In Oostenrijk geldt het avondeten als de belangrijkste maaltijd van de dag. Dit wordt meestal gegeten vanaf een uur of 6 's avonds. Ook het avondeten is een uitgebreide maaltijd, net als de lunch.
Ontbijt wordt meestal geserveerd tussen 7 en 10 uur, en lunch tussen 12 en 14 uur . Veel restaurants sluiten tussen de lunch en het diner, dat normaal gesproken begint om 18.00 uur en eindigt rond 23.00 uur.
Binnen de algemene beschouwing van een Oostenrijks ontbijt worden worstjes vaak genoemd als een onmisbaar ingrediënt. Muesli volgt op op de tweede plaats. Ook brood met jam of een eitje werden veelvuldig genoemd. De schnitzel, een typisch Weens gerecht, is volgens velen een traditioneel Oostenrijks ontbijt.
De prijzen voor eten en drinken liggen in Oostenrijk over het algemeen wat lager dan in Nederland. Dit geldt echter niet voor de stad Wenen.
In Oostenrijk geldt het avondeten als de belangrijkste maaltijd van de dag. Dit wordt meestal gegeten vanaf een uur of 6 's avonds. Ook het avondeten is een uitgebreide maaltijd, net als de lunch.
Voedselkosten in Oostenrijk
Een driegangenmenu in een middenklasserestaurant kost ongeveer 40-60 EUR per persoon .
Wat ook nooit ontbreekt op een ontbijttafel in Oostenrijk zijn cacao, groenten (zoals paprika, komkommer, tomaten) en eieren . Er zijn verschillende soorten bereidingen voor de eieren: van de roerei, via de spiegelei tot het zachtgekookte ei, Alles is inbegrepen in het ontbijtmenu.
Het is niet verstandig of beleefd om grappen te maken over het naziverleden van Duitsland en Oostenrijk . Het is absoluut niet bedoeld als een onderwerp voor humor. Het is het beste om dit onderwerp niet ter sprake te brengen, tenzij je relatief dicht bij de mensen staat met wie je praat.
Een fooi is in Oostenrijk, net als in Nederland en België, een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Geen verplichting dus. Het is in Oostenrijk gebruikelijk om fooi van circa 10% te geven (of het bedrag naar boven af te ronden) in restaurants of bars.
Het water in Oostenrijk is van goede kwaliteit; je kan hier gewoon uit de kraan drinken.
Dit laatste zorgt voor een betere energiebalans, voor een goede werking van hart- en bloedvaten en voor het immuunsysteem. In de praktijk is de aanbeveling om niets meer te eten na 16.00u.
Eten met Oostenrijkers
Wanneer u met een groep eet, is het beleefd om elkaar ' Guten Appetit' of 'Mahlzeit' te wensen. Mahlzeit betekent letterlijk 'maaltijdtijd' en wordt ook gebruikt als algemene begroeting rond het middaguur, wanneer men kan aannemen dat de meeste mensen op het punt staan om te lunchen.
Tafelmanieren zijn continentaal — de vork wordt in de linkerhand gehouden en het mes in de rechterhand tijdens het eten . Leg uw servet op uw schoot zodra u gaat zitten. Begin niet met eten totdat de gastvrouw 'Mahlzeit' of 'Guten Appetit' zegt. Eet alles op uw bord.
De prijzen in de Oostenrijkse horeca zijn meestal vergelijkbaar of net iets lager dan in Nederland. Zo heb je een bakje koffie voor een euro of 3 en betaal je voor een cappuccino rond de €3,50. Voor een bord met schnitzel, frietjes en salade ben je €15 tot €18 kwijt.
De authentieke Oostenrijkse keuken wordt gekenmerkt door rijke smaken en wordt gedomineerd door vlees en koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals gebak en brood . Van de gefrituurde Schnitzel tot de stevige Goulash, er zijn Oostenrijkse recepten voor elke maaltijd!
Hoewel Oostenrijkers zeker genieten van hun portie vlees en zuivelproducten, slagen ze er wel in om veel gezonde groenten in hun dieet op te nemen. Hoewel tomaten technisch gezien fruit zijn, worden ze het meest gegeten in Oostenrijk.
Ontbijt in Oostenrijk is meestal niet super uitgebreid. Het bestaat uit witte harde broodjes die we in Nederland ook kennen onder de naam harde Duitse bolletjes of Kaissersbroodjes.
Is Oostenrijk duur voor toeristen? Ja, Oostenrijk is relatief duur voor reizigers. Het is duurder dan zijn buren Duitsland, Italië en Slovenië, maar goedkoper dan Zwitserland.
Vergeleken met andere landen is Nederland het duurst voor A-merken. Voor basisboodschappen is alleen Duitsland duurder. De Consumentenbond peilde de prijzen van 200 producten in Nederland en vergeleek die met de prijzen in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostenrijk en Spanje.