Bulgur (ook: burghul of boergoel) is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.
Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Bulgurkorrels zijn dus groter dan couscouskorrels en hebben een iets andere bereidwijze. Bulger bevat dus ook gluten.
Bulgur is erg vezelrijk
Bulgur bevat echt veel meer vezels dan bijvoorbeeld pasta of rijst. Dat is leuk, maar waarom is dat nu zo positief? Allereerst, omdat vezels ontzettend belangrijk zijn voor onze gezondheid. Vezels zijn namelijk nodig voor een goede darmwerking.
Bulgur is volgens het Voedingscentrum een gezond graanproduct, gemaakt uit verschillende soorten tarwe. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en ziet eruit als rijst, maar dan met grovere korrels.
Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten.
Bulgur bestellen | Albert Heijn.
Vezels verminderen de bloedsuikerpieken en geven een langdurig verzadigd gevoel. Hierdoor heb je minder behoefte om te snacken tussendoor. Voedingsmiddelen met langzame koolhydraten zijn bijvoorbeeld: Havermout, bulgur, quinoa.
Couscous bevat sowieso meer dan dubbel zo veel energie als aardappelen (150 kcal per 100 g). Bovendien bevatten aardappelen meer mineralen. En ook vitamine C, iets dat helemaal niet voorkomt in couscous. Dus: geniet van je couscous, maar laat er niet elke dag je aardappel voor.
Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is bulgur in geen velden of wegen te bekennen bij je supermarkt. Je kunt het vervangen door een andere koolhydraatbron. Quinoa en couscous zijn hier bijvoorbeeld geschikt voor.
Bulgur is een dankbaar ingedriënt dat heerlijk smaakt bij veel gerechten. Je kan het als bijgerecht (of voorgerecht) eten of als volwaardige maaltijd (vegetarisch of met vlees of gevogelte) of verwerkt in een slaatje. Het is allemaal even lekker.
Vitaminen en mineralen
Ook bij vitaminen wint quinoa het overtuigend van rijst en couscous. Zo bevat quinoa veel meer vitamine B1, B2, B6 en foliumzuur.
Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Je kunt couscous perfect combineren met allerlei soorten groenten, ideaal wanneer je gezond wilt afvallen. Maar ook met kip, vlees, of vis kun je heerlijke maaltijden bereiden. Warm, of in een salade, de keuze is aan jou! Laat je inspireren door de onderstaande WW recepten met couscous.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Ukie: Als je wilt afvallen, kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten. Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen ook nog beter. Aardappels zijn vezelrijk en bevatten veel ijzer en vitamine C, wat niet in pasta of rijst zit.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Volkoren Bulgur
Zoals gele bulgur, wordt geproduceerd uit harde tarwe, maar is dan minder geschild. Daardoor bevat het een hogere hoeveelheid vezels in vergelijking tot gele bulgur. Volkoren bulgur heeft dus meer vezels dan gele bulgur en wordt sterk aanbevolen voor diëten en gewichtsbeheersing.
Het bevat alle essentiële aminozuren, waardoor het een volwaardige eiwitbron is. Daarnaast bevat quinoa veel vezels en verschillende vitamimen en mineralen. Vooral het gehalte magnesium, ijzer, zink en koper springt in het oog. Van de vitaminen zijn vooral vitamine B2 en E goed vertegenwoordigd.
Wat is een koolhydraatarm dieet? Een koolhydraatarm dieet of 'laag koolhydraat hoog vet dieet' is een dieet waarmee je relatief veel energie uit eiwitten en vet haalt en weinig energie uit koolhydraten. Vormen van koolhydraten in onze voeding zijn suikers, zetmeel en vezels.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Denk aan bramen, frambozen en avocado's. Die kun je dus het beste eten bij diabetes type 2, omdat ze weinig invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Onderstaande fruitsoorten representeren het tegenovergestelde van 'gezond fruit bij suikerziekte'.
Bij mensen met diabetes en een gezond gewicht, lijken magere en halfvolle zuivelproducten geen ander effect te hebben dan volle zuivel. Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers.