud.
Zaadbalkanker is een vorm van kanker die in de meeste gevallen te genezen is, ook als er uitzaaiingen zijn. Wel is er mogelijk een vervolgbehandeling nodig die bestaat uit chemotherapie, protonentherapie of een operatie. De prognose is afhankelijk van de uitgebreidheid van de ziekte.
gestandaardiseerde incidentie. Het aantal mannen dat overlijdt aan zaadbalkanker is laag (22 in 2019). Ondanks de toename in het aantal nieuwe diagnoses blijft dit de komende jaren naar verwachting ongeveer gelijk.
In principe ben je na het verwijderen van een zaadbal (teelbal) nog vruchtbaar. Krijg je na de operatie nog andere behandelingen, zoals chemotherapie en/of bestraling? Dan kun je alsnog minder vruchtbaar of onvruchtbaar worden.
Andere benamingen voor teelbalkanker zijn zaadbalkanker, testiscarcinoom, seminoom en non-seminoom. Teelbalkanker begint over het algemeen als een klein hard knobbeltje aan één van de testikels dat langzaam(dagen tot weken) groter wordt, geen pijn doet en niet vanzelf kleiner wordt of weggaat.
Gevolgen. Het verwijderen van één zaadbal heeft weinig gevolgen en leidt zelden tot minder zin in seks (libidoverlies) of impotentie. Ook is er meestal geen blijvende invloed op de vruchtbaarheid.
Behandeling bij zaadbalkanker
De behandeling kan erop gericht zijn om te genezen of om de ziekte te remmen. De behandeling van zaadbalkanker begint altijd met het verwijderen van de zaadbal. Radiotherapie is behandeling met bestraling. Chemotherapie is een behandeling met cytostatica.
De tumor in de zaadbal kan uitzaaien, meestal eerst naar de lymfeklieren in de buik (het retroperitoneum), maar ook naar de lymfeklieren in de borstkas, naar de longen, lever, botten of hersenen. Er bestaan twee typen zaadbalkanker: het seminoom en non-seminoom.
verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid. verandering van je seksleven, zoals minder zin om te vrijen of erectiestoornissen. problemen met je geheugen en met concentratie. vermoeidheid.
Er zijn 3 soorten zwellingen of knobbels van de bal of bijbal: Goedaardige; hydrocele/spermatocele varicocele. Kwaadaarige (testiskanker): altijd uitgaande van de bal en nooit van de bijbal. Ontstekingen (epididimitis of epididimoorchitis: meestal alleen van de bijbal en soms van de bijbal en de bal.
Vruchtbaarheid. Het verwijderen van 1 zaadbal heeft weinig gevolgen. Het komt zelden voor dat hierdoor de zin in seks verminderd (libidoverlies) of impotentie ontstaat. En omdat u 1 zaadbal over hebt, bent u nog steeds vruchtbaar.
pijn bij het plassen. pijn tijdens geslachtsgemeenschap of ejaculatie (zaadlozing)koorts en rillingen. de zaadbal en bijbal zwellen op en het scrotum wordt groter.
Een klein, hard, pijnloos knobbeltje ongeveer zo groot als een erwt in één van de testikels, kan wijzen op zaadbalkanker. Zaadbalkanker is over het algemeen een snel groeiende soort kanker. Vanuit de zaadbal kunnen de daar aanwezige kankercellen zich naar andere delen van het lichaam uitzaaien.
Zaadbalkanker en erfelijkheid
Als er zaadbalkanker in uw familie voorkomt, dan is de kans groter dat u de ziekte ook krijgt. U kunt dan het beste uw zaadballen regelmatig controleren op knobbels en vergrotingen. Dat geldt ook voor uw naaste mannelijke familieleden.
Als de zaadbal langer dan 6 uur geen bloed toevoer heeft gehad kan deze afsterven. Als de operatie te laat is dan zal de bal donkerblauw of zwart zijn en na terugdraaien niet meer roze kleuren. De bal is dan verloren en moet worden verwijderd.
scheuren (testis ruptuur): bij een scheur in het omhulsel of kapsel van de zaadbal kunnen het zaadbalweefsel en de zaadproducerende buisjes uit de zaadbal worden gedrukt. Een testisruptuur kan uiteindelijk tot verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid leiden.
Maak een afspraak bij uw huisarts. De pijn kan komen door bijvoorbeeld een ontsteking van de bijbal, een bultje met vocht in de bijbal, te veel vocht in de balzak of een liesbreuk. Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost: als u opeens heftige pijn heeft.
Bel direct de huisarts of huisartsenpost als je opeens heftige pijn in je balzak hebt. Dit kan komen door een gedraaide bal. Vaak ben je ook misselijk, duizelig of moet je overgeven. Je moet direct geopereerd worden.
Jonge mannen lopen het grootste risico om teelbalkanker te krijgen. De oorzaken van teelbalkanker zijn onbekend, hoewel sommige factoren mogelijk wel het risico voor mannen kunnen vergroten, zoals o.a.: De ziektegeschiedenis van de familie, bijvoorbeeld een broer of vader bij wie teelbalkanker is vastgesteld.
Over de oorzaken van zaadbalkanker is nog weinig bekend. Wel weten we dat sommige mannen een groter risico hebben dat ze zaadbalkanker krijgen. Het gaat om de volgende groepen: Mannen die in of na hun pubertijd een operatie hebben gehad omdat de zaadballen niet ingedaald waren.
In principe is één testikel genoeg voor een normale vruchtbaarheid. Te weinig of geen zaadproductie kan aangeboren zijn, zoals bij een niet-ingedaalde testikel of door stoornissen in de hormoonproductie.
Wat is de overleving van zaadbalkanker? Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 94 van de 100 mannen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker.