Cavia's poepen de hele dag en nacht door. Ze produceren zo'n 150 tot 200 keutels in een etmaal. Een deel daarvan eten ze weer op, dus je vindt niet alles terug in de kooi. Het opeten van de eigen poep heet
Een cavia produceert 2 verschillende soorten ontlasting (keutels). De ene wordt overdag geproduceerd, hier gebeurt verder niets mee. Deze ontlasting vind je met het verschonen van de kooi en is rond en hard. De andere ontlasting wordt 's nachts geproduceerd (nachtkeutels).
Cavia's eten van hun eigen ontlasting (coprofagie); dit is normaal en noodzakelijk voor hun spijsvertering. Dit gedrag is mogelijk een aanpassing aan de matige verteerbaarheid van hun normale dieet, zoals ook de daar hun eigen manier voor hebben gevonden in de vorm van meerdere magen en herkauwen van het voedsel.
Maar een of meer van de volgende symptomen kun je herkennen aan gestreste cavia's, als je ze zorgvuldig en regelmatig observeert: Ze zijn minder actief. Ze hebben minder eetlust. Ze stoppen met zichzelf verzorgen or doen dit juist overdreven veel.
Daarentegen is het eten van teveel biks (hardvoer) ongezond voor cavia's. Hier zitten weinig vezels in en het teveel eten hiervan kan op verschillende manieren problemen geven voor het dier. Zo worden ze bijvoorbeeld snel te dik. Ook kunnen ze problemen krijgen met hun darmstelsel.
Cavia's poepen meestal maar één keutel per keer, hoewel er dan wel een heel ritsje keutels uit kunnen komen, maar ze kunnen ook twee keutels tegelijk poepen.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje.
Hij houdt van muziek
Een beetje gek misschien, maar cavia's zijn gek op muziek. Probeer erachter te komen van wat voor muziek jouw cavia houdt, dan kan je hem ermee verwennen. Let wel op de decibels!
Niet te vaak. Was je cavia alleen als het echt nodig is. Eén of twee keer per jaar is voldoende. Als je je cavia net een week terug gewassen hebt en hij is nu weer erg vies, dan kan het geen kwaad om hem weer te wassen.
Als de cavia nog niet in al te slechte doen is kan een medicamenteuze behandeling ingesteld worden. Wanneer er met name veel gas in de maag aanwezig is kan de cavia onder narcose de maag gesondeerd worden. Via de sonde wordt dan het gas afgevoerd. Er is daarna ook medicatie nodig om nieuw gasvorming te voorkomen.
Cavia's zijn echte groenvoer eters. Ze behoren tot de herbivoren, wat kortweg inhoudt dat ze planteneters zijn. Over het algemeen eten cavia's dus met name groenvoer (gras, groentes, planten en kruiden) en in mindere mate fruitsoorten. Naast groenvoer is het goed om je cavia hardvoer en ruwvoer te geven.
Verkouden cavia
Een ander veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij de cavia is verkoudheid. Een luchtwegprobleem bij de cavia kan verschillende oorzaken hebben zoals een verblijf dat op de tocht staat of juist op een te droge plek bij de verwarming, vitaminetekort, stress, of een vies, nat hok.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Cavia's met Cushing eten heel veel, drinken heel veel en plassen heel veel. Door dat laatste is de kont steeds nat zodat je zou kunnen denken dat ze aan een blaasonsteking of incontinentie lijden. Cavia's met Cushing kunnen nog een goed leven hebben, zeker als de ziekte in het beginstadium is.
Cavia's krijgen gemiddeld 3 jongen (1-6). De kleintjes zijn al erg volgroeid als ze geboren worden en kunnen vrijwel direct lopen, horen en zien. De moeder zoogt voor ongeveer 3 weken, de diertjes kunnen vanaf dit moment gespeend worden. Het is aan te raden om het eerste nestje te fokken voor een leeftijd van 1 jaar.
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
Als een cavia knort, wil hij aangeven dat alles in orde is en er geen gevaar dreigt. De cavia voelt zich goed en wil aangeven dat andere cavia's rustig bij hem kunnen komen om eens te kijken hoe het daar is.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood. Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
Cavia's kunnen samen met hun schil bananen eten, maar alleen met mate. Het is aan te raden om één keer per week een klein stukje banaan te serveren aan uw cavia's. Voer nooit regelmatig of teveel bananen, want dit kan leiden tot overgewicht en diarree bij cavia's.
Cavia's vinden een aantal dingen leuk, zoals slapen, rusten, liggen, hofmaken en paren, maar wat ze bijna de hele dag door kunnen doen en wat ze ook een groot deel van de dag doen als ze wakker zijn, is eten.
Een bacterie die het dier bij zich draagt, is namelijk overdraagbaar op mensen. Dat blijkt uit onderzoek van internist Bart Ramakers van Ziekenhuis Bernhoven in Uden. Volgens de onderzoeker hebben drie mensen, nadat ze contact hadden met een zieke cavia, longontsteking opgelopen.
Voelt de cavia zich erg ziek, dan kan er ook een pijnstiller/ontstekingsremmer Spirea siroop gegeven worden. Cavia's die niet eten moeten worden bijgevoerd. Hiervoor kunt u Science Recovery , of Nutripoeder gebruiken. Maak de voeding niet te dun, zeker met luchtwegproblemen dient u extra alert te zijn op verslikken.