Kunstleer is natuurlijk ten eerste de diervriendelijke variant van het echte leer. Het is gemakkelijker in het onderhoud en ook beter schoon te houden dan het echte werk. Ook is het niet vocht-doorlatend en zijn haren van eventuele huisdieren makkelijk te verwijderen.
Voor- en Nadelen van Kunstleer
Kunstleer neemt geen vocht op en is niet luchtdoorlatend. Hierdoor is kunstleer veel bestendiger dan echt leer wat in sommige toepassingen zoals werkkleding erg belangrijk kan zijn.
Kunstleer wordt steeds mooier en is soms bijna niet te onderscheiden van echt leer. Toch zijn er een aantal dingen waaraan je echt leer kunt herkennen. Echt leer is namelijk soepel en elastisch en voelt vaak zacht aan. Waar kunstleer vaak een beetje plastic achtig ruikt, heeft echt leer bovendien een natuurlijke geur.
Imitatieleer is onverslijtbaar en afwasbaar. Dit materiaal is over het algemeen goedkoper dan echt leder. Schoenen gemaakt van namaakleer zien er langer nieuw uit en zijn bovendien resistenter. Het materiaal is waterafstotend.
Leer kan wel degelijk branden. Maar daar heb je wel hoge temperaturen voor nodig. Bij lagere temperaturen (bijvoorbeeld een aansteker) zal het hooguit smeulen. De oorzaak daarvoor is dat tijdens het looien het leer wordt ontdaan van vetten en oliën.
Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam, een ree of een kalf. Ook de huid van krokodillen en slangen wordt tot leer verwerkt, evenals sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen).
Kunstleer (PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder)
Kunstleer is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder. Deze leersoorten worden vaak afgewerkt met een synthetische afwerking. Op deze manier krijgt de tas de look en feel van een leren tas.
Gebruik een beschermende spray om je schoenen te beschermen tegen vuil en water. Vaak werken deze sprays ook om de kleur weer iets op te halen. Door je schoenen te beschermen tegen vuil en water, voorkom je dat het imitatieleer snel beschadigd en gaat het veel langer mee.
Je schoenen van kunstleer invetten
Waar je echt leren schoenen verzorgt door ze in te vetten met bijvoorbeeld een crème, neemt het kunststof waarvan kunstleer is gemaakt geen vet op.
Speciale verzorgingsproducten. Een grondige reiniging en verzorging van kunstleer moet altijd om de drie tot zes maanden worden uitgevoerd. Eerst wordt grof vuil opgezogen en weggeveegd. Daarna dien je het vuil te verwijderen met een speciaal kunstlederverzorgingsproduct.
Volnerf leer
Deze nerflaag van het leer is de sterkste en meest duurzame leersoort; omdat die een dichtere vezelstructuur heeft.
Lamsleer is het beste leer wat betreft soepelheid, zachtheid en draagbaarheid. Het leer gemaakt van lamsvel is heel veelzijdig en heeft een textuur die zorgt voor een luxe uitstraling. Producten van lamsleer hebben een elegante en chique uitstraling.
Helaas is het productieproces van kunstleer vaak niet veel mens- en milieuvriendelijker dan het looiproces van chemisch koeienleer, omdat het kunstleer vaak van kunststof gemaakt wordt.
Behandel de vlek met een sopje van groene zeep en lauwwarm water (1 theelepel op 1 liter water). Gebruik eventueel afwasmiddel wanneer je geen groene zeep tot beschikking hebt. Zweet of bloed. Behandel de vlek met een sopje van groene zeep en lauwwarm water (1 theelepel op 1 liter water).
Om het kunstleer soepel te houden, schoon te maken en op te frissen kun je je kunstleren meubel het beste 1 keer per 4 maanden behandelen met onze Leatherlook Clean & Care onderhoudsset. Met dit onderhoudsproduct heb je nog langer plezier van je meubel. Ga wel op de juiste manier aan de slag met dit onderhoudsmiddel.
Dit leer moet regelmatig met een pluisvrije, droge of iets vochtige doek afgestoft worden. Elke 3 tot 6 maanden moet het “leer” met PU-Protector gereinigd en verzorgd worden. Een pluisvrije zachte doek met PU-Protector vochtig maken en opwrijven.
Doe dat nooit! Want als leer nat wordt en dan meteen met te veel warmte gedroogd wordt, kan uw tas krimpen, uit vorm raken, barsten en uitdrogen. Zelfs als het een paar dagen kost, laat de tas op een natuurlijke manier drogen.
Daarnaast de schoenen tijdens het gebruik ook blijven inspuiten (b.v. 1x in de maand). Zo blijven ze optimaal beschermd. Belangrijk is wel de schoenen eerst stof en vuil vrij te maken.
Poets je schoenen dan wekelijks. Hoe vaker hoe beter! Daarnaast moet je je schoenen altijd poetsen / onderhouden nadat ze vies of nat geworden zijn.
Wel wordt geadviseerd om het niet op te hoge temperaturen te wassen. Niet heter dan 30 graden en hangend aan de lucht laten drogen.
Hoe vaak moet jij jouw schoenen insprayen? Om jouw schoenen optimaal goed te houden is het regelmatig gebruiken van een schoenenspray belangrijk. Iedere twee tot drie weken mogen jouw schoenen wel ingespoten worden. Na drie weken neemt het beschermlaagje af en kan er weer vocht en vuil door dringen.
Van links naar rechts: leer, coated leer, het ruitje staat voor 'overige materialen' en tot slot het symbool voor textiel (stof). Het wel of niet te maken hebben met echt leer is vooral goed om te weten. Voor mensen die geen kunststof schoenen willen dragen bijvoorbeeld, of voor mensen die juist vegan schoeisel zoeken.
Aniline is de mooiste soort meubelleer om zijn natuurlijke vorm. Het leer voelt heel prettig aan, maar heeft geen beschermlaag. Dat betekent dat het leer erg gevoelig is voor verkleuring en het absorbeert het vuil. Het is het duurste soort leeromdat maar 2% van de huiden geschikt is als vol aniline.
De beste bekleding is geschuurd leer en dubbeldik leer. Vermijd stoffen die gemakkelijk vasthaken.
Deze kunstleren zijn vaak vervaardigd uit polyurethaan (PU) met een micoporeuze structuur. Kunstleren die geen vocht opnemen zijn vaak vervaardigd uit PVC of een combinatie van PVC en polyurethaan.