Zorg voor brandschone flessen; Kook ze goed uit in soda. Vul het onderste gedeelte van de sappan voor 3/4 met water. Was de appels en snij ze in parten. Het klokhuis en de schil mag je gewoon laten zitten.
Werking sappan
De warmtebron verwarmt de onderste pan die gevuld is met water, hierdoor ontstaat er stoomontwikkeling. De stoom zorgt ervoor dat de cellen van het fruit of de groenten heel actief worden en tegen elkaar botsen. De celwanden gaan kapot waardoor het sap met het stoomwater eruit sijpelt.
Ik heb een aantal ideeën voor je opgesomd: Maak met de pulp van appels, appelmoes, appelketchup of appeljam en van peren, perenmoes of perenjam. Meestal is de pulp nog vochtig genoeg om deze gewoon in weckpotten te doen en te wecken. Dit doe je op 90 graden gedurende 30 minuten.
drink het sap lekker vers op; in de koelkast is het nog 2 tot 3 dagen houdbaar. maak het sap langer houdbaar door het <em">te wecken</em"> (pasteuriseren).
Bijna alle soorten fruit kun je wel wecken zoals: appels, peren, aardbeien, bramen, bessen, frambozen, druiven en perziken. Fruit kun je eenvoudig wecken. Het voedingszuur in deze producten zorgt ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om te groeien.
De beste appel voor appelsap is de iets onbekende Delbarestivale, een friszure appel. Maar ook de Elstar, Rubens en Golden Delicious zijn fijne appels voor appelsap. En wil je een zure smaak toevoegen aan je smoothie? Ga dan voor de Granny Smith!
De beste stoompan om rijst mee te stomen is op dit moment de Kinghoff 3328 stoompan. De pan is gemaakt van RVS en bestaat uit 4 delen. De onderste pan heeft een goede en snelle warmte geleiding door zijn ingekapselde sandwich bodem.
Houdbaarheid zelf gemaakte appelsap
Zelf gemaakte appelsap kun je, mits goed afgedekt, 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wil je het sap langer bewaren kan het worden ingevroren of ingeweckt worden. Voor invriezen giet je het sap in een ijsblokjesvorm.
Hoeveel sap haal ik uit mijn fruit? Uit 1 kilo appels komt ongeveer 0,75 liter sap. Het percentage sap is afhankelijk van de soort fruit of groente, en is het hoogst als u het zo kort mogelijk na de oogst laat persen.
Suiker in appelsap
Als je sap drinkt krijg je ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Het is beter om fruit en groente te eten in plaats van te drinken. Je krijgt dan ook de vezels binnen en bent sneller verzadigd. In een glas (200 ml) appelsap zit ongeveer 21 gram suiker.
Appelsap of smoothie
Voor zelfgemaakte appelsap gebruik je best appelsoorten zoals Delbarestivale, Elstar, Rubens en Golden Delicious, of Granny Smith. Waarom? Als je sap wil verkijgen, wil je natuurlijk liefst een appel met zoveel mogelijk vocht.
Hoe werkt een stoommandje? Het bamboe mandje werkt heel simpel: door water in een pan (dit kan een wok zijn, maar ook een gewone kook- of koekenpan werkt) te verwarmen ontstaan stoom. Zet je het mandje op het water, dan sluipt de stoom in het mandje en worden de ingrediënten vanzelf gaar.
Een pannenset voor inductie
Alle pannensets van IKEA zijn gemaakt van hoogwaardige materialen en geschikt voor alle kookplaten, zo ook voor inductie.
Vers geperst appelsap blijft slechts een tot twee dagen goed in de koelkast voordat het begint te gisten. Om dit tegen te gaan kun je het sap ook invriezen. Doe het sap in bijvoorbeeld diepvrieszakjes of in plastic doosjes. Hou er wel rekening mee dat het sap gaat uitzetten als het bevriest.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept. Ze geven de perfecte zuurgraad en frisheid in combinatie met de zachte en zoete smaak van de amandelcrème voor een verrukkelijk geheel!
Jonagold
De meest gegeten appel in België is de Jonagold. Deze grote, rode, stevige appel staat gekend om zijn zeer sappige vruchtvlees en zoetzure smaak. Deze appelsoort kan je ook lang bewaren.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Hoe langer je de groenten kookt en hoe meer water je gebruikt, hoe meer vitamines je verliest. Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt. Groenten stomen is dus gezonder dan groenten koken.
Stomen is handig koken
Alleen liggen de ingrediënten niet in het kokende water, maar in een stoompan of stoommandje erboven. Vul de waterpan met niet te veel water, het waterniveau mag niet hoger komen dan zo'n twee centimeter onder de onderste stoompan. Breng het water met het deksel op de pan aan de kook.
Vul de wok, voordat je de stoommand plaatst, met zo'n vijf centimeter kokend water. Schat zelf een beetje in hoeveel water je nodig hebt. Het water mag het eten in de mand niet raken, maar moet wel genoeg zijn voor het stomen van het eten.
Plaats het stoommandje in een laagje zacht kokend water of bouillon in een pan zodat het vocht de bodem net niet raakt. Past in alle pannen met een Ø groter dan 14 cm, het mandje kan tot maximaal 23 cm worden uitgeklapt. Geschikt voor de afwasmachine.
Tuurlijk, wat de 'lekkerste' appel is, hangt af van je eigen voorkeuren en het appelras dat je kiest. Al is er wel een duidelijke publiekslieveling: de Elstar. “Als je 100 mensen verschillende appels laat eten dan vinden 35 de Elstar het lekkerste,” vertelt Wil Sturkenboom van de Fruittuin van West in Amsterdam.
Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.