Creëer voorspelbaarheid door routine: 7.00u opstaan en ontbijten, 8.00u tot 12.30u blokken (met 2 x 15' pauze), lunch, 13.30 tot 18.00u blokken (met 2 x 15' pauze), diner, 19.00u tot 21.00u uur herhalen, ontspanning en 8 uur slapen. Vermijd cafeïnehoudende dranken of energy drinks na 18.00u.
Oefen met oefenexamens binnen de tijd die je voor het examen hebt. Controleer aan welke vraag je teveel tijd hebt besteed of waar je juist meer tijd aan had moeten besteden. Bespreek examenstof of oefenexamens met andere leerlingen. Wat voor jou lastig is, begrijpt iemand anders misschien heel goed.
In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren. Je voorbereiding tijdens het semester is hierbij cruciaal. Je hebt immers meer slaagkans door diepgaand te leren en veel en met vaste tussenposes te herhalen dan door op korte termijn te willen blokken.
Examenopgaven variëren in lengte, vraagvorm en ook in het gevraagde vaardigheids- of kennisniveau. In elk examen worden zowel moeilijke als gemakkelijke vragen opgenomen. Bepaalde vragen kunnen als moeilijk worden ervaren, maar dragen er ook toe bij dat goede kandidaten zich kunnen onderscheiden.
Gemiddeld moeten alle resultaten van je centraal examen minimaal een voldoende zijn. Dit wordt de 5,5-regel genoemd. Zijn al je eindcijfers een 6 of hoger, dan ben je sowieso geslaagd. Als je één 5 hebt en de rest is 6 of hoger, dan ben je ook geslaagd.
Cafeïne alleen blijkt de prestaties wel te verbeteren en zorgt voor een snellere reactietijd, wees recent onderzoek aan de universiteit van Tasmanië uit. Een kopje koffie voor het examen lijkt dus niet verkeerd. Hoewel er ook scholieren zijn die hun heil zoeken bij sterkere pepmiddelen.
Cafeïne heeft bij hoeveelheden vergelijkbaar met een à twee kopjes koffie een stimulerend effect op de concentratie en prestatie', zegt Ann Meulemans, deskundige voedingsleer aan de KU Leuven. 'Het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid.
Het heeft geen zin om vlak voor het examen alles nog eens te herhalen. In die korte tijd ga je niets meer onthouden. Je staat beter wat vroeger op om rustig de leerstof te overlopen. Idealiter zou je de leerstof tot 4 keer moeten herhaald hebben voor je het examenlokaal binnenstapt.
Tijdens de blok- en examenperiode zet je alles op alles en zal je meer studeren dan tijdens de lesweken. Je kan 8 à 10u studeren als maatstaf nemen. Vergeet niet om elk uur een korte pauze in te lassen en hier en daar in je planning een vrij moment vast te leggen.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Bij de berekening van de studielast per vak is uitgegaan van de algemene norm voor het bestuderen van literatuur: 5 pagina's literatuur per uur. Wanneer literatuur niet grondig bestudeerd, maar alleen gelezen dient te worden geldt een norm van 6 à 7 pagina's per uur.
reken dan uit hoeveel dagen je denkt nodig te hebben om alles te leren voor de toets. Stel je moet 3 blokken leren reken dan uit dat je 4 dagen voor de toets begint.
Nee, je mag maximaal 2 vijven OF 1 vijf en 1 vier OF 1 vier hebben op je eindlijst. Met 1 vier en 2 vijven ben je gezakt. M.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
Conclusie. De kernregel eist dat je voor Nederlands, Engels en Wiskunde ten minste een: 4,5 – 5,5 – 5,5 haalt op je diploma. Deze drie cijfers worden immers naar boven afgerond en daarmee komen je gemiddelde eindcijfers dan uit op een: 5 – 6 – 6.
De blok en examenperiode duurt zo'n 6 weken. Dat is waarschijnlijk een stuk langer dan je ooit in het middelbaar aan een stuk door hebt moeten studeren.
De besten van hen hielden allemaal hetzelfde ritme aan: 90 minuten focus, 20 minuten rust (Bewijsstuk C). Een natuurlijk ritme, dat wetenschappelijk bewezen het beste werkt om op top-niveau te presteren. Na een focus-cyclus van 90 minuten slaat het brein namelijk automatisch af; naar de dwaal-modus.