Dit kan ook bijvoorbeeld op niet drukke plekken zijn. De oorzaak van pleinvrees is niet bekend, maar kan door de volgende dingen beïnvloed worden:Erfelijke factoren. Stress.
Voor het ontstaan van agorafobie is niet één oorzaak aan te wijzen. Wel is er, net als bij het ontstaan van andere angststoornissen, een verband tussen negatieve of stressvolle gebeurtenissen tijdens de kinderjaren. Denk hierbij aan een scheiding of het overlijden van een van de ouders.
Symptomen straatvrees
hartkloppingen. misselijkheid. een gevoel van onwerkelijkheid. hyperventilatie (snel en gejaagd ademen)
Straatvrees en zelfvertrouwen
Een gebrek aan zelfvertrouwen is zeker een oorzaak van straatvrees. Je hebt het gevoel dat je niets waard bent en niets kunt, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Doordat je het gevoel hebt dat je niets kunt zal je ook bang zijn om te falen wanneer je de straat op gaat.
Hoe lang duurt een cognitieve gedragstherapie bij paniekstoornis met agorafobie en wat zijn de effecten? Doorgaans kan met 15-25 wekelijkse zittingen, bestaande uit een combinatie van medicatie en cognitieve gedragstherapie of uit cognitieve gedragstherapie alleen, een goed resultaat worden bereikt.
Als je last hebt van agorafobie, dan ben je bang om jouw veilige, vertrouwde omgeving te verlaten. Je voelt veel angst op openbare plekken, bijvoorbeeld in de supermarkt, in de trein of op straat. Je bent bang dat je daar niet kan ontsnappen of niet wordt geholpen als je in paniek zou raken.
Je kunt samen met haar ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen leren. Ook zintuigoefeningen en grondingstechnieken kunnen helpen om in het hier en nu te komen. Oefen dit eerst in een rustige situatie en vervolgens als zij een paniekaanval heeft.
Agorafobie kan worden behandeld met cognitieve gedragstherapie. Er bestaan verschillende vormen van cognitieve gedragstherapie. De vorm die de voorkeur heeft bij agorafobie is exposure in vivo.
Iemand met straatvrees is bang voor plaatsen waar hij niet gemakkelijk weg kan komen en vreest geen hulp te krijgen als hem plotseling iets overkomt. Iemand met straatvrees voelt zich op straat of in grote drukke ruimtes weerloos, doodsbang en kan dan door paniek worden overvallen.
Je hebt angst voor drukke plaatsen met veel mensen, vandaar ook de naam pleinvrees. Je hebt angst voor plekken waar ontsnappen moeilijk is zoals liften en treinen. Je verlaat nauwelijks je huis, of alleen als er iemand met je mee naar buiten gaat. Je voelt je hulpeloos en het voelt alsof je alle controle verliest.
Agorafobie komt het meest voor bij adolescenten en jong volwassenen. Vaak komt de agorafobie tot uiting vóór je 35e levensjaar. Als kind heb je niet vaak last van agorafobie en ook bij ouderen komt het niet veel voor. Ongeveer twee keer zo veel vrouwen als mannen hebben last van agorafobie.
Als je last hebt van een piekerstoornis zal je onderstaande piekerstoornis symptomen zeker herkennen: je bent vaak angstig en hebt bange voorgevoelens. de angst en bezorgdheid blijven niet beperkt tot één specifiek onderwerp. het kost je veel moeite om je zorgen de baas te blijven.
Een paniekstoornis is goed te behandelen door middel van cognitieve gedragstherapie of medicatie. Wanneer een combinatie wordt toegepast verminderen of verdwijnen de spontane paniekaanvallen bij 70 tot 80 procent van de cliënten. Ook gedragstherapie is een bewezen vorm van behandeling.
Behandeling van een angststoornis. Angststoornissen verdwijnen meestal niet vanzelf, maar je kunt je er goed voor laten behandelen.
De gegeneraliseerde angststoornis is goed te behandelen. Afhankelijk van de verschijnselen en de ernst van de aandoening bestaat de behandeling uit cognitieve gedragstherapie, medicatie, of een combinatie van beide.
U bent bijvoorbeeld bang dat u zich belachelijk maakt als u gaat trillen, blozen of zweten. Alleen al de gedachte dat u naar een etentje of feestje zou moeten, geeft grote angst. Sommige mensen raken in paniek als ze een presentatie voor een groep mensen moeten geven.
Mensen die aan necrofobie lijden, zijn bang voor de dood. Dit kan op twee manieren: ze houden er niet van om doodse dingen te zien, of ze sidderen bij het idee om zelf een keer dood te gaan. Necrofobie geeft een nerveus en onprettig gevoel. Symptomen zijn een verhoogde hartslag, ademnood en zweterigheid.
Hoogtevrees = Acrofobie: bang zijn voor hoogten.
Medicijnen tegen een angststoornis en depressie (antidepressiva) kunnen helpen bij een paniekstoornis. Voorbeelden zijn citalopram, sertraline, paroxetine of clomipramine. Uw behandelaar legt uit hoe en hoe vaak u de medicijnen moet innemen. Het is belangrijk dat u de medicijnen steeds op tijd inneemt.
Het aantal paniekaanvallen is heel wisselend. Dit kan gemiddeld één keer per week zijn, maar ook veel meer. Soms worden periodes met veel aanvallen (bijvoorbeeld één keer per dag) afgewisseld met periodes met weinig tot geen aanvallen.
Er is niet één oorzaak voor het ontstaan van een paniekstoornis. Waarschijnlijk ontstaat een paniekstoornis door een combinatie van oorzaken zoals erfelijkheid, opvoeding en hormonen. Kinderen van een ouder met een paniekstoornis hebben meer kans dat ze zelf ook een paniekstoornis krijgen.
Een psycholoog is een expert in het behandelen van angst en paniekaanvallen en een vertrouwenspersoon. Therapie zal je helpen om beter te leren omgaan met de angst. O.a. zal de psycholoog samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw angst en je technieken aanleren.
Duloxetine, pregabaline, venlafaxine en escitalopram zijn de best onderzochte, effectieve en goed verdraagbare medicijnen voor de behandeling van een gegeneraliseerde angststoornis. Dat is de conclusie uit een recente meta-analyse in de Lancet.