Koffie van koffiebonen is over het algemeen sterker van smaak. Dit komt door de versheid van koffiebonen, maar ook omdat filterkoffie vaak een melange is van verschillende bonen. Filterkoffie is meer mainstream, waardoor de smaken vaak minder intens zijn.
Een huisblend kan een combinatie zijn van verschillende arabica soorten of een combinatie van arabica of robusta koffiebonen. Arabica koffiebonen zijn over het algemeen gezonder, omdat ze minder cafeïne bevatten en daarnaast antioxidanten bevatten.
De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie. In koffie gemaakt met cups, espresso en in koffie gemaakt met een mokkapot (ook wel moka of Italiaanse koffiepot genoemd) zit meer cafestol.
Ongefilterde koffie, indien dit type koffie dagelijks gedronken wordt, kan het cholesterol- gehalte in het bloed verhogen. In de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staan producten die je helpen gezond te blijven.
Een stuk slechter voor het cholesterol zijn espresso (2-3 kopjes maximaal) en Turkse/Griekse koffie of koffie die gezet wordt met een Cafetière (French Press). Van de laatste twee soorten wordt allebei geadviseerd om slechts één kopje per dag te drinken.
Het antwoord is: ja. Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol. Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed. Als er te veel cholesterol in je bloedvaten blijft plakken, verhoogt dat de kans op een hersenbloeding of hartaanval.
Deze Douwe Egberts Aroma Rood Filterkoffie is wat ons betreft de lekkerste gemalen koffie voor een 'normaal' kopje koffie. Deze gemalen koffie heeft een evenwichtige smaak, heeft een overheerlijke geur en laat je optimaal genieten van een lekker kopje koffie.
In geroosterde koffiebonen zit acrylamide. Acrylamide is een stof die ontstaat bij verhitting van producten en die in grote hoeveelheden kanker kunnen veroorzaken. Tijdens het branden van koffiebonen stijgt in eerste instantie de hoeveelheid acrylamide.
Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Gunstige werking van koffie
Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2-4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte. 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.
Dat maakt de kans op een herseninfarct, trombosebeen of longembolie kleiner. Er zijn 2 soorten sterke bloedverdunners: cumarines en DOAC's. Cumarines maken de werking van vitamine K minder, waardoor uw bloed minder snel stolt.
Alle koffiebonen bevatten vetten (oliën). Het vetgehalte bij robusta koffiebonen is (vaak) iets hoger in vergelijking met arabica koffiebonen. Met vette koffiebonen duidt men vaak op bonen die een glans hebben: het vet bevindt zich aan de buitenkant van de koffieboon en is dus zichtbaar.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer gemiddeld 400 mg cafeïne per dag innemen zonder dat negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op maximaal ongeveer 6 kopjes (125 milliliter) koffie per dag, als je daarnaast geen andere voedingsmiddelen met cafeïne neemt.
Koffiebonen zijn vaak iets duurder in aanschaf. Omdat gemalen koffie een melange is van allerlei bonen, is dit goedkoper. Daarnaast zijn filterkoffieapparaten goedkoper dan bonenmachine's. Nostalgie kan een belangrijke reden zijn om voor filterkoffie te gaan.
De kans op bijvoorbeeld hartaanvallen en beroertes blijkt even groot te zijn voor de stevige koffiedrinker en iemand die één kop per dag drinkt. Uit eerdere onderzoeken kwam naar voren dat het drinken van koffie zou zorgen voor een verstijving van de slagaders, waardoor het hart extra belast wordt.
Cafeïne kan acuut een bloeddrukverhogende werking hebben: Tot 4 kopjes per dag heeft een positief effect op je gezondheid maar als je overdrijft, kan het de bloeddruk sterk verhogen.
Heb je een te hoge bloeddruk, dan eet je best regelmatig yoghurt. Volgens onderzoekers is dit een efficiënte manier om hart- en vaatziekten te voorkomen.
Een kop cafeïnevrije koffie is niet helemaal cafeïnevrij. Het bevat nog 2 tot 4 milligram cafeïne. Vanwege het cafestol (een stof die het LDL-cholesterol verhoogt) geldt het advies niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie van cups te drinken.
Net als normale koffie bevat cafeïnevrije koffie ook gezonde antioxidanten en draagt het bij aan het verlagen van de kans op diabetes type 2. 8. Decafé koffie is perfect voor mensen die houden van koffie, maar last hebben van de bijwerkingen van cafeïne.
In koffie van koffiepads komen de stofjes cafestol en kahweol dan ook nauwelijks voor, aldus het Voedingscentrum. "Filterkoffie en koffie van koffiepads vallen in de categorie gefilterde koffie," legt een woordvoerder uit, "net als oploskoffie en automatenkoffie op basis van vloeibaar koffieconcentraat."
Uit een test van EditieNL blijkt dat experts de goedkope bonen van de Lidl het best beoordelen. Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk.
"De lekkerste koffie krijg je als je werkt met versgemalen bonen. Je kent het vast van een pak koffie dat je opentrekt: het ruikt even heerlijk, maar de geur vervliegt snel." Supermarktkoffie is daarnaast vaak donker gebrand, zegt Braakman.
De ruwe koffiebonen die we gebruiken in onze eigenmerk koffie producten zijn vooral afkomstig van koffieboeren uit Midden- en Zuid-Amerika. Al onze eigenmerk koffie is voor 100% afkomstig uit gecertificeerde duurzame landbouw; Fairtrade, Rainforest Alliance, Biologisch of UTZ Certified.