Hoewel het heel verleidelijk is om 'm meteen te ontvormen, is het net heel belangrijk om 'm 10 minuten in de vorm te laten afkoelen alvorens 'm te ontvormen. Je cake stijft zo een beetje op, waardoor er minder kans is dat hij breekt.
Zet je waterkoker aan of laat water koken in een fluitketel. Giet het kokende water over een theedoek en leg de theedoek op het aanrecht. Zet daarna je cakeblik op de natte doek. Laat dit een paar minuten staan en je cake zal netjes uit de vorm komen.
De meest voor de hand liggende oplossingen om een taart of gebak te ontvormen zijn het bakblik instrijken met boter en bloem en vormen gebruiken met een anti-aanbaklaag. Komt de taart of cake dan nog niet uit de vorm kan je altijd proberen het gebak heel voorzichtig los te snijden met een lang, scherp mes.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
Melk heeft een bindend effect op het eiwit in bloem en verhoogt hierdoor de 'hardheid' van het gebak. Melk beat lactose, dat bij een hoge temperatuur karameliseert een zo voor een lekkere korst zorgt. Ook voegt het voedingswaarde toe aan de cake en zorgt dat het niet te droog wordt.
Als je de cake niet goed koelt, kan het zijn dat je een gebarsten of doorweekte cake krijgt. Koelen in de koelkast is een snellere methode, maar je kunt je cake ook op het aanrecht of in de oven laten afkoelen. Je kunt je cake op een rooster plaatsen, in de bakvorm laten of zelfs ondersteboven laten afkoelen.
Het invetten van de vorm kun je doen met zachte (of gesmolten) boter, maar je kunt ook een speciale bakspray gebruiken. Zorg in elk geval dat je alle hoekjes van de vorm goed meeneemt. Gebruik voor de boter een kwastje, een stukje keukenpapier, een boterhamzakje of gewoon je vingers om alles goed in te vetten.
Elke olie werkt, maar als je het nauwkeurig bekijkt dan zijn bepaalde oliën beter geschikt voor hoge temperaturen dan anderen. Zonnebloemolie is verreweg het goedkoopst en werkt goed, maar olijfolie, rijstolie en raapzaadolie werken ook goed.
Antwoord: Dat komt door het ongelijkmatig rijzen van de cake. Een scheur in een cake hoort eigenlijk een beetje bij een zelfgebakken cake. Een erg grote scheur kan veroorzaakt zijn door een te hoge temperatuur.
Siliconen is hittebestendig tot 230°C en daardoor geschikt voor alle soorten gebak. Ook in de magnetron kun je de vormen gebruiken, maar niet op de 'crispy' stand. Naast hittebestendig is siliconen ook koudebestendig tot wel -60°C. Hij is dus ook geschikt voor in de vriezer.
Na de bereiding van het gerecht haal je het uit de vorm door de veer aan de zijkant open te klappen. De metalen ring wordt hierdoor wat ruimer en kan je dan eenvoudig van je taart of quiche verwijderen. Het is wel belangrijk dat je de springvorm insmeert met boter zodat deze niet vast kan kleven aan het gerecht.
Laat de taart minstens 15 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Doe je dat eerder, dan heb je een grotere kans dat je taart kapot gaat. Laat hem daarna afkoelen op het rooster van je oven, dit is ideaal omdat de warmte aan de onderkant zo ook goed wegkan.
Bak de tulband in 65-70 minuten gaar en goudbruin. Neem de tulband uit de oven en laat deze circa 2 minuten afkoelen in de vorm. Haal de tulband uit de vorm en laat deze op een rooster verder afkoelen. Bestuif de afgekoelde tulband met poedersuiker.
Om ervoor te zorgen dat de cake sowieso uit de vorm loslaat kun je uit voorzorg ook nog een laagje paneermeel of bloem over de olie/boter aanbrengen of een stuk bakpapier in de vorm leggen.
Het komt misschien niet direct in je op, maar vloeibare margarine is perfect geschikt voor het bakken van cake, cupcakes of muffins. Het bakken met vloeibare margarine is sneller, omdat je geen roomboter hoeft te smelten of op kamertemperatuur hoeft te brengen.
Tarwebloem heeft minder gluten dan bloem van harde tarwe (durum tarwe) en is hierdoor net iets minder geschikt voor het bakken van brood. Gewone bloem is perfect voor allerlei bakrecepten. Zo kun je de tarwebloem gebruiken voor koekjes, taarten en cake.
Siliconen bakvormen verspreiden de hitte van de oven niet zo makkelijk door je cake als metalen vormen dat doen. Daardoor krijg je meestal geen krokante korst. Maar siliconen vormen zijn wel ontzettend makkelijk in het gebruik. Omdat ze flexibel zijn kan je de cake er vrij gemakkelijk in een stuk uit halen.
De kant met de knipjes komt op de bodem. Het bakpapier mag best een stuk boven de rand uitsteken. Zo rijst het beslag mooi recht omhoog tijdens het bakken. Op deze manier kun je heel gemakkelijk je bakvormen bekleden!
Er valt geen beslag tussen bakvorm en papier
Een mooie bijkomstigheid: als je bakpapier vast zit, kun je dus ook geen beslag meer tussen de vorm en het papier laten vallen – of dat nu per ongeluk of expres is. Dat bespaart je een heleboel bakvorm-beschadigend schrobwerk.
Het bakpapier kleeft niet meer aan je baksel
Maar bijna net zo vervelend is het als je dat papier vervolgens van de cake moet pulken, omdat het blijft kleven. Dat probleem los je makkelijk op door de vorm eerst in te vetten met boter. Dan blijft het bakpapier namelijk aan de vorm plakken en niet aan de cake zelf.
Verwarm de oven goed voor
De hoge temperatuur zorgt ervoor dat de lucht in je baksel uitzet, waardoor het beslag luchtiger wordt en rijst. Hoe heter de oven, hoe sneller dat gaat. De hitte zorgt er ook voor dat de eiwitten stollen, waardoor je creatie vorm houdt en instortingsgevaar wordt verkleind.
Verpak de cake in plasticfolie, aluminiumfolie, in een plastic zak of in een afsluitbare (cake)bak. Luchtdicht verpakt is de cake een kleine week te bewaren. Natuurlijk is ie versgebakken wel het allerlekkerst!
Verpak hem in aluminiumfolie en laat hem gewoon op het aanrecht staan of zet hem in eenkastje. Dan blijft hij zeker een week goed. Gebruik je liever geen aluminium folie? Dan kun je de cake ook (in plakjes) in een trommel bewaren.