IJzer , kobalt, chroom en nikkel zijn metalen die op zich allemaal magnetisch aangetrokken worden. Dat komt omdat de elektronen van deze metalen deels in een vlak draaien en de atomen piepkleine elektromagneetjes zijn, elementairmagneetjes genoemd.
Juist in de vier elementen ijzer, nikkel, kobalt en gadolinium bestaat interactie tussen zogenaamde 'ongepaarde spins'. Deze interactie zorgt ervoor dat de magnetische momenten van atomen zich blijvend evenwijdig aan elkaar kunnen richten.
Is goud of zilver ferromagnetisch? Nee, goud of zilver zijn niet ferromagnetisch – dat betekent dat magneten deze beide metalen niet aantrekken. Goud en zilver behoren tot de diamagnetische stoffen.
Niet alle metalen zijn magnetisch! Enkel ijzer (wat we vaak in staal terugvinden), nikkel en kobalt vertonen deze eigenschap. Metalen waarvan het grootste bestanddeel ijzer is, noemt men ook wel ferrometalen. Bij de ferrometalen worden ook metalen gerekend die magnetische eigenschappen hebben.
Is rvs magnetisch? Roestvrij staal kan magnetisch zijn, maar dat is niet altijd het geval. Net als bij de corrosiebestendigheid hangt dit af van de samenstelling van de legering. Ferromagnetische rvs-soorten hebben bijvoorbeeld een relatief hoog ijzergehalte, waardoor ze magnetisch zijn.
Er bestaan inderdaad soorten roestvrijstaal die wel magnetisch zijn. Deze “ferritische staaltypen” (400-serie) bevatten minder chroom en nikkel, waardoor ze wél magnetisch zijn.
IJzer , kobalt, chroom en nikkel zijn metalen die op zich allemaal magnetisch aangetrokken worden. Dat komt omdat de elektronen van deze metalen deels in een vlak draaien en de atomen piepkleine elektromagneetjes zijn, elementairmagneetjes genoemd.
De verschillende magnetische metalen. Verschillende metaalsoorten zijn met magnetisme verbonden. Sommige zijn simpelweg magnetisch en andere kunnen bij de vervaardiging van magneten gebruikt worden. IJzer, kobalt, nikkel en gadolinium zijn niet alleen magnetisch, maar kunnen het magnetisme ook vasthouden.
Niet alle metalen zijn ferromagnetisch. Magneten kleven bijvoorbeeld niet aan aluminium, koper, messing, zilver of goud.
Anti-ferromagnetische materialen, zoals roest (ijzeroxide), bestaan uit microscopisch kleine magneetjes die in tegengestelde richtingen georiënteerd zijn. Beide oriëntaties wisselen elkaar af in een geordend patroon, waardoor de magnetische velden elkaar opheffen.
De magnetische eigenschappen kunnen uitsluitsel geven. Koper en brons zijn absoluut niet magnetisch. Messing kan enigszins magnetisch zijn, afhankelijk van de samenstelling. Met een sterke magneet is het onderscheid waar te nemen.
Zink wordt als plaatstaal geproduceerd voor verdere verwerking of wordt gebruikt als corrosiewerende metaalcoating op staal. Deze laag kan op verschillende manieren aangebracht worden. Na de reiniging kan zink gecoat worden met verf en lak, naargelang de instructies van de fabrikant. Zink is niet magnetisch.
Hoe kan dat? Om een magneet te maken heb je een stroombron (batterij), geleider (koperdraad) en een stuk metaal (spijker) nodig. Doordat de koperdraad in één richting loopt, gaat de stroom van de batterij ook in één richting. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld om de spijker heen.
Minder dure metalen zoals ijzer en nikkel worden aangetrokken door een magneet. Als een sieraad wordt aangetrokken door een magneet is de kans groot dat een van die metalen er in zit. Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet.
In principe kunnen alle ferromagnetische materialen als hechtgrond voor magneten worden gebruikt. Ook twee magneten kunnen met elkaar worden gecombineerd en trekken elkaar aan. Materialen zoals koper, zink of aluminium zin niet ferromagnetisch en kunnen niet als hechtvlak voor magneten worden gebruikt.
Gietijzer wordt in mallen gegoten en na afkoeling wordt de mal weggehaald. Gietijzer herken je aan gietnaden bij gegoten objecten.Het oppervlak is vaak ruw en het is erg hard. Hierdoor ook erg bros en bij het breken van gietijzer zie je een korrelige structuur.
Als je een paar keer met een magneet over een stuk ijzer strijkt, dan wordt het stuk ijzer ook magnetisch. Zo kun je bijvoorbeeld met een kurk en een naald een simpel kompas maken, zolang je een magneet bij je hebt. Het magnetisch maken van de naald noemen we magnetiseren.
Houd een magneet tegen de schroef; als de magneet niet blijft kleven, is het waarschijnlijk een austenitische roestvrijstalen schroef. Let op: ferritisch en martensitisch roestvrij staal zijn wél magnetisch, dus deze test is niet waterdicht.
Wanneer een rood bloedlichaampje zuurstof heeft gebonden (zuurstofrijk bloed), is het niet magnetisch en wanneer het rode bloedlichaampje geen zuurstof heeft gebonden (zuurstofarm bloed) is het wel magnetisch.
Pannen gemaakt van rvs of gietijzer zijn in bijna alle gevallen magnetisch.
IJzer is een metaalsoort en wordt in de wetenschap veelal aangeduid onder de noemer: Fe (ook wel Ferro genoemd). IJzer wordt net zoals koper, goud, zilver en tin onder metalen beschouwd.
De overige elementen verhogen de corrosieweerstand en verwerkbaarheid van het staal. Bij sterke koudvervorming verandert de kristalstructuur echter, waardoor wel magnetische eigenschappen optreden bij austenitisch rvs. Martensitische, ferritische en duplex roestvast staalsoorten zijn daarentegen magnetisch.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
Koper, zilver en aluminium kunnen nooit magnetisch worden. De 5 eurocent lijkt van koper te zijn, maar is in werkelijkheid verkoperd staal. Dat betekent dat om het staal een heel dun laagje koper zit. Dat het geen koper is, wordt dus verraden door de magneten.