Hoe betrouwbaar is een spiraal? Beide spiraaltjes zijn erg betrouwbaar. Van de duizend vrouwen met een hormoonspiraal worden twee vrouwen per jaar toch zwanger. Bij het koperspiraaltje wordt één op de duizend vrouwen alsnog zwanger.
Er zijn twee soorten spiraaltjes: het koperspiraal en het hormoonspiraal. Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt. Met een koperspiraal ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Een hormoonspiraal, zoals Mirena of Kyleena, bevat progestageen.
De koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. Het meest betrouwbare koperspiraaltje, de T-Safe spiraal, is als anticonceptiespiraal geregistreerd voor een verblijfsduur van tien jaar.
Welke bijwerkingen of nadelen heeft een koperspiraal? Je ongesteldheid kan de eerste maanden langer duren met meer bloedverlies en pijn. Soms blijft dat. Je kunt ook nergens last van hebben.
Koper is giftig voor de mannelijke zaadcellen. Daardoor zijn ze niet of nauwelijks in staat om een eicel te bevruchten. Koper maakt het slijmvlies van de baarmoeder ook ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel.
Extreem veel koper in het lichaam kan leiden tot geïrriteerde darm- en slijmvliezen. Daar kan je misselijk van worden, van gaan braken of diarree van krijgen. Mensen met de ziekte van Wilson hebben last van een teveel aan koper. De ziekte van Wilson is een zeldzame stofwisselingsziekte.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva. Deze anticonceptiemiddelen met enkel progestagenen stonden erom bekend dat ze meer gewichtstoename veroorzaken dan combinatiepreparaten van oestrogeen en progestageen, zoals de pil.
Vlak na het inbrengen van een koperspiraal, kun je pijn of kramp in je buik krijgen. Dit is normaal gesproken van korte duur. Ongeveer 6 weken na plaatsing vindt een nacontrole plaats. Hierbij wordt de locatie en/of ligging van het spiraaltje gecontroleerd door je arts, verloskundige of gynaecoloog.
Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks
Ja, het is mogelijk dat je het spiraaltje als het ware 'verliest', maar dit is heel ongebruikelijk. Het eerste jaar na het plaatsen van de spiraal is er een kans van vijf procent dat de spiraal niet op zijn plek blijft zitten en naar buiten komt.
Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding. Je kunt je menstruatie niet zelf regelen. Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Een koperspiraaltje kan hevige en langere maandstonden uitlokken.
"Maar tussen beide zit een flink verschil", zegt de huisarts. "De pil bevat twee hormoonsoorten. Een hormoonspiraal bevat een veel lagere concentratie hormonen en maar één hormoonsoort.
Het is normaal dat je na de plaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik krijgt. Onregelmatig bloedverlies komt ook voor omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Deze klachten kunnen 3 tot 6 maanden duren, hierna is het lichaam gewend aan het spiraaltje.
Je kunt kiezen uit een spiraal met koper of een spiraal met hormonen. De koperspiraal werkt 5 of 10 jaar. Bij de koperspiraal kun je in het begin meer bloedverlies en pijn hebben. De hormoonspiraal werkt 5 of 6 jaar.
Je kunt je menstruatie dus niet overslaan, verschuiven of uitstellen. Het koperspiraal is hormoonvrij, waardoor de natuurlijke cyclus behouden blijft. De eerste menstruaties na het plaatsen kunnen iets overvloediger zijn, maar worden na een korte tijd meestal weer als vanouds.
Het T-Safe koperspiraaltje kost €78,04. Daarmee ben je tot wel 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Of deze kosten vergoed worden, hangt af van je leeftijd en of je aanvullend verzekerd bent. Daarnaast betaal je ook nog kosten voor de plaatsing van het spiraaltje.
We raden je af meteen te sporten na plaatsing van een koperspiraal. Direct na de behandeling kun je je even duizelig voelen. Als dat over is mag je naar huis. Het is verstandig om het die dag verder rustig aan te doen.
Soms kun je de eerste 24 uur na de plaatsing soms nog wat (menstruatie-achtige) krampen ervaren. We raden je aan om een uur voor het plaatsen paracetamol 1000 mg of ibuprofen 400 mg in te nemen. De pijnstilling werkt ongeveer 4-6 uur, mocht je na die tijd hevige pijn krijgen (zeldzaam) neem dan contact met ons op.
Anticonceptie zonder hormonen
Omdat ze bijvoorbeeld last krijgen van bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een sombere stemming, of omdat ze liever geen onnatuurlijke producten gebruiken. De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.
Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg. We raden je aan om een uur voor het plaatsen een Naproxen 500 mg of 2 paracetamol-tabletten van 500 mg in te nemen.
Sommige vrouwen die een spiraaltje gebruiken, hebben daarom vaker last van tampons, omdat de vagina droog aanvoelt. Gewoonlijk hebben die vrouwen heel weinig bloedverlies. In dat geval volstaan enkele inlegkruisjes per dag. Maar voor wie tampons wil blijven gebruiken, vormt het spiraaltje geen enkele tegenindicatie.
Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje. Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan is dat het pootje van de spiraal. Het spiraaltje zit dan niet meer goed in uw baarmoeder.
Ook helpt koper het bindweefsel van de huid soepel te houden en is het belangrijk voor kraakbeen. Koper ondersteunt het energieniveau en draagt bij dat ijzer door het lichaam wordt getransporteerd. Het mineraal is tevens goed voor het zenuwstelsel. Koper draagt tot slot bij aan de pigmentatie van de huid en het haar.