De groeicyclus van je okselhaar duurt echter een stuk korter; waar de groeicyclus van je hoofdhaar gemiddeld 2 tot 6 jaar duurt, duurt die van je okselhaar maar 30 tot 45 dagen. Je okselhaar zal dus nooit zo lang worden als je hoofdhaar, zelfs als je het nooit zou scheren.
Het ligt aan de daling van de testosteron en oestrogeenspiegel. Verlies van schaamhaar en okselhaar ligt hoofdzakelijk aan de testosterondaling. Om voor deze kwaal middelen te gaan gebruiken die testosteron bevatten, lijkt me wat ver gaan omdat dit middel ook weer gevolgen voor uw gezondheid kan hebben.
De groeicyclus van lichaamshaar is echter veel minder intens en duurt aanzienlijk korter; daarom wordt je lichaamshaar niet zo lang als je hoofdhaar! Het haar op je armen, benen, oksels en schaamstreek groeit maar gedurende 30 tot 45 dagen, vergeleken met de 2 tot 6 jaar die het haar op je hoofd groeit.
Is het echt mogelijk dat het haar stopt met groeien? Maak u geen zorgen, er zijn slechts enkele zeer specifieke gevallen waarin het haar echt kan stoppen met groeien: in geval van ziekte of significante tekorten (bijv. ijzertekort), hormonale afwijkingen of als gevolg van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Hangt ervan natuurlijk af hoe lang je schaamhaar is als het volgroeid is. Bij sommigen is dat drie centimeter, bij anderen wel vier of vijf. Gemiddeld groeit het 1 cm per maand denk ik.
Naast bescherming tegen de kou, behoedt het ons ook tegen bacteriën die door middel van een wrijving kunnen worden overgebracht. Daarnaast houdt je schaamhaar feromonen vast. Feromonen stellen vast of jij je wel of niet seksueel voelt aangetrokken tot iemand.
HOE SNEL GROEIT JE OKSELHAAR NU ECHT? Het haar op je lichaam groeit niet allemaal op hetzelfde tempo. Je hoofdhaar groeit gemiddeld 0.30 millimeter per dag, je wimpers en wenkbrauwen 0.16 millimeter per dag. Je okselhaar groeit ongeveer op dezelfde snelheid als je schaamhaar; gemiddeld 0.27 millimeter per dag.
"Scheren zorgt er niet voor dat je haar sneller of dikker teruggroeit", benadrukt ze, "omdat het de haarfollikel die de haargroei controleert niet beïnvloedt." "De perceptie dat je haar sneller teruggroeit na een scheerbeurt klopt gewoonweg niet.
Als je haar niet langer wordt kan dat meerdere redenen hebben, zoals: je haar breekt af, je hebt je maximale haarlengte behaald, je haar groeit langzaam, je knipt te vaak of je haar valt uit. Het is belangrijk om erachter te komen welke van de vijf precies het probleem is.
Haren groeien niet dikker terug
Het antwoord is eenvoudig: nee. Haar groeit met een bepaalde dikte uit het haarzakje en wordt niet dikker wanneer je het scheert. Je haargroei is genetisch en hormonaal bepaald. Wanneer je ouder wordt, kan er onder invloed van hormonen wel meer lichaamsbeharing ontstaan.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Op die lengte zal het haar uitvallen en beginnen er nieuwe haartjes voor in de plaats te groeien. Deze lengte varieert per persoon – vaak stopt schaamhaar met groeien tussen een lengte van 1 tot 5 centimeter. Er is wel een kans dat het haar dunner wordt naarmate het groeit.
Belangrijk om te weten is dat je haar minimaal 0,5 cm lang moet zijn om te kunnen waxen, dat is ongeveer de lengte van een droge rijstkorrel. Om dit te halen moet je twee tot drie weken je haar laten groeien en dus niet scheren, trimmen of epileren.
De populairste schaamhaartrend is al jaren de Brazilian wax. Glad, zonder haar is de key. Helemaal glad – van voor tot achter – heet de Sfinx of Hollywood wax. Als je nog een beetje haar laat staan op het middel van de venusheuvel, is het een Brazilian wax.
Dermatoloog Menno Gaastra benadrukt: "Okselhaar is absoluut niet onhygiënisch." Volgens Gaastra is het wel zo dat bacteriën makkelijker op de huid tussen de haren gaan zitten. "Als je je minder vaak wast, ga je sneller ruiken mét okselhaar dan zonder. Maar als je het schoon houdt, is er niks aan de hand."
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders.
Vitamine C, B-vitaminen zoals biotine (vitamine B7 of vitamine H) en niacine (vitamine B3) zijn essentiële vitamines voor de haargroei. Om gezond en glanzend haar te behouden en de voedingsstoffen te leveren die je haar nodig heeft, moet je een uitgebalanceerd dieet volgen met deze topvitamines voor de haargroei.
Een uitgebalanceerd dieet rijk aan vitamines en mineralen is een makkelijke manier om een snelle haargroei te stimuleren. Eieren, avocado's, bessen, noten en zoete aardappelen zijn bijvoorbeeld allemaal geweldige voedingsmiddelen voor je haar. Zet ze daarom op je boodschappenlijstje voor snellere haargroei!
Waarom adviseren kappers dan vaak om je haar toch regelmatig te laten knippen als je het wilt laten groeien? Dat heeft te maken met het feit dat je haarpunten kunnen splijten. Als je je haar op tijd laat knippen beperkt het splijten van het haar zich tot de puntjes.
Scheren en knippen van haartjes op de bovenlip en kin
Bij het scheren en knippen van haren blijft de wortel van de haar in de huid zitten. Een snelle en goedkope methode. Een nadeel is dat de haar snel aangroeit en opkomende haartjes dikker aanvoelen.
Maar er kleven ook een aantal nadelen aan scheren; stoppels, scheerirritaties, bultjes, sneetjes (vooral bij je ellebogen!) en ingegroeide haartjes. Ook kan scheren de huid van je armen behoorlijk uitdrogen als je het regelmatig doet. En dat moet wel, want je armhaar zal binnen no time weer terug groeien.
De onderzoekers concludeerden dat je door te scheren dus ook geen nieuwe haren stimuleert om te groeien en stelden dat 'onze conclusies de schoonheidsbewuste vrouw die haar oksels, benen en zelfs gezicht scheert, gerust kunnen stellen'. Sindsdien zijn dermatologen wel overtuigd van de onzin van deze mythe.
Bij jongens begint er schaamhaar te groeien aan het begin van de puberteit, tussen de 12 en 13 jaar. Wat later begint er haar te groeien onder de oksels. Natuurlijk krijgen jongens ook te maken met baardgroei.
Bij meisjes begint de puberteit op de leeftijd van 10 à 11 jaar en daarmee begint ook de ontwikkeling van de borsten en het schaam-, oksel- en beenhaar.
Proteïnen in vlees, kaas, eieren, linzen, bonen, eieren en vis zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei. Ook vitamine B, omega-3 vetzuren, ijzer en water bevorderen de haargroei.