Indien de feestdag valt binnen de eerste 30 kalenderdagen na aanvang van de ziekteperiode, dan moet u als werkgever deze feestdag betalen. Indien de feestdag daarentegen na de 30ste kalenderdag na aanvang van de schorsing valt, dan betaalt de mutualiteit deze feestdag.
Bij ziekte heeft de werknemer altijd recht op de betaling van die feestdag, maar wie betaalt, kan verschillen: Valt de feestdag binnen de eerste 30 kalenderdagen na de aanvang van de schorsing, dan betaalt de werkgever. Valt de feestdag na de 30ste kalenderdag, dan betaalt in principe de mutualiteit.
Indien de werknemer niet moet werken op een feestdag en in principe had kunnen genieten van een welverdiende dag rust maar ziek wordt, heeft hij geen recht op gewaarborgd loon, maar wel op het loon voor de feestdag.
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.
Er bestaat geen wet die bepaalt welke feestdagen in Nederland vrije dagen zijn. En ook zijn er geen wettelijke regels die bepalen dat je als werkgever je medewerkers op vrije feestdagen moet doorbetalen.
Helaas is niet elke feestdag een officiële feestdag in Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld oudjaarsdag, Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen. Op deze dagen krijg je dus sowieso niet extra betaald.
De betaling van het loon voor een feestdag, een vervangingsdag of een inhaalrustdag valt ten laste van de werkgever. De werknemer heeft echter geen recht op het loon voor een feestdag wanneer hij zonder rechtvaardiging afwezig is geweest op de gewone arbeidsdag die aan de feestdag voorafgaat of erop volgt.
Uw Ziektewet-uitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de Ziektewet-uitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.
Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.
Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Overuren en toelagen doorbetalen
U moet 70% of 100% van alle loonbestanddelen doorbetalen die de werknemer ook zou krijgen als hij niet ziek zou zijn geweest. Bijvoorbeeld een 13e maand, overwerkuren of persoonlijke toelagen.
Vervangingsdagen. Wanneer een feestdag samenvalt met een zondag of een andere inactiviteitsdag (in veel ondernemingen de zaterdag), moet je als werkgever een vervangingsdag op een normale activiteitsdag vastleggen. Je kan deze vervangingsdag vrij kiezen binnen hetzelfde kalenderjaar.
Ik moet werken op een feestdag. Wat nu? Als je toch werkt op een feestdag of een vervangingsfeestdag, dan heb je recht op betaalde inhaalrust en je normale loon van een gewone werkdag, inclusief alle premies en voordelen in natura.
Een geplande adv-dag of av-dag behoudt zijn karakter, ook al is de werknemer die dag arbeidsongeschikt. De werknemer 'verliest' die dag dus. De dag wordt niet vervangen door een dag arbeidsongeschiktheid, waardoor de werknemer de av- of adv-dag later niet meer kan opnemen.
Gevolgen voor vakantiedagen: afwezigheid wegens ziekte heeft geen invloed op je vakantiedagen. Lees meer op de webpagina 'Jaarlijkse vakantie' over de overdracht van vakantiedagen in geval van afwezigheid wegens (beroeps)ziekte of ongeval.
Een werknemer die minder dan 5 dagen per week deeltijds tewerkgesteld is met een vast rooster, heeft recht op de feestdagen die samenvallen met zijn gewone werkdagen en op een vervangingsdag voor alle feestdagen die samenvallen met een dag waarop normaal niet gewerkt wordt in de onderneming.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Net als bij langdurige arbeidsongeschiktheid geldt voor de werkgever een opzegverbod bij regelmatig ziekteverzuim. Ziekte mag eigenlijk nooit een reden zijn voor ontslag.
De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen. Wel mag uw werkgever vragen of u ziek bent door een bedrijfsongeval.
Gevolgen ziek uit dienst gaan van een medewerker: Door premiedifferentiatie hogere premie Whk. Betalen ziekengeld aan UWV bij niet voldoen aan re-integratie verplichting. Financiële consequenties; afhankelijk van de wijze van beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
Als een medewerker ziek is en daardoor niet kan werken en niet aan zijn of haar contracturen kan voldoen, kun je voor die medewerker ziekte invoeren. De ingevoerde ziekte-uren worden opgeteld bij geklokte uren (als die er zijn) en zorgen ervoor dat de medewerker geen min-uren opbouwt.
De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%.
Vervangingsdag. Wanneer een feestdag valt op een zondag of inactiviteitsdag hebben je voltijdse medewerkers recht op een vervangingsdag op een gewone activiteitsdag. Deze vervangingsdag mag voor de eigenlijke feestdag vallen, maar moet opgenomen worden binnen hetzelfde kalenderjaar.
De wet zegt niets over extra loon of toeslagen voor werken op een feestdag. Er kunnen wel regels in je cao staan over een verplichte toeslag.
Er zijn geen wettelijke afspraken over extra vergoeding als u 's nachts, in het weekend of op een feestdag werkt. Een toeslag op uw salaris hangt af van wat u met uw werkgever heeft afgesproken.