Het bedrag zal minimaal de helft van de overwaarde van het huis zijn. In het geval van onderwaarde van de woning zal de partner die vertrekt de helft van de restschuld of onderwaarde terug moeten betalen.
Degene die in de woning blijft wonen na een scheiding, kan de ander 'uitkopen'. Dit betekent dat de een aan de ander hiervoor geld betaalt. U moet dan weten wat het huis waard is. Gebruik hiervoor de 'waarde in het economisch verkeer', die staat bijvoorbeeld in het taxatierapport.
Wie betaalt notariskosten bij uitkoop? Jij en je ex-partner bepalen onderling wie de notariskosten betaalt. Het meest gebruikelijke is dat de kosten gedeeld worden, echter is het aan jullie om dit te bepalen. De verdeling van de kosten wordt over het algemeen vastgelegd in het convenant of de vaststellingsovereenkomst.
Het uitgangspunt is dat de waarde van de goederen wordt vastgesteld op de datum van feitelijke verdeling. Hiermee wordt bedoeld de datum waarop de toedeling van de woning is bepaald. Bijvoorbeeld de datum waarop de rechter zijn beslissing geeft of de datum waarop partijen tot een verdelingsafspraak komen.
Moet ik als koper aanwezig zijn bij de taxatie? Nee, dat hoeft niet. De taxateur heeft meestal maar een half uurtje nodig bij de woning. Hij maakt van tevoren een afspraak met de verkopende makelaar.
Een taxatie laat je uitvoeren door een gecertificeerde, onafhankelijke taxateur. Als je je huis koopt met hulp van een aankoopmakelaar kan de makelaar een taxateur voor je zoeken. De taxatie wordt uitgevoerd nadat je het met de koper eens bent geworden over de koopsom van het huis en het koopcontract hebt getekend.
De exacte taxatiekosten verschillen per taxatiebureau en makelaar. De prijzen staan niet vast en zijn soms nog onderhandelbaar, maar over het algemeen kost een taxatie tussen de €500 en €1000. Dit is afhankelijk van het aantal uren dat een taxateur aan de taxatie en het taxatierapport kwijt is.
Je hebt, als je getrouwd bent, namelijk allebei evenveel recht op de woning. Het maakt dan niet uit of je getrouwd bent in (beperkte) gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. Let op: Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven.
Theoretisch is er geen verschil tussen de taxatiewaarde en de verkoopwaarde. Wanneer je een taxatie uit laat voeren, dan stelt de taxateur de waarde van jouw woning vast. Dit is het bedrag dat je dan kunt lenen bij je hypotheekverstrekker. Tegenwoordig mag je niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde.
Ziet de vertrekkende partner daar nog iets van terug? Het verlossende antwoord op die vraag: zeker wel, mits het huis op naam van jullie allebei staat.Dan hebben jullie ieder recht op een deel van de overwaarde.
Ex-partner uitkopen bij scheiding
Wat de uiteindelijke waarde is, hangt af van de marktwaarde van de woning en de hypotheek. Ligt de marktwaarde hoger dan de bijbehorende hypotheek, dan is er sprake van een overwaarde. Degene die in het huis blijft wonen, moet de helft van de overwaarde uitbetalen aan de ex-partner.
Na de echtscheiding
Vanaf het moment waarop de echtscheidingsuitspraak van de rechter is ingeschreven bij de gemeente, kan je ex een alleenrecht hebben voor de duur van zes maanden om in de woning te verblijven zonder dat jij daar mag komen. Dat kan de rechter toewijzen.
Kun je of wil je je partner niet uitkopen? Dan kun je de koopwoning in gezamenlijk eigendom aanhouden. Dat kan voor maximaal 5 jaar. Je moet dan wel duidelijke afspraken maken wie er mag wonen en wie de hypotheek en de gebruikerslasten betaalt.
De uitkoopsom is dus als het ware 'eigen geld', waardoor er geen belasting over betaald hoeft te worden.
De berekening van een uitkoopsom gebeurt door de resterende hypotheek van de woningwaarde af te trekken. Is jullie woning meer waard dan de hypotheek? Dan is er sprake van overwaarde. De partner die in de woning blijft wonen betaalt in de meeste gevallen een deel van die overwaarde aan de partner die de woning verlaat.
Een taxatie is mensenwerk, dus het kan zo zijn dat de ene taxateur op een andere woningwaarde uitkomt dan een andere taxateur. Maar dit mag nooit een groot verschil in waarde zijn!
Gemeenten bepalen de waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) door een taxatie. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat de onroerende zaak zou moeten opbrengen op 1 januari van het vorige jaar. Dit is de waardepeildatum.
Over het algemeen kun je er van uit gaan dat de taxatiewaarde van jouw woning hoger uitvalt dan de WOZ-waarde. Daarentegen is een lagere WOZ-waarde niet altijd gunstig. Aangezien iedereen de WOZ-waarde van jouw woning in kan zien, kan dit ook van invloed zijn op de uiteindelijke verkoopprijs van jouw woning.
Er wordt wel eens gezegd dat gescheiden ouders niet verder dan een bepaalde afstand van elkaar mogen wonen, maar officieel bestaat er geen maximumafstand. Het is echter wel zo dat een ouder toestemming nodig heeft van de andere ouders als hij of zij verder wil gaan wonen.
U heeft gelijke rechten aangaande het gebruik van de echtelijke woning, als u de gezamenlijke eigenaar bent van de woning. Geen van beiden heeft het recht om de ander uit huis te zetten. U kunt de woning op een normale manier blijven gebruiken.
Rechter beslist over verdeling
U probeert samen afspraken te maken over de verdeling en/of verrekening, eventueel met hulp van uw advocaat of een notaris (boedelbeschrijving). Komt u er niet uit, dan kunt u ook de rechtbank vragen om te beslissen over de verdeling en/of verrekening.
Het feit dat een taxatierapport zo duur is komt omdat er 4 hoofdkostenposten inbegrepen zijn in de prijs: de validatiekosten voor het NWWI, de aanschaf van een verplicht bodemrapport, de kosten voor de taxatiesoftware en de btw.
Hoelang duurt een woningtaxatie? Het maken van een taxatierapport duurt over het algemeen een week.
Taxateur wordt altijd beïnvloed
Zoals bekend mogen klanten en hypotheekadviseurs een taxateur niet beïnvloeden. Zij mogen dus niet doorgeven welke taxatiewaarde zij minimaal moeten hebben om bijvoorbeeld de hypotheek te kunnen regelen.