Hoeveel betaal je nou precies als je een woning koopt of huurt? Veelal wordt er enkel gekeken naar de maandelijkse lasten van de hypotheek en vergeleken of deze kosten hoger of lager zijn dan de kosten van huur. Als dit goedkoper is, dan is de conclusie al snel dat kopen een betere optie is.
Huren = Meer spaarcapaciteit
Huren vraagt een kleiner startkapitaal dan kopen: je betaalt immers alleen je huurwaarborg. Een maandelijkse huur ligt vaak lager dan een maandelijkse aflossing van een lening: zo kun je tijdelijk meer sparen.
Je bent dus relatief weinig kwijt aan rente en kan snel beginnen met het aflossen. Je bouwt dan dus meteen vermogen op. Als je huurt, gaat je geld naar de verhuurder en zie jij het nooit meer terug. Andere nadeel van huren is dat de maandlasten door de jaren heen flink kunnen oplopen.
Het vervelende is niet alleen dat je geld misloopt. Maar ook de duur van de periode dat je geld misloopt. Een looptijd van een hypotheek is namelijk gemakkelijk 30 jaar. Dit betekent dat je in die 30 jaar, jaar op jaar cashflow misloopt door het geld dat vastzit in je huis.
"Weggegooid geld, het is iets dat huurders nog vaak te horen krijgen", zegt Filip Dewaele, CEO van de gelijknamige Dewaele Groep. "Heel wat mensen die huren zijn dikwijls jongeren die eerst nog wat moeten sparen om vervolgens een woning te kopen. Maar we zien ook meer en meer mensen die bewust huren.
De mediaan huurprijs van een huis ligt met 690 euro een stuk lager dan de afbetaling van de lening, het verschil kunnen ze dan ook beleggen. Daarnaast sparen ze de kosten van onderhoud en belastingen uit, als ze deze consequent beleggen komt dit op 7470 euro per jaar.
Doordat de verhuurder hier aansprakelijk voor is, heb je zelf deze (vaak hoge) kosten niet. Bovendien heb je voor een huurhuis geen hypotheek nodig. Zo kun je ook zonder vast contract of intentieverklaring aan woonruimte komen. Vaak hoef je enkel aan te tonen dat je een inkomen hebt door middel van salarisstrookjes.
De formaliteiten bij het huren van een woning nemen veel minder tijd in beslag dan bij het kopen. Ook al woon je lang in een huurwoning, het is de eigenaar die alle beslissingen neemt. Zo kan deze ervoor kiezen om je huurovereenkomst niet te verlengen, waardoor je moet verhuizen.
"Als je gekocht hebt met klein beschrijf (5 % ipv 10 % registratierechten), dien je drie jaar in de woning te blijven wonen. Doe je dat niet, moet je 5 % extra registratierechten betalen en een boete van hetzelfde bedrag.
Een huis kopen
Laten we beginnen met de voordelen van een koopwoning; Wanneer u een huis koopt is het helemaal naar uw eigen wensen aan te passen, zonder dat u met eigenaar hoeft te overleggen. Een ander voordeel is dat u met een koopwoning tegenwoordig over een erg lage hypotheekrente beschikt.
'Kopen is op de lange duur goedkoper dan huren. De initiële kosten zijn wel relatief hoger', zegt Siegersma. 'De makelaar moet betaald worden, het afsluiten van de hypotheek kost geld en u krijgt te maken met overdrachtskosten. Alleen als u van plan bent om langer in het huis te gaan wonen haalt u die kosten eruit.
Nadelen van een koopwoning
De eerste vijf jaar maak je nauwelijks onderhoudskosten. Minder flexibiliteit Kopen doe je niet voor een paar jaar, je koopt omdat je ergens vijf à tien jaar wil blijven wonen. Als je snel wil verhuizen kan een koopwoning invloed hebben op je flexibiliteit.
Veel mensen geven uiteindelijk toch de voorkeur aan het kopen van een eigen huis als dat financieel mogelijk is, want ondanks de crisis stijgen veel huren gewoon door. Door een slimme keuze te maken wat betreft de rentevaste periode, kun je bij een koopwoning juist je woonlasten relatief zeker maken.
Wat is er toch mis met huren? Een rekensom geeft antwoord. In theorie is er niets mis met huren, zegt econoom Nic Vrieselaar, gespecialiseerd in de woningmarkt. "Je bent een stuk flexibeler, dus als je een baan krijgt of een relatie, kun je gemakkelijker verhuizen.
Omdat de woningbouwverenigingen woningen vaak verkopen heeft u een kans uw eigen huurwoning te kopen. Vraag uw verhuurder of u de huurwoning kan kopen. Vaak laten ze een taxatierapport maken zodat u de waarde weet.
Eén of meer koophuizen hebben terwijl je in een sociale huurwoning woont, is niet automatisch verboden. Als de huurder tegelijkertijd in de corporatiewoning woont, mag dat gewoon. Als de huurder ergens anders woont, is dat strijdig met het huurcontract en kan de corporatie ingrijpen.
Je moet ervan uitgaan dat je 10% eigen inbreng moet hebben voor je eigen lening. Stel dat je een appartement van 300 000 euro wil kopen, samen met de notariskosten en de registratiekosten, kom je op zo'n 330 000 euro. Daarvoor breng je dan 10% eigen inbreng in, dus dan kom je op 33 000 euro.
Stelregel verhuurders
Veruit de meeste verhuurders vragen een huurder om rekening te houden met een maandsalaris waarvan je de huur 3 tot 4 keer kunt betalen. Dit betekent dat je van een maandsalaris van 3.000 euro kunt reageren op huurwoningen van 750 euro tot 1.000 euro.
Een afspraak tussen verhuurder en huurder. over de toekomstige eigendomsoverdracht van de huurwoning. Bij huurkoop wordt een woning gehuurd maar de door de huurder betaalde maandelijkse som komt in mindering van de afgesproken koopprijs bij de eigendomsoverdracht op een latere datum.
Samen een huis kopen op één salaris, kan dat? Dat kan. U kunt er zelfs voor kiezen de woning op één salaris te kopen maar wel allebei de hypotheekakte te tekenen. U bent dan alsnog beiden verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek.