Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
Bierflesjes zijn minder goed afgesloten, waardoor met de tijd er steeds meer lucht het flesje in komt. Hierdoor komt het bier in aanraking met zuurstof, waardoor de smaak aangetast is. Blikjes zijn volledig afgesloten.Daarom is blik luchtdicht en zal de goede smaak van bier langer blijven.
Een blik is 100% luchtdicht afgesloten, terwijl een bierdopje dat nooit helemaal doet (een draaidop zelfs nog minder). Doordat het bier in blik volledig afgesloten zit, zal het bier langer goed smaken. Een blik maakt het bier niet langer houdbaar, maar wel langer vers.
Zoals je kunt zien, heeft bier van de tap veel voordelen ten opzichte van bier op fles. Tapbier bevat meer koolstofdioxide en is daardoor pittiger van smaak. Daarnaast is het beter beschermd tegen schadelijke omgevingsinvloeden zoals zonlicht en blijft daardoor meestal langer vers.
Er werd voor groen gekozen omdat deze kleur frisheid, natuurlijkheid, zuiverheid en topkwaliteit uitstraalt en dat zijn nou precies de kenmerken van het heerlijke koude Heineken bier in elk flesje.
Bier bederft niet, de smaak verandert
Het kan namelijk niet bederven. Zeker niet wanneer het op een donkere koele plek is bewaard. De smaak, geur en kleur van het bier kunnen allemaal wel veranderen. Bij verschillende bieren zorgen die smaakveranderingen er juist voor dat het beter gaat smaken.
In de middeleeuwen was het heel gebruikelijk om bier te drinken in plaats van vervuild grachtenwater of ander minder schoon water. Dat dit water wel werd gebruikt voor het maken van bier kon minder kwaad omdat het voor de bierbereiding gekookt werd.
Bepaalde onderzoeken laten zien dat matig alcoholgebruik (maximaal 1,5 glas per dag) het risico op sommige chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlaagt. Hoewel er een positief effect gemeten is bij een kleine hoeveelheid, is dat geen goede reden om elke dag een glas alcohol te drinken.
Na de val van het Romeinse rijk groeide bier uit tot een van de meest genuttigde dranken in het middeleeuwse Europa. Vanwege het feit dat de drank tijdens het productieproces verhit moest worden, bevatte het gerstenat namelijk minder schadelijke bacteriën dan water, en was daarmee dus gezonder.
Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.
Feit: Niets behoudt de frisheid van bier beter dan blik
Flesjes zijn niet perfect. Met de tijd komt er zuurstof onder de dop door en hierdoor oxideert je bier waardoor het muf wordt en naar karton zal smaken.
Antwoord: Het is een veiligheidsmaatregel voor als het flesje barst. Dan breekt dat plekje (het is dunner) het eerst, waardoor het bier er uit kan lopen en de fles niet verder barst.
Word ik ziek na de houdbaarheidsdatum? Neen, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën! Maar de kwaliteit kan dus wel verminderen. Het is nog steeds hetzelfde bier, alleen met een licht ander aroma, kleur en/of smaak.
Bier houdt je hart gezond
Uit recent onderzoek blijkt dat bier óók goed voor je hart is, gemiddelde bierdrinkers hebben 42 procent minder kans op hartziekten vergeleken met niet-drinkers. Ook is het goed om te weten dat de onderzoekers aanraden om niet meer dan 1 biertje per dag te nuttigen.
Bieren uit blik hebben een geweldige kwaliteit en zijn zelfs beter houdbaar dan bieren uit fles.
Over het algemeen geldt dat pilseners en laagalcoholische bieren 6 tot 9 maanden goed blijven. Andere bieren kunnen het best binnen 12 maanden gedronken worden.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Op je nieren heeft alcohol het effect dat je meer vocht gaat uitscheiden.Je kunt echter de afvalstoffen minder goed kwijt, waardoor je nieren beschadigd raken. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Wanneer je voor gewoon bier gaat, kun je het beste voor Amstel of Grolsch kiezen, want daar zitten de minste calorieën in. Maar echt veel verschil zit er niet in. Alleen Jupiler komt ver boven de rest uit en bevat de meeste kilocalorieën.
Drinkt u toch? Drink dan niet meer dan 1 glas alcohol op een dag en niet iedere dag. Iedere dag 1 glas alcohol drinken is al nadelig voor uw gezondheid. Drink ten minste 2 dagen in de week géén alcohol.
In Nederland wordt geadviseerd om niet meer dan één alcoholische eenheid per dag te drinken? Er zijn veel verschillende onderzoeken geweest over bier en gezondheid. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseerde in 2017 om niet meer dan één alcoholische unit per dag te nuttigen.
Je bent een zware drinker als je minimaal 1 dag per week 6 standaardglazen alcohol of meer drinkt. Je bent een zware drinker als je minimaal 1 dag per week 6 standaardglazen alcohol of meer drinkt.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
Gevolgen van overmatig drinken op langere termijn:
Hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en hersenbloedingen. Verstoorde afbraakfunctie van de lever dat kan leiden tot leververvetting, leverontsteking en levercirrose. Korsakovsyndroom, dit is een vroegtijdige dementie veroorzaakt door alcohol. Verhoogde kans op kanker.
De bakermat van het bier ligt waarschijnlijk in het Midden-Oosten en Egypte. Een van de eerste schriftelijke vermeldingen van bier staan op 5000 jaar oude Soemerische kleitabletten uit Mesopotamië (het huidige Irak en Syrië). Daarop worden meer dan 20 soorten bier en verschillende recepten met bier beschreven.