Clotted cream is langzaam verwarmde room of koemelk. Omdat dit luchtige goedje een lange tijd op lage temperatuur verwarmd is, zal je er minder bacteriën en ziekmakers in vinden dan traditionele room of crème fraîche. Om die reden is clotted cream immens populair geworden in Groot-Britannië.
Clotted cream heeft een véél dikkere structuur en heeft meer weg van mascarpone dan de room die wij kennen. Het ontstaat door volle melk urenlang te koken en vervolgens de dikke stukken die boven komen te drijven eraf te scheppen. In Nederland vind je clotted cream bij de meeste Jumbo's en groothandels.
De cream smaakt heel romig en fris. Zonder boventoon van een kaassoort. Iets wat bij zelfgemaakte clotted cream vaak wel gebeurt.
Clotted cream is (ook wel Devonshire cream of Cornish cream) wordt gemaakt door de room au bain-marie te verwarmen en daarna weer langzaam af te laten koelen. De stolsels dier hierbij boven komen drijven geven het product zijn naam.
Clotted cream is een room afkomstig uit Engeland. Het is een ontzettend dikke room met een vetpercentage van zo'n 64%. Clotted cream wordt nauwelijks gebruikt voor de bereiding van een gerecht of baksel, maar wel om ergens bij te serveren. Denk maar aan scones met clotted cream.
MonChou wat zuurder en mascarpone wat romiger, maar dat is subjectief. MonChou bevat ongeveer 30% vet en mascarpone 40%. MonChou bevat bijna twee keer zoveel eiwit (9% tegen 5%) als mascarpone. MonChou bevat 0,5% zout en mascarpone doorgaans niet.
Crème fraiche heeft minder vet dan mascarpone; dus hoewel het dezelfde romigheid van mascarpone deelt, is het niet zo dik. Het is ook iets pittiger. Zelfs met deze kleine verschillenCrème fraiche is een heerlijke vervanger van mascarpone in zowel hartige als zoete recepten.
Scones met cream & jam — Jumbo Supermarkten.
Maak in dat geval een combinatie van slagroom en mascarpone. Klop 1 deel mascarpone luchtig en voeg hier al mixende 2 delen slagroom (en de benodigde hoeveelheid suiker) aan toe. Zo ontstaat er een lekker volle room die het dichtst bij double cream in de buurt komt.
Crème fraîche
Het vetpercentage in deze aangezuurde room is dus identiek aan dat van slagroom. Je kunt 'm op dezelfde manier gebruiken, maar je krijgt er een subtiele, friszure smaak bij.
Het grootste verschil zit hem in de vetpercentages. Zure room bevat maar 10% vet, en crème fraîche 30-35%. En dat is ook meteen de crux, want die vetpercentages (en het iets hogere eiwitgehalte van zure room) bepalen of de room zal schiften of niet wanneer het verhit wordt.
Doe de clotted cream in brandschone potjes en bewaar het voor maximaal een week in de koelkast. Je kunt clotted cream ook invriezen.
Scones zijn het lekkerste als je ze net vers hebt gebakken. Wil je de scones bewaren? Verpak ze dan in een luchtdichte verpakking en bewaar de scones buiten de koelkast. Ze blijven maximaal een dag goed.
Ricotta Kaas
Ricotta Cheese is een andere Italiaanse kaas die een verse kaas is (zoals roomkaas en mascarpone). Ricotta heeft een mildere smaak dan roomkaas en heeft niet dezelfde gladde textuur als roomkaas.
Zure room bevat veel minder vet waardoor je soep of saus veel sneller gaat schiften, minder romig wordt en een zure smaak krijgt. Als je in een warm recept crème fraîche wilt vervangen, kun je beter roomkaas gebruiken.
Mascarpone heeft ongeveer twee keer zoveel vet. Hierdoor is de smaak veel voller als roomkaas, want vet is nu eenmaal smaak. U kunt deze 2 producten afwisselend in gerechten gebruiken, maar houd er rekening mee dat uw eindproduct er heel anders uitziet afhankelijk van welke van de twee u gebruikt.
Griekse en Turkse yoghurt zijn perfecte vervangers voor zure room en crème fraîche. Dezelfde koude romige sausjes zijn nu net iets lichter, net iets frisser. En eigenlijk gewoon lekkerder. Niet alleen in tzatziki, maar ook in mierikswortelsaus, verse kruidensaus en romige kerriedip.
Verschil tussen zure room en crème fraîche
Zure room heeft een vetpercentage van 10% tot 20% en crème fraîche heeft een vetpercentage van 35%. Zure room is door het lagere vetpercentage beter geschikt voor koude gerechten, omdat het sneller schift als het verwarmd wordt.
Ricotta als lichte dip
Deze verse kaas bevat erg weinig vet en zout, dus als vervanger van mayonaise of crème fraîche bijzonder geschikt. Je kunt de ricotta opkloppen waardoor hij iets romiger wordt en de korrelige structuur verliest.
Het hangt er natuurlijk vanaf in welk recept de ricotta gebruikt wordt. Ricotta heeft als eigenschap dat het opstijft wanneer het verwarmd wordt, bij mascarpone krijg je het omgekeerde effect. Maar bij een koude bereiding zou je de ricotta kunnen vervangen door mascarpone.
Letterlijk naar het Nederlands vertaald betekent het 'zware room'. Wellicht heb je er nooit eerder mee gekookt of er zelfs nooit van gehoord. In de Amerikaanse en Britse keuken is heavy cream echter onmisbaar. Daar kom je het voornamelijk tegen in bakrecepten - heavy cream is namelijk te vergelijken met slagroom.
Monchou is een merknaam van Campina, de grootste zuivelverwerker van Nederland. Toch zijn er ook andere producten die er enorm op lijken en dezelfde eigenschappen hebben, Philadelphia is hier een goed voorbeeld van. Het is een echte smaakmaker die bedoeld is om extra kracht aan bestaande gerechten te geven.
Is Philadelphia hetzelfde als roomkaas? Philadelphia is een type roomkaas, dat wordt gebruikt in warme en koude gerechten.
Het Philadelphia productassortiment
Philadelphia is meer dan een echte goede roomkaas, er is een hele reeks smaken en vetgehaltes, snacks en spreads. Bekijk hieronder ons volledige assortiment om uw favoriete Philadelphia te vinden.