Apocriefen zijn religieuze geschriften in het jodendom en christendom uit de periode van rond 200 v.Chr. tot 400 n.Chr. die geen deel uitmaken van de canon van de Bijbel. Ze waren vaak pseudepigrafisch, dat wil zeggen toegeschreven aan personen met een belangrijke rol in het jodendom of in het christendom.
Letterlijk betekent 'apocrief' dus zoiets als 'weggestopt' en 'geheim gehouden'. 'Apocrief' wordt vooral gebruikt in religieuze zin. Men spreekt er over 'apocriefe geschriften' of 'apocriefen'. Apocriefen zijn teksten die door de hoofdstroming van een religie niet als heilig of authentiek worden beschouwd.
De apocriefe boeken zouden geheime kennis bevatten. Die kennis was niet bestemd voor de massa, maar voor een selecte groep van ingewijden in de wijsheid. Oorspronkelijk was de aanduiding apocriefe boeken een positieve aanduiding. Later werd de term gebruikt om de boeken aan te duiden die niet bij de canon hoorden.
De boeken van de canon heten 'canonieke boeken'. Ze gelden als heilige geschriften met een bijzonder, goddelijk gezag. Ze zijn de norm of richtlijn voor gelovigen. De canon in het jodendom en het christendom is in een ingewikkeld proces ontstaan.
Behalve Mattheüs, Markus, Lukas en Johannes zijn er nog andere evangeliën. Deze boeken zijn in de eerste eeuwen na Christus geschreven, maar niet in het Nieuwe Testament opgenomen.
Veel Bijbellezers hebben dit als wens aan ons meegegeven. De Bijbel is wel groter, maar daardoor ook minder dik. Hierdoor ligt hij lekker in de hand. Deze standaardeditie van de NBV21 is de versie met DC (deuterocanonieke boeken).
Het boek Obadja is het kortste van de heilige boeken die het Oude Testament vormen; het boekje bestaat slechts uit één hoofdstuk met 21 verzen.
Wat is het meest gelezen boek na de Bijbel? Na de Bijbel is de Koran, een ander religieus boek, het meest gelezen boek ter wereld, met 3 miljard verkochte exemplaren. Hierna komt het Rode Boekje van de voormalige Chinese president Mao Zedong, waarvan 820 miljoen exemplaren zijn verkocht.
Als je graag een Bijbel wil die makkelijk leest, probeer dan eens de BasisBijbel (een hervertelling) of Jongerenbijbel in De Bijbel in Gewone Taal. Wil je een Bijbelvertaling lezen die dichtbij de grondtekst blijft? Kies dan voor de Herziene Statenvertaling of de Nieuwe Bijbelvertaling.
Aan Mozes worden de eerste vijf boeken van de bijbel toegeschreven.
Een Bijbelboek is een van de boeken waaruit de Bijbel is opgebouwd. Het protestantse christendom erkent 66 boeken als behorende tot de Bijbel: 39 in het Oude Testament en 27 in het Nieuwe Testament. De 39 boeken van het Oude Testament vormen in een andere volgorde de joodse Tenach.
De Bijbel is een verzameling van 73 boeken. Vandaar de naam Bijbel, van het Griekse woord τα βιβλια (ta biblia), dat 'boeken' betekent.
'Canoniek' is afgelijk van het Latijnse zelfstandig naamwoord canon (= 'regel' of 'norm'). De canonieke getijden vormen dus het officiële (volgens de kerkelijke regels) gebed van de kerk. 'Canon' is ontleend aan het Griekse κανων (kanoon = 'rietstok', 'richtsnoer' of 'meetlat') en καννα (kanna = 'riet').
Het Nieuwe Testament is het tweede deel van de Bijbel. Het bestaat uit 27 Bijbelboeken. In deze boeken wordt verteld over Jezus en de eerste christenen.
De brieven van Johannes zijn drie Bijbelboeken uit het Nieuwe Testament, die volgens de gangbare historische inzichten geschreven zijn rond 90 tot 100 na Christus.
Het Oude Testament (Latijn:Vetus Testamentum) is in het christendom het eerste deel van de christelijke Bijbel. Het tweede deel heet het Nieuwe Testament. Het Oude Testament bevat dezelfde boeken als de Tenach, het heilige boek van het jodendom, waarbij de boeken in een iets andere volgorde staan.
1. De Bijbel: meer dan 2,5 miljard exemplaren. Originele taal: Hebreeuws, Grieks en Aramees. 2.
Het middelste vers
Omdat dit een even getal is, is er niet één middelste vers, maar twee. Het gaat om het begin van de prachtige Psalm 103:Prijs de HEER, mijn ziel,prijs, mijn hart, zijn heilige naam.
Een bijbelleesrooster die bij je past
Als je elke dag een hoofdstuk zou lezen, kun je de hele Bijbel in 3 jaar van begin tot eind doorlezen. Een leesrooster helpt je om elke dag een stukje te lezen zodat je in 3, 2 of zelfs 1 jaar alle 66 bijbelboeken kunt lezen.
De Codex Sinaiticus werd in 1859 door de Duitse geleerde Konstantin von Tischendorf in Egypte gevonden. Hij deed zijn vondst tijdens een bezoek aan het Katharinaklooster op de berg Sinaï. Aan deze locatie heeft de bijbel haar naam te danken. Aangenomen wordt dat het boek geschreven is tussen 330 en 250 na Christus.
We schrijven Bijbel met een hoofdletter als we de heilige tekst van de christenen bedoelen, en bijbel met een kleine letter als het om een gedrukt exemplaar van dat boek gaat.
Samen met het Oude Testament vormt het Nieuwe Testament de Bijbel, het heilige boek van de christenen. Het eerste deel van de Bijbel, het Oude Testament, delen christenen met joden. Het boek Genesis, onderdeel van het Oude Testament, beschrijft onder meer de schepping van de aarde.
Christenen noemen de Bijbel ook wel de "Heilige Schrift". Daarnaast is er de vraag of de Bijbel letterlijk moet worden genomen. Orthodoxe christenen beschouwen de Bijbel als het product van goddelijke inspiratie en in letterlijke zin het onfeilbare Woord van God.