“Halfvolle en magere melkproducten hebben exact dezelfde samenstelling als volle melkproducten qua eiwitten en vitamines en mineralen. Het enige verschil is dat halfvolle zuivel en magere zuivel minder vet en daardoor ook minder calorieën bevatten dan volle zuivel.
Zowel de magere, halfvolle als volle variant bevatten ongeveer evenveel voedingsstoffen. Alleen het gehalte aan vitamine A neemt af bij het afromen van melk en zit dus in kleinere hoeveelheden in magere melk(producten). Verder geldt hoe minder vet, hoe minder calorieën.
Melk bevat net als andere zuivelproducten veel eiwitten, calcium en vitamine B2 en B12. Toch zit er ook veel vet in melk. Daarom kun je beter kiezen voor halfvolle of magere melk. Zo kan je zelf kiezen hoeveel vet je binnenkrijgt met je glas melk.
Sterker nog, als we magere melk drinken, lopen we mogelijk vetoplosbare voedingsstoffen zoals vitamine A en E mis . Halfvolle melk bevat weinig vet om een 'vetarm' voedingsmiddel te zijn, maar het bevat ook minder vetoplosbare vitamines dan volle melk .
Melkproducten bevatten goede voedingsstoffen, zoals eiwit, calcium, vitamine B2 en B12. Bovendien verkleint het gebruik van zuivel het risico op darmkanker. Om niet te veel verzadigd vet binnen te krijgen is het advies om magere of halfvolle zuivel te gebruiken in plaats van volle, ook voor kinderen.
Recente studies suggereren dat magere melk niet altijd de beste gezondheidsbevorderende keuze is . Hoewel veel officiële richtlijnen al lang aanbevelen om volle melk te vermijden, kan het eigenlijk een geweldige aanvulling zijn op een op voedingsstoffen gericht dieet.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
“Voor mensen die echter te maken hebben met overgewicht of cardiovasculaire risicofactoren, kan halfvolle of magere melk een betere optie zijn, omdat ze dezelfde essentiële voedingsstoffen leveren met minder calorieën en minder verzadigd vet .”
Melk bevat niet alleen belangrijke mineralen, het helpt ook om te vermageren. Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks 350 ml melk drinken, sneller afvallen dan mensen die weinig zuivel opnemen. Het is dus een aanrader om melk te drinken tijdens je dieet.
De voedingsrichtlijnen voor Amerikanen (DGA) voor 2020-2025 bevelen drie porties melk en zuivelproducten per dag aan, waaronder magere en magere koemelk als onderdeel van een gezond voedingspatroon.
Zure melkproducten, zoals karnemelk, kwark en yoghurt worden vaak beter verdragen, omdat deze voedingsmiddelen bacteriën bevatten die lactase leveren. Hierdoor is een gedeelte van de lactose al verteerd en wordt de rest van de lactose ook gemakkelijker verteerd.
Voor 70-plussers is zuivel belangrijk, vanwege de bijdrage die zuivel levert aan gezonde botten, cognitief functioneren en spiermassa. Gezonde voeding helpt beperkingen in het functioneren te voorkomen.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Voor iemand die wilt aankomen is volle zuivel zeker aan te raden. Zo bevat Griekse yoghurt 10% vet. In plaats van magere melk, pak je volle melk. Melk is een goede bron van calcium.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Magere melk bevat hoogwaardige eiwitten (3,6-3,7 g/100 ml), met alle negen essentiële aminozuren. Het eiwit in melk kan bijdragen aan de opbouw van spiermassa na krachttraining, zowel bij mannen als vrouwen en op de korte en langere termijn2–4.
Magere melk bevat alle negen aminozuren die goed zijn voor het behoud van magere spieren . Daarom helpt het hebben van magere melkproteïne om spieren sneller op te bouwen en ze verder goed te onderhouden. Ook bevat magere melk caseïneproteïne, wat makkelijk te verteren is.
Melk maakt niet dik. Zeker niet als u in een gezond vermageringsplan kiest voor magere melk die quasi geen vet bevat. Zuivel lijkt zelfs een gunstig effect te hebben op ons lichaamsgewicht. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende (magere) zuivel eten of drinken, minder kans hebben op overgewicht.
Je hoort het wel eens: zuivelproducten zijn dikmakers... Maar dat klopt niet. Zeker niet als onderdeel van een gezonde voeding. Halfvolle en magere melk zijn met minder dan 1,8 g vet per 100 ml zelfs te beschouwen als vetarme producten.
Door magere melk te drinken, missen we mogelijk de in vet oplosbare vitamines zoals A en E. Halfvolle melk heeft een laag vetgehalte om als 'vetarm' te worden beschouwd, maar het heeft ook lagere niveaus van in vet oplosbare vitamines vergeleken met volle melk . Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw in vet oplosbare vitamines uit andere bronnen haalt.
Na een uitgebreide studie werd geconcludeerd dat het drinken van zuivel daadwerkelijk kan helpen om de niveaus van zowel goede als slechte cholesterol te verlagen . Bovendien onthulden de bevindingen dat mensen die regelmatig melk dronken 14 procent minder kans hadden om coronaire hartziekten te krijgen.
Vroeg of laat zullen de delen die verkalkt zijn minder goed of zelfs niet meer werken. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat te veel calcium kan zorgen voor nierstenen. Nogmaals: bij een bakje kwark in de ochtend is er zeker geen reden tot paniek.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv.yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet.Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Een te hoog cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.